Επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης «100 χρόνια ΤΕΕ» | 11-04-2024

100 χρόνια Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: Η ανθεκτικότητα των υποδομών στο επίκεντρο της επετειακής εκδήλωσης στη Λάρισα

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση του ΤΕΕ, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Λάρισα επετειακή εκδήλωση.

Το παρών έδωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος εστίασε στην ανθεκτικότητα των υποδομών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος, και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στο «εμβληματικό έργο – ορόσημο» όπως το χαρακτήρισε, του προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων και συγκεκριμένα των σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, πυροσβεστικών σταθμών και αστυνομικών τμημάτων. Όπως είπε τα συγκεκριμένα κτίρια «θα είναι τα πρώτα, γιατί είναι κρίσιμες υποδομές σε περίπτωση σεισμού», ενώ έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα «ξεκινά άμεσα, σε λίγες εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες». Υπογράμμισε τη συμβολή του ΤΕΕ και των Μηχανικών στην υλοποίησή του σχολιάζοντας ότι «το κράτος δεν μπόρεσε να το κάνει τα τελευταία 25 χρόνια και θα χρειαζόταν 10 και πλέον χρόνια να το ολοκληρώσει». Άλλωστε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ «οι διπλωματούχοι μηχανικοί, ο επιστημονικός κορμός του τεχνικού κόσμου της χώρας, είμαστε στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, στην προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές και ο μετασχηματισμός, που τόσο αναφέρουμε, τόσο ο πράσινος όσο και ο ψηφιακός, έχει κυρίαρχη τη διάσταση της Ανθεκτικότητας. Τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε οι μηχανικοί και το ΤΕΕ και προσπαθούμε να κάνουμε την κοινωνία να δει επίσης».

Συνεχίζοντας ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται «με συνολικό σχεδιασμό και έργα ουσίας, σε συγκεκριμένο χρόνο, που να φέρνει αποτελέσματα, ορατά στους πολίτες». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «ειδικά εσείς εδώ στο Θεσσαλικό Κάμπο, που τόσο έχει βασανιστεί τα τελευταία χρόνια, που τόσο έχει ανάγκη από μεγάλα και μικρά έργα ουσίας και άμεσης απόδοσης, γνωρίζετε καλά την ανάγκη συνεργασίας και ταχείας υλοποίησης». «Το ΤΕΕ είναι εδώ, δίπλα στην Πολιτεία και την Κοινωνία, για να σχεδιαστούν σωστά και να υλοποιηθούν γρήγορα όσα έργα και αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα και όσα έχουν αργήσει πολύ. Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω αναλυτικά για όσα έχουν γίνει στη Θεσσαλία – και για όσα δεν έχουν προχωρήσει» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «τώρα δεν είναι η ώρα να τσακωνόμαστε».

Εκτίμησε ότι η επόμενη πενταετία «είναι κρίσιμη ειδικά για τη Θεσσαλία γιατί μετά από τις μεγάλες καταστροφές, που ακολούθησαν μια δεκαετία και πλέον κρίσης ήρθε η ώρα της ανάταξης και της δουλειάς για το πέρασμα σε μια νέα εποχή». Ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι «ξέρουμε και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, αυτές και όλες τις άλλες προκλήσεις, με συνολικό σχεδιασμό και έργα ουσίας. Σε συγκεκριμένο χρόνο, που να φέρνει αποτελέσματα, ορατά στους πολίτες. Για να συμβεί αυτό πρέπει να λύσουμε δύο βασικά ζητήματα: Αφενός ο δημόσιος τομέας να σχεδιάζει, να επιβλέπει και να πληρώνει εγκαίρως. Και αφετέρου ο ιδιωτικός τομέας να υλοποιεί με ταχύτητα και ποιότητα.» «Ξέρουμε να το κάνουμε σωστά, το έχουμε αποδείξει ως τεχνικός κλάδος» πρόσθεσε και σημείωσε: «Πρέπει να βοηθήσουμε και το δημόσιο να ανταποκριθεί στις ευθύνες του. Με νέα εργαλεία για τον γρήγορο σχεδιασμό, με εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Με ανάθεση καθηκόντων επίβλεψης και παραλαβής έργων από πιστοποιημένους μηχανικούς, όταν δεν επαρκούν οι δημόσιες δομές. Με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και ψηφιακά εργαλεία για πιστοποιήσεις έργων και πληρωμές. Αλλά πρέπει και εμείς, ο ιδιωτικός τομέας, να αποκτήσουμε αίσθημα ευθύνης, όχι μόνο πρόσκαιρου κέρδους. Να επενδύσουμε δηλαδή στην ταχεία μελέτη και υλοποίηση των έργων.»

«Πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη ο τόπος, κάθε τόπος της χώρας, αν συνεργαστούμε τα επόμενα λίγα χρόνια με στόχο να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε. Όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, σε μια συνολική προσπάθεια, για την προκοπή όλων», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος αναφέρθηκε στο ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών που έχουν δημιουργήσει με το μυαλό και τον ιδρώτα τους κρίσιμες και ποιοτικές υποδομές σε όλη τη χώρα. Δήλωσε περήφανος που είναι μηχανικός, που συμμετείχε για χρόνια στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ και αναφέρθηκε στην προσφορά των μηχανικών, οι οποίοι έχουν πάθος να λύνουν προβλήματα.

Ειδικά για τη Θεσσαλία, στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι στις 23 Απριλίου παραδίδεται στην κυκλοφορία ο Ε65 μέχρι τα Τρίκαλα, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα έργα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας εστιάζοντας σε αυτά που πρόκειται να γίνουν, ξεκινώντας από τα σχολεία. Όπως είπε, μέσω της ΚΤΥΠ και με χρηματοδότηση από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προχωρά η «την ανακατασκευή σχολείων που είχαν σημαντικές βλάβες και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν». «Οι συμβάσεις θα υπογραφούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες και στις οποίες κατά βάση και με επιλογή της ΕΕΕ  θα αναμιχθούν εταιρείες της περιοχής» πρόσθεσε ο Νίκος Ταχιάος.

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση, σύμφωνα πάντα με τον Υφυπουργό Υποδομών, είναι η δημοπράτηση στις αρχές καλοκαιριού για τις οριστικές οδικές αποκαταστάσεις της τάξης των 900 εκατ. ευρώ. Στα σιδηροδρομικά, ο Νίκος Ταχιάος ανέφερε ότι επενδύονται 470 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των γραμμών που έχουν καταστραφεί. «Το μεγάλο στοίχημα, όπως και στα οδικά είναι η ανθεκτικότητα. Οι σχεδιασμοί γίνονται για να αντέξουν τα έργα σε επόμενες θεομηνίες γιατί να μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλία είναι μία περιοχή όπου αναμένεται να εναλλάσσονται οι πλημμύρες με την ξηρασία, δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία εισάγει η κλιματική κρίση» σημείωσε. Στα οδικά έργα, ο Νίκος Ταχιάος πρόσθεσε ότι «θα αποκαταστήσουμε και δρόμους που τις περασμένες δεκαετίες έφτιαξε η ΜΟΜΑ, δρόμους που θα δείτε να πέφτουν δεκάδες εκατομμύρια για να κρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή τους».

Στη συνέχεια έκανε λόγο, σε γενικότερο επίπεδο αλλά με αφορμή το δημόσιο διάλογο για τη Θεσσαλία, για «εύκολη κριτική» που γίνεται πολλές φορές και πρόσθεσε ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, οι απαιτήσεις είναι και διαρκώς αυξανόμενες. Δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε κράτος να τις αντιμετωπίσει από τη μία στιγμή στην άλλη». Σχολίασε στην ομιλία του ότι «δημιουργούνται προσδοκίες στον κόσμο της Θεσσαλίας οι οποίες δεν έχουν τεχνολογικό πρόσημο, δεν έχουν επιστημονικό πρόσημο, έχουν κυρίως πολιτικά χαρακτηριστικά». Ακόμα ο Υφυπουργός Υποδομών επισήμανε ότι «είναι λάθος να προσεγγίζουμε τη Θεσσαλία ως ένα πείραμα in vitro. Δεν είναι ένα εργαστηριακό πείραμα αυτό που έζησαν οι άνθρωποι της Θεσσαλίας ήταν κάτι φρικτό. Και αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούμε να την κάνουμε πείραμα κάποιων απόψεων οι οποίες προέρχονται από ιδεολογήματα».

Αναφερόμενος στο ΤΕΕ, ο Νίκος Ταχιάος κατέληξε στην ομιλία του ότι «στα χέρια του Γιώργου Στασινού βρήκε έναν πρόεδρο που πέτυχε το ακατόρθωτο, έκανε ένα τεράστιο άλμα. Ευχή, καθώς ψηφίζουμε σύντομα, τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να έχουμε ένα ΤΕΕ όπως αυτό που διοικείς, που θα είναι σύμμαχος, σύμβουλος και θα υλοποιεί έργα για λογαριασμό της Πολιτείας με αξιοπιστία».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος χαρακτήρισε το ΤΕΕ «Σύμβουλο και πολύτιμο συνεργάτη», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία με το ΤΕΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή της δημοτικής αρχής, στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έναν δήμο σύγχρονο και καινοτόμο». Στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Λάρισα μπορεί και πρέπει να αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να διεκδικεί πόρους, έργα και αναπτυξιακό μέρισμα». «Για να κάνουμε με σιγουριά τα επόμενα βήματα πρέπει να θεραπευτούν οι καταστροφές του περασμένου φθινοπώρου. Η Λάρισα και όλες οι περιοχές να ανακτήσουν τον κατεστραμμένο δημόσιο χώρο τους και να γίνουν ανθεκτικές» πρόσθεσε ο Θανάσης Μαμάκος τονίζοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια η συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΕ είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ».

Ο Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, Νίκος Παπαγεωργίου συνεχάρη τον Γιώργο Στασινό καθώς όπως είπε «το ΤΕΕ σήμερα έχει αναλάβει ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο». Ειδικά για το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ο Νίκος Παπαγεωργίου, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «από εδώ, από την Θεσσαλία, από το Τμήμα μας, παρουσιάστηκε η ιδέα του Ε-65, το φράγμα του Αχελώου, η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, και όχι μόνο». «Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια πετύχαμε πολλά. Αυτά που πετύχαμε, με τη στήριξη του ΤΕΕ και του Προέδρου μας, του Γιώργου Στασινού -τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για τη συνεργασία- μας δίνουν δύναμη και αποτελούν την πυξίδα μας για το μέλλον» πρόσθεσε κλείνοντας.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης στο youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=u14Uxz0pWWY

###

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου του Π.Τ. Κεντρικής & Θεσσαλίας του ΤΕΕ, κ. Νίκου Παπαγεωργίου:

 

Ομιλία Προέδρου (Νίκου Ηλ. Παπαγεωρφγίου:

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη,

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητέ Πρόεδρε του ΤΕΕ

Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση. Μία εορταστική εκδήλωση που αφορά τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Τα πρώτα 100.

Γιορτάζουμε λοιπόν έναν αιώνα αδιάκοπης και απρόσκοπτης λειτουργίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ένας αιώνας διαρκούς και ουσιαστικής προσφοράς στην πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας μας.

Ήταν 1η Νοεμβρίου του 1923 όταν ιδρύθηκε το ΤΕΕ. Αν αναλογιστούμε πως το Ελληνικό Κράτος υπάρχει λίγο περισσότερο από 200 χρόνια καταλαβαίνουμε όλοι νομίζω το πόσο σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει το ΤΕΕ στην χώρα.

Βλέπετε, είμαστε παντού ακόμη και αν η παρουσία μας δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτή. Η καρέκλα που κάθεστε, το κτίριο που βρισκόμαστε, ο δρόμος που διασχίσατε για να έρθετε εδώ, η γέφυρα που περάσατε, το κινητό σας, όλα έχουν σχεδιαστεί από Μηχανικούς.

Οι Έλληνες Μηχανικοί έχουμε συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδα. Το ΤΕΕ, εδώ  και 100 χρόνια σχεδιάζει το μέλλον. Σε αυτήν την πορεία του χρόνου το αποτύπωμα των Ελλήνων μηχανικών είναι ισχυρό και πάντοτε θετικό σε ό,τι αφορά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και των Ελλήνων. Οι μηχανικοί και ο Τεχνικός Κόσμος ήταν οι κύριοι παράγοντες όσων αντιλαμβανόμαστε στο περιβάλλον ως σύγχρονη Ελλάδα.

Χιλιάδες μηχανικοί, όλων των ειδικοτήτων, συμβάλλουμε καθημερινά, έμπρακτα, στην πραγματική ανάπτυξη της χώρας, στην πραγματική παραγωγή εγχώριου προϊόντος, στην πραγματική οικονομία. Σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα φέρει την σφραγίδα του Μηχανικού.  Και αυτό είναι η χαρά μας, γιατί -βλέπετε- η δουλειά και η αποστολή του μηχανικού είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη, με την εξέλιξη και -εν τέλει- με την χαρά των συνανθρώπων μας. Είτε θέλει κάποιος να χτίσει σπίτι, είτε ένας Δήμαρχος να φτιάξει μια πλατεία, θα απευθυνθεί σε εμάς, τους μηχανικούς.

Μεγάλα έργα, τεχνικές οδηγίες και σήμερα ο πράσινος ψηφιακός μετασχηματισμός γίνονται πραγματικότητα με το ΤΕΕ πάντα και σταθερά στον ρόλο του πλέον αξιόπιστου Τεχνικού Συμβούλου του Κράτους. Από εδώ, από την Θεσσαλία, από το Τμήμα μας, παρουσιάστηκε η ιδέα του Ε-65, το φράγμα του Αχελώου, η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, και όχι μόνο….

Το ΤΕΕ σήμερα έχει αναλάβει ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο. Και για αυτό το έργο πρέπει να συγχαρώ δημόσια τον Πρόεδρό μας Στασινό Γιώργο. Ήδη λειτουργούν ψηφιακές υπηρεσίες και πλατφόρμες όπως το e-άδειες, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, Πυροσβεστική – Αστυνομία και Συμβούλια αρχιτεκτονικής είναι πλέον στο E–adeies, οι ελεγκτές δόμησης, το e-κτηματολόγιο, πιστοποίηση εκτιμητών ακινήτων, οι ελεγκτές ΑΠΕ, το νέο Εξοικονομώ, όπου του Τμήμα μας και αρκετοί συνάδελφοί μας παίξανε καθοριστικό ρόλο για τη βελτίωσή του προς όφελος των καταναλωτών, το Ίδρυμα Μικροπιστώσεων από το ΤΜΕΔΕ.

Ενώ, ταυτόχρονα, έχουν ήδη ξεκινήσει μία σειρά πολύ σημαντικών έργων όπως Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, η Ψηφιοποίηση των Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας της Χώρας – η οποία ξεκίνησε από την Λάρισας – και πολλά ακόμα θα που θα μας αναλύσει και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Έργα, που αλλάζουν την Ελλάδα, την εκσυγχρονίζουν, την πάνε διαρκώς μπροστά.

Σημαντικό είναι όμως και το επιστημονικό έργο που παρήγαγε το Περιφερειακό Τμήμα μας, το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ορισμένα από τα πιο σημαντικά που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα:

Προχωρήσαμε στην καταγραφή και την κωδικοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας κληρονομίας ώστε αυτή να μπορεί να αξιοποιηθεί. Καταγράψαμε εκατοντάδες αξιόλογα κτίσματα, αποτυπώνοντας τα φωτογραφικά αλλά και συλλέγοντας όλες τις σημαντικές πληροφορίες που τα αφορούν. Αλλά δεν μείναμε μόνο εκεί. Δημιουργήσαμε μία πλατφόρμα αλληλεπίδρασης ώστε ο κάθε πολίτης ή ενδιαφερόμενος να μπορεί να πλοηγηθεί με υπόβαθρο τον χάρτη και να δει αυτά τα κτίρια αλλά και να προτείνει σε πραγματικό χρόνο, κάποιο κτίριο το οποίο θεωρεί αξιόλογο. Πλέον, στην Περιφέρειά μας, γνωρίζουμε τι έχουμε, και τι πρέπει να διασώσουμε για τις επόμενες γενιές.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας από Αρχιτέκτονες για την κατάθεση προτάσεων για την αναμόρφωση των σχολικών αυλών της Λάρισας. Σύγχρονες σχεδιαστικά προτάσεις, από Αρχιτέκτονες της πόλης μας, μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τα σχολεία μας αλλά και τα παιδιά μας. Ένα έργο Δήμαρχε που περιμένουμε να το δούμε να υλοποιείται.

Μετά από προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμμετείχαμε στο πιλοτικό έργο με τίτλο: «Ανάπτυξη Τεχνικών Προδιαγραφών δευτερογενών αδρανών υλικών προερχόμενων από Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)», συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία παρέχοντας πρωτοπόρα για όλη την Ελλάδα αποτελέσματα και συμπεράσματα για την επανάχρηση των δευτερογενών υλικών στα Δημόσια Έργα. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά και σημαντικές νομοθετικές βελτιώσεις είναι απαραίτητες αν θέλουμε την κυκλική οικονομία….

Στην Θεσσαλία όμως, δυστυχώς, έχουμε και τα αιματοβαμμένα Τέμπη. Τα οποία μας οδήγησαν στο να συστήσουμε ειδική Ομάδα Εργασίας η οποία συντάσσει προμελέτη σκοπιμότητας για την βελτίωση της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας. Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα, αυτά της καταγραφής όλων των ατυχημάτων του σιδηρόδρομου σε Λάρισα – Τρίκαλα – Καρδίτσα, αναδεικνύουν αρκετά προβλήματα τα οποία θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο στο συνέδριο Changing Cities στην Ρόδο.

Τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο των κατασκευών και της μεταποίησης είναι τα υψηλότερα από όλους τους άλλους κλάδους, η δε νομοθεσία πολύπλοκη και ανεπαρκής. Παραδίδουμε λοιπόν σήμερα στον Πρόεδρό μας το πόρισμα μίας ακόμη ομάδας εργασίας που αφορά νέο νομοθετικό πλαίσιο ώστε κάθε εργαζόμενος στους κλάδους των κατασκευών και της μεταποίησης να πιστοποιείται κατόπιν εκπαίδευσης πάνω σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας, με απώτερο σκοπό την μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Για αυτό προτείνουμε λοιπόν την υποχρεωτική εκπαίδευση των εργαζομένων πάνω σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και την σχετική τους πιστοποίηση. Και μάλιστα ως ο πλέον αρμόδιος, προτείνουμε τόσο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά και πρόγραμμα εξετάσεων – πιστοποίησης τα οποία θα πρέπει να διενεργούνται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αλλά και για το ΣΒΑΚ Λάρισας, το Τμήμα μας δεν έμεινε μόνο σε σχόλια και προτάσεις. Έπειτα από εκτενή και ενδελεχή έρευνα η Ομάδα μας αξιολόγησε το ΣΒΑΚ Λάρισας συνοψίζοντας τα κυριότερα προβληματικά σημεία του, όπως αυτό εφαρμοζόταν και προς επίλυσή τους δημιούργησε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών -ένα “roadmap”- 11 σημείων συνολικά.  Αναγνωρίσαμε τα προβλήματα και προτείναμε λύσεις: για το κυκλοφοριακό, για τις θέσεις στάθμευσης ζητώντας επίμονα την αναθεώρησή του, κάτι που δεν έγινε δυστυχώς μέχρι σήμερα. Για αυτό λοιπόν αποφασίσαμε  – και αυτήν την περίοδο τρέχουμε- την διαβούλευση του ΣΒΑΚ, και σύντομα θα κληθούν οι φορείς και πολίτες της Λάρισας, να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, ώστε επιτέλους να ακουστούν όλοι για τις εξελίξεις που φέρνει το ΣΒΑΚ – κάτι που αρνούνταν κατηγορηματικά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Και συνθέτοντας όλες τις απόψεις παραδίδουμε στον Δήμο μία ουσιαστική διαβούλευση βάσει της οποίας μπορεί να σχεδιάσει το αύριο της πόλης.

 Για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δε, το Τμήμα μας έχει εκπονήσει σημαντικότατο έργο. Προβήκαμε σε συγκριτική αξιολόγηση του ΣΔΛΑΠ Πηνείου και της αναθεώρησή του, κάτι που ανέδειξε τα προβλήματα που προκύπτουν για Θεσσαλία από το αναθεωρημένο ΣΔΛΑΠ του Φάμελου όπου εντελώς πολιτικά και καθόλου επιστημονικά εξαίρεση την ήπια μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο. Τονίσαμε δε αυτήν την αναγκαιότητα, λαμβάνοντας υπόψιν πως στην Θεσσαλία παρουσιάζεται εξειδίκευση κατά ΑΠΑ στον πρωτογενή τομέα. Πώς θα κάνεις επομένως στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης χωρίς νερό όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την πολιτική για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνοχή μετά το 2020, αναφέρει πως οι «αναγκαίοι πρόσφοροι όροι» θα συνεχίσουν την προσέγγιση των εκ των προτέρων αιρεσιμοτήτων που θεσπίστηκαν για την περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020 και φυσικά μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και τις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης; Δεν μείναμε όμως εκεί. Κάθε έργο μετράει για την Θεσσαλία. Και κάθε έργο νερού ακόμη περισσότερο. Για αυτό χρειάζεται στόχευση και ιεράρχηση. Και αυτό κάναμε. Συγκροτήσαμε ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση ιεραρχημένου  καταλόγου  έργων ταμίευσης  νερού  με  βάση  κριτήρια  ιεράρχησης  και διαμόρφωση οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου. Επιστημονικά έργα λοιπόν για τον Αχελώο τα οποία δυστυχώς ουδείς έλαβε υπόψιν στον σχεδιασμό της Θεσσαλίας του αύριο….

Η προσφορά στην κοινωνία όμως δεν σταματά εδώ.

Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις μας για την προσφορά στην τοπική κοινωνία, αλλά και η συμβολή μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές.

Τι κάναμε λοιπόν εμείς ως φορέας:

Συγκροτήσαμε Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών για να συνδράμουμε στις προσπάθειες της πολιτείας για την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν και τους θέσαμε στη διάθεση της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να συνδράμουν σε ελέγχους και αυτοψίες, όπου και όποτε χρειαστεί.

Πιέσαμε και πετύχαμε παρατάσεις σε προθεσμίες για τους πληγέντες, καταθέσαμε προτάσεις για την αντισεισμική θωράκιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας και ζητήσαμε άμεσο προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα κτίρια και ιδιαίτερα στα κρίσιμα όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ. αλλά και στις κρίσιμες υποδομές όπως γέφυρες, κάτι που είδαμε να υλοποιείται με μεγάλη μας χαρά από το κεντρικό ΤΕΕ.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Όμως, η νέα εποχή του έντονου ανταγωνισμού, απαιτεί εξωστρέφεια και κινητικότητα. Εστιάσαμε λοιπόν στο να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του Τμήματος. Και το πετύχαμε. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με το JOIST Business Innovation Park. Με το Ελληνο-Ιταλικό επιμελητήριο. Επιπλέον, το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας είναι πλέον μέλος του Ελληνο – Κινεζικού Επιμελητηρίου και μπορούμε να υποστηρίξουμε τα μέλη μας που ενδιαφέρονται για την αγορά της Κίνας ποικιλοτρόπως. Ήδη, σχεδιάζουμε την πρώτη αποστολή μας στην Κίνα τέλος του έτους.

Επιπλέον, Συμμετείχαμε στις  Δράσεις Εξοικονομώ – Αυτονομώ του Επιμελητηρίου Λάρισας που έγινε υπό την αιγίδα του τμήματος. Συμμετείχαμε στην έκθεση για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ με περίπτερο και ενημερώσαμε τους πολίτες για πρώτη φορά για τον ρόλο του μηχανικού στο πρόγραμμα.

Δώσαμε μάχες καθημερινά για τον κλάδο των μηχανικών, με σθένος και επιμονή. Για τους Μηχανικούς μας σχεδιάσαμε και πετύχαμε αρκετά πράγματα.

Με τη δυνατότητα που μας έδωσε ο Πρόεδρός μας, συντονίσαμε μία διαβούλευση με όλα τα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ για την βελτίωση του προγράμματος Εξοικονομώ. Και πετύχαμε αρκετά -αν όχι όλα. Η επιτυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές, το 2021 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα μοριοδότησης το οποίο αποτελεί πρόταση του ΤΕΕ-ΚΔΘ, βάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλος στο σύστημα first come – first served, ενώ σταθεροποιήθηκε και η ημερομηνία υποβολής. Είναι κοινή παραδοχή πως είναι ένα πιο δίκαιο πρόγραμμα για όλους. Να θυμίσω πως είναι το μόνο πρόγραμμα που ξεκίνησε χωρίς “γκρίνιες”. Έχουν τελειώσει οι ημέρες που οι μηχανικοί ήταν μέχρι τα χαράματα στα γραφεία τους για να πατάνε ανανέωση στις πλατφόρμες και, ναι, μπορούμε να πούμε ότι τα προγράμματα που σχεδιάσαμε είναι πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά για αυτό είμαστε εδώ. Και θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου που ασχολήθηκαν επί μήνες για αυτόν τον σκοπό.

Από το Τμήμα μας επίσης ξεκίνησε η ιδέα και συμβάλλαμε στην δημιουργία των μικροχρηματοδοτήσεων του ΤΜΕΔΕ. Σε εποχές έλλειψης ρευστότητας η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους μηχανικούς ήταν πάντα δύσκολη. Ως Τμήμα, προτείναμε λοιπόν στο ΤΜΕΔΕ και αυτό υλοποίησε το πρόγραμμα μικροχηματοδοτήσεων για Μηχανικούς. Με λίγα «κλικ», μπορεί σήμερα από το γραφείο του, κάθε μηχανικός να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης έως 25,000.

Αλλά και για το θέμα των εγγυητικών, αιτηθήκαμε και έγινε αποδεκτό από την Διοίκηση του ΤΜΕΔΕ η έκπτωση κατά 30% του ποσού των εγγυητικών για τα έργα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές που πράκλεσε το καιρικό φαινόμενο Daniel.

Με πρωτοβουλία του Τμήματος, σχεδιάζεται με το ΤΜΕΔΕ η δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης και καλής λειτουργίας για όλα τα ιδιωτικά έργα, ώστε όλοι οι Μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, να μπορούνε να στέκονται ισότιμα απέναντι στον ανταγωνισμό, παρέχοντας σημαντικές εγγυήσεις στους ιδιώτες για την ποιότητα των έργων τους.

Έπειτα από την εμπειρία που έχει συσσωρευθεί στους μηχανικούς της Θεσσαλίας, από τον «Ιανό», από τους σεισμούς του Μαρτίου του 2021, από τον «Daniel» και τον «Elias», προτείναμε μία σειρά μεταρρυθμίσεων προς όφελος των Θεσσαλών όπως την ίδρυση ΤΑΕΦΚ Θεσσαλίας με έδρα την Λάρισα. Μια πρόταση που η Κυβέρνηση υιοθέτησε και υλοποίησε. Βέβαια, μέχρι σήμερα, έχουμε δυστυχώς μόνο το ΦΕΚ ίδρυσης. Αναμένουμε -αγαπητοί εκπρόσωποι της Κυβέρνησης- την άμεση ενεργοποίησή της. Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες και μηχανικοί ταλαιπωρούνται ακόμη με την ΔΑΕΦΚ στην Αθήνα και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Προχωρώντας, σημαντικές ήταν και οι επιμορφωτικές πρωτοβουλίες μας. Διενεργήσαμε σεμινάρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα μέλη μας, ενδεικτικά: για τον προσεισμικό έλεγχο, για τη διαδικασία αποκατάστασης σεισμόπληκτων κτιρίων, για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και για ενεργειακούς επιθεωρητές κτιρίων και συστημάτων θέρμανσης.

Προχωράμε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του ΤΕΕ π/υ 2.458.227,14 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Με βάση τους άξονες του σχεδίου αναβάθμισης, το υπάρχον κτίριο αναμένεται να αναβαθμιστεί από ενεργειακή κατηγορία Ε σε ενεργειακή κατηγορία Α

Στο ΤΕΕ εδώ και 100 χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο και συνεχίζουμε!!!!

Οι Έλληνες Μηχανικοί και μπορούμε και θέλουμε. Είμαστε πάντα παρόντες, το αποδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια,  το αποδείξαμε και πρόσφατα στα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.

Φέτος όμως είναι και μία ιδιαίτερη χρονιά και για άλλους λόγους. Αυτούς της κλιματικής κρίσης. Εμείς, οι Θεσσαλοί Μηχανικοί αλλά και όλοι οι Θεσσαλοί, την τελευταία 4ετία βιώσαμε εκτός από την πανδημία COVID-19, τον Ιανό, τους σεισμούς στο Δαμάσι, το δυστύχημα των Τεμπών, τον Daniel και τον Elias. Και, δυστυχώς, δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός πως στην όποια σχεδίαση της επόμενης μέρας για μία ανθεκτική Θεσσαλία, το ΤΕΕ και οι Θεσσαλοί Μηχανικοί -παραδόξως- δεν έχουν κληθεί να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο! Και είναι επίσης γεγονός πως μας καλούν μετά τις καταστροφές… Και εθελοντικά εκατοντάδες μηχανικοί μας συνδράμουν για την ταχύτερη αποκατάσταση των πληγέντων. Και για αυτό θα ήθελα για άλλη μία φορά να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου σε όλους τους εθελοντές. Είναι βέβαια λίγο οξύμωρο το γεγονός πως δεν μας καλούν για την πρόληψη, αλλά για την αποκατάσταση…. Ωστόσο, εμείς και άποψη έχουμε και θα την εκφράζουμε, όπως κάνουμε πάντα. Τεχνοκρατικά, μέσα από επιχειρήματα, χωρίς κομματικές παρωπίδες, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία της Θεσσαλίας του αύριο με όρους βιωσιμότητας, από τον ρόλο μας, αυτόν του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας.

Κυρίες και κύριοι,

Αδιαμφισβήτητα, η περίοδος την οποία διανύσαμε υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους κλάδους, ωστόσο, δεν το βάλαμε κάτω. Ως μηχανικοί και ως μέλη ενός εκ των σημαντικότερων τεχνικών αλλά και επιστημονικών φορέων της χώρας, οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να ξεπερνούμε κάθε πρόκληση.

Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των εμποδίων, των δυσκολιών και των προκλήσεων, έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, με διττό σκοπό. Αφενός την συνεχή προσφορά μας στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς είμαστε στο τιμόνι ενός πολύ σημαντικού φορέα και αφετέρου, την αναγνώριση του ρόλου του μηχανικού και τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών του επαγγέλματός μας.

Ξέρετε, δουλειά των μηχανικών -δουλειά μας- είναι να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα. Να παράγουμε καινοτομία και να δημιουργούμε -συνεχώς και αδιάκοπα- εξέλιξη και προστιθέμενη αξία. Ως ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, δεσμευτήκαμε ενώπιον των συναδέλφων μας να εργαζόμαστε με γνώμονα πάντα τις αξίες μας και το όραμά μας, το οποίο είναι να αναζητούμε, να σχεδιάζουμε και να διεκδικούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ζωής όλων μας. Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια πετύχαμε πολλά. Αυτά που πετύχαμε, με τη στήριξη του ΤΕΕ και του Προέδρου μας, του Γιώργου Στασινού -τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για τη συνεργασία- μας δίνουν δύναμη και αποτελούν την πυξίδα μας για το μέλλον.

Σίγουρα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Με μια σειρά αναπτυξιακές ευκαιρίες μπροστά μας για την οικονομία και τα τεχνικά επαγγέλματα, όπως οι επενδύσεις που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και σειρά πρωτοβουλιών του ΤΕΕ, είμαστε έτοιμοι -πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ και την Πολιτεία- να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στο υπόλοιπο της θητείας μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας ώστε κάθε μηχανικός να αισθάνεται υπερήφανος για το επάγγελμά του και τον φορέα εκπροσώπησής του και για να έχει τις ευκαιρίες να ευημερεί και να δημιουργεί προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και χρόνια πολλά στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο Επιμελητήριό μας!

 

Back to top
elΕλληνικά