Κοινή συνέντευξη ΤΕΕ/ΚΔΘ και Ενεργειακού Βήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα κυριότερα σημεία του συνεδρίου «Η Αγορά Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ‘’ Διείσδυση του Φυσικού Αερίου’’», που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, την Πέμτη 7 Μαρτίου 2019, ανέλυσαν σε κοινή συνέντευξη ο κος Νικόλαος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και ο κος Θωμάς Μπακούρας, Μέλος Δ.Σ. του Ενεργειακού Βήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν, στο επίκεντρο βρίσκεται η μεταφορά του Φυσικού Αερίου μέσω καινοτόμων πρακτικών και τεχνολογιών.

Αυτούσια η συνέντευξη:

Πείτε μας ποιος ο ρόλος του Σωματείου Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ποιες οι δράσεις του;

Το σωματείο “Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης” ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2014 και αποτελεί μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Απαρτίζεται από περίπου εκατό μέλη και είναι συμβεβλημένες  εταιρείες από το χώρο της ενέργειας.  Σκοπός του σωματείου είναι η ενημέρωση, η πληροφόρηση και η κατάρτιση των μελών σε ενεργειακά θέματα. Σε αυτά τα χρόνια το Ενεργειακό Βήμα έχει διοργανώσει διάφορα συνέδρια – ημερίδες με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου σε ενεργειακά ζητήματα. Στα προηγούμενα συνέδρια δόθηκε έμφαση σε νομικά και οικονομικά θέματα της αγοράς Ενέργειας. Στο Συνέδριο, που συνδιοργανώνουμε με το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, θα παρουσιαστούν πέρα των οικονομικών και νομικών θεμάτων, διάφορα τεχνικά ζητήματα, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω την διείσδυση του Φυσικού Αερίου.

Ποια είναι τα κυριότερα σημεία του συνεδρίου που συνδιοργανώνεται στη Λάρισα ;

Το συνέδριο θα αναλύσει διάφορα ζητήματα, θα μιλήσουμε για εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς  του φυσικού αερίου σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος δεν ήταν προσβάσιμες από το Δίκτυο του Φυσικού Αερίου. Θα αναλυθούν και θα παρουσιαστούν από τις εταιρείες Διανομής τα αναπτυξιακά του σχέδια για την πορεία του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα μας παρουσιαστούν και νέες πρακτικές – τεχνολογίες για την μεταφορά του Φυσικού Αερίου.

Ποια τα οφέλη και πως το Συνέδριο που διοργανώνεται θα συνδράμει στην αναδιαμόρφωση της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου στη Θεσσαλία;

Όλοι γνωρίζουμε πλέον τα οφέλη της χρήσης φυσικού αερίου, εύχρηστο, φιλικό προς το περιβάλλον, οικονομικότερο σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας και πάνω απ’ όλα Ασφαλές ως προς τη χρήση του. Το όφελος από την διείσδυση του Φυσικού Αερίου είναι πολλαπλό, ως προς τον ενεργειακό χάρτη της Θεσσαλίας. Βιομηχανίες, κατοικίες και Δήμοι θα μπορούν να απολαμβάνουν πλέον τα προαναφερόμενα οφέλη και ας μην είναι στο Δίκτυο Φυσικού αερίου αλλά μέσω της χρήσης καινοτόμων πρακτικών, όπως το Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο CNG ή και το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο LNG. Η Αναδιαμόρφωση του Ενεργειακού χάρτη της Θεσσαλίας άλλωστε ξεκίνησε με την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών όπως παρουσιάστηκαν κατά τα προηγούμενα έτη και σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό των εταιρειών Διανομής Αερίου. Το συνέδριο, πέρα της ανάδειξης των περιοχών τροφοδότησης, θα αναπτύξει τις μεθόδους για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές, όπου μέχρι σήμερα, λόγω της απομακρυσμένης απόστασης τους από το δίκτυο, δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από το χρήση του φυσικού αερίου.

Ποια η συνδρομή του ΤΕΕ για την αναδιαμόρφωση της Διείσδυσης του Φυσικού Αερίου;

Το ΤΕΕ μπορεί να συνδράμει στη διαμόρφωση των Τεχνικών Κανονισμών για την βελτίωση τους καθώς και στην μετάδοση της τεχνογνωσίας και της πληροφόρησης ειδικά σε τεχνικά θέματα για το Φυσικό Αέριο. Στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται στη μεταφορά Φυσικού Αερίου, με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών, όπως το Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο CNG, εξυπηρετούνται πλέον δυσπρόσιτες περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το δίκτυο του Φυσικού Αερίου. Στόχος του Συνεδρίου είναι να προκληθεί  συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα του Φυσικού Αερίου, που θα οδηγήσει πιο κοντά στην υλοποίηση ενός βέλτιστου σχεδιασμού για την διείσδυση του φυσικού αερίου. Με τις νέες τεχνολογίες αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Θεσσαλίας, καθώς απομακρυσμένες περιοχές, θα μπορούν να ωφεληθούν από την χρήση του φυσικού αερίου, ένα βήμα πιο κοντά προς την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας. Και φυσικά αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Επιπλέον ανοίγουν νέες προοπτικές για τις την τοπική οικονομία αλλά για τον τομέα της μικροσυμπαραγωγής και φυσικά νέες θέσεις εργασίας. Αυτή η ανάπτυξη είναι αυτό που χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η χώρα και ειδικά η Θεσσαλία. Το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας θα συνεχίσει να συμβάλει με την διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων/ημερίδων στον τομέα της ενέργειας, όπως αυτή που συνδιοργανώνουμε με το Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δίνοντας προοπτική για τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Ποιες εταιρείες/φορείς θα συμμετέχουν στο Συνέδριο που διοργανώνεται;

Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν Φορείς της πολιτείας, εταιρείες διανομής και διαχείρισης του Φυσικού Αερίου, εταιρείες προμήθειας ενέργειας, εταιρείες μεταφοράς του Φυσικού Αερίου, μελετητικές εταιρείες καθώς και εκπρόσωποι του Τεχνικού Κλάδου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται το συνέδριο στη Λάρισα…

Θεωρώ σημαντικό για την περιοχή της Θεσσαλίας να διοργανώνονται συνέδρια αυτού του βεληνεκούς  λόγω της κεντρικής θέσης που έχει στην χώρα. Είναι στη μέση των εξελίξεων και μπορούν εύκολα οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν εδώ και να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ανταλλάξουν απόψεις. Μας δίνεται η ευκαιρία για αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και έκφραση προβληματισμών σε ζητήματα κρίσιμα για την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Η Λάρισα είναι φιλόξενη πόλη και όσοι έρχονται νιώθουν πάντα ευπρόσδεκτοι. Για αυτό και αποφασίσαμε το συνέδριο να διοργανωθεί φέτος στη Λάρισα.

Back to top
elΕλληνικά