Απολογισμός του προέδρου ενόψει των εκλογών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων της παρούσας διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ προέβη ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Νίκος Παπαγεωργίου.

«Έχοντας συμπληρώσει τρία χρόνια στη διοίκηση του ΤΕΕ θα τολμούσα να χαρακτηρίσω ως πολύ θετικό το αποτύπωμα αυτής της επιμελητηριακής θητείας, που θέλησε να αφήσει το στίγμα της ως η διοίκηση η οποία προσπάθησε να καθιερώσει τη συνεργασία, τη σύμπνοια και την ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων, καθώς πιστεύει στη δημοκρατία, στον ελεύθερο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό, στην αξιοκρατία σε επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και στην ελεύθερη οικονομία. Ήμασταν πάντα παρόντες στις μεγάλες αποφάσεις για τον κλάδο αλλά και για την Θεσσαλία. Με βήματα τολμηρά, αλλά ασφαλή, στόχος μας ήταν να φέρουμε το ΤΕΕ, πιο κοντά στους μηχανικούς και στην κοινωνία. Διεκδικήσαμε για τους μηχανικούς, για την κοινωνία, για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Στη δύσκολη στιγμή για τον κλάδο, όταν αναλάβαμε, κληθήκαμε να κάνουμε πολλά με λίγα. Ο χρόνος της τριετούς θητείας μοιάζει να πύκνωσε, γιατί παραγάγαμε ένα πολύ σημαντικό έργο και κάναμε αισθητή την παρουσία μας στο πλευρό του συναδέλφου μαχόμενου μηχανικού με διεκδικήσεις και νέες παρεχόμενες υπηρεσίες, προβάλαμε τις θέσεις του ΤΕΕ και το αναδείξαμε αντάξιο του ρόλου του, με αναπτυξιακές προτάσεις και πολιτικές άμεσης εφαρμογής, στηρίξαμε το επιστημονικό έργο του τμήματος και ενισχύσαμε την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες με άλλους φορείς. Θα ήθελα λοιπόν να αναφερθώ επιγραμματικά στις σημαντικότερες ενέργειες και τα έργα που υλοποιήσαμε, με μόχθο και αίσθηση ευθύνης ως διοίκηση. Έτσι μπορεί να κρίνει ο καθένας κατά πόσο η δράση μας είχε θετικό πρόσημο και αντίκρισμα στους μηχανικούς.

Καταθέσαμε τις αναπτυξιακές προτάσεις μας για τη Θεσσαλία σε φορείς, σε υπουργούς αλλά και στον Πρωθυπουργό. Παρεμβήκαμε στη Γενική Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’οίκον ΙΙ – Β’ κύκλος». Για τα προβλήματα της Καρδίτσας με τις άδειες συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό του ΥΠΕΝ, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Οικονόμου, ενώ φέραμε επανειλημμένως τον γενικό γραμματέα κ. Μπακογιάννη στη Λάρισα, ώστε να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα της Θεσσαλίας. Κάναμε γνωστές τις θέσεις μας για τον Αχελώο, για τον κόμβο στον Πυργετό, για τον Ε65, για το Λάρισα-Φάρσαλα αλλά και για το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας, για τον σιδηρόδρομο, για τα υδατοδρόμια και για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων. Παρεμβαίνουμε συνεχώς, ως οφείλουμε, στην επιτροπή παρακολούθησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Καταθέσαμε όμως και επίκαιρες προτάσεις και πολιτικές άμεσης εφαρμογής, όπως τα «5 μέτρα»,  μία πρόταση με την οποία καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση να υιοθετήσει μέτρα για ενεργειακή αναβάθμιση νέων και υφιστάμενων κτιρίων με παροχή κινήτρων στους πολίτες – όπως το μηδενικό κόστος σύνδεσης στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, μηδενικά δημοτικά τέλη για 10 έτη, η θέσπιση Θεσσαλικού Διαγωνισμού Βραβείων για την προώθηση της καινοτομίας, η άμεση έναρξη της αγοράς των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης και του πρωτόκολλου χρηματοδότησης ενεργειακών έργων, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος με αντιστοίχιση των χρήσεων γης με τους ΚΑΔ.

Πρώτο μας μέλημα, μόλις αναλάβαμε την διοίκηση του ΤΕΕ ήταν η ουσιαστική υποστήριξη στους συναδέλφους. Ανοίξαμε λοιπόν τη λειτουργία του μητρώου μας σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Στελεχώθηκαν τα γραφεία μας εκεί με υπάλληλο. Ιδρύσαμε το γραφείο υποστήριξης μηχανικού, με παρουσία και στους τρεις νομούς για νομική, φοροτεχνική και τεχνική υποστήριξη στους συναδέλφους. Σχεδιάσαμε και αναπτύσσουμε συνεχώς τη νέα μας ιστοσελίδα με επίκεντρο την ενημέρωση και τις υπηρεσίες προς τους μηχανικούς. Θεσπίσαμε τη Δομή Επιμόρφωσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης μέσω της οποία παρέχονται στα μέλη μας σεμινάρια, την ηλεκτρονική στήλη «επιστημονικά άρθρα», την Εβδομάδα Νέου Μηχανικού – Επιστήμονα. Διαθέσαμε δωρεάν γραφεία, στους κλαδικούς Συλλόγους και στις Μόνιμες Επιτροπές.

Και οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν. Περισσότερα από 4.000 αιτήματα έχουν απαντηθεί από το Γραφείο Υποστήριξης. Περισσότερες από 200 ήταν οι συνεδριάσεις των Μόνιμων Επιτροπών και των κλαδικών συλλόγων του Τμήματος.

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη λειτουργία γραφείου του ΤΜΕΔΕ στο Τμήμα.  Πιέζουμε για δημόσιους διαγωνισμούς σε όλα τα έργα και για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε όλα τα σημαντικά έργα. Προβήκαμε στην καταψήφιση του Μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Λαρισαίων με την «Εγνατία Οδό» και πιέζουμε συνεχώς για την αποζημίωση εκπροσώπων ΤΕΕ για την συμμετοχή τους σε επιτροπές διαγωνισμών έργων και μελετών δημόσιων φορέων. Παρεμβαίνουμε και προτείνουμε λύσεις προς το ΥΠΕΝ για το Εξοικονομώ και διεκδικούμε συνεχώς την έναρξη προγράμματος «εξοικονομώ» για επιχειρήσεις.

Ως οφείλαμε, είχαμε και αξιόλογο επιστημονικό έργο. Δημιουργήσαμε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με τους όρους δόμησης των Π.Ε. Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας μετά από προγραμματική σύμβαση με την ΠΕΔ Θεσσαλίας, συμμετείχαμε στη συνδιοργάνωση του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταλλικών Κατασκευών, του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή, του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πηνειό και συμμετείχαμε στο συνέδριο «Αστικά ποτάμια: Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της φύσης με την πόλη». Πάμπολλες ήταν και οι ημερίδες που διοργανώσαμε. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές. «Ασφαλιστικό – ΤΜΕΔΕ», «Οι Δασικοί Χάρτες ως αναπτυξιακό εργαλείο – Προβλήματα και προοπτικές», «Ανελκυστήρες – Νέες Τεχνολογίες και νομοθεσία», «Ο σιδηρόδρομος στην Θεσσαλία – Έργα σε εξέλιξη και νέες προοπτικές», «Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σύμφωνα με την αναθεωρημένη ΤΟΤΕΕ 20701-1», «Ενέργεια και χωρικός σχεδιασμός», «Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων – GDPR», «Ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό για μηχανικούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», «Διαχείριση στερεών αποβλήτων και αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων – Προοπτικές».  «e-άδειες, Σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών», «Ενημερωτικές ημερίδες για τον Ν.4495/2017», «Νέος Κανονισμός Τεχνολογίας Σκυροδέματος», «Χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ», «Ενεργειακές Υπηρεσίες – Θεσμοθέτηση πλαισίου διασφάλισης ποιότητας ενεργειακών υπηρεσιών», «Νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων και κέντρων αποθήκευσης και διανομής», Νέα ΤΟΤΕΕ Υαλοπινάκων, Νέος κανονισμός Πυροπροστασίας, Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», «Η Θεσσαλία του αύριο – Η ματιά του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας». Γνωμοδοτήσαμε σε φορείς μέσα από το έργο των Μόνιμων Επιτροπών του Τμήματος, για το σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συστήσαμε το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Γίναμε μέλος στην εθνική συντονιστική ομάδα του ΚΑΠΕ για δημιουργία πλαισίου διασφάλισης ποιότητας των ενεργειακών υπηρεσιών. Συνεργαζόμαστε με το ΤΜΕΔΕ, με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Επιμελητήριο Λάρισας, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την ΠΕΔ Θεσσαλίας, με τον ΟΑΕΔ και υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να είμαστε συμμέτοχοι στην διαμόρφωση λύσεων σε προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, έχει πλέον διεθνή δραστηριότητα. Με τις συναντήσεις με Ευρωβουλευτές, θεμελιώσαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες προκειμένου το τμήμα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας περιόδου.  Η εξωστρέφεια του ΤΕΕ εξάλλου ήταν μία από τις βασικές μας προτάσεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Τμήματος, εγκρίθηκε πρόταση που υποβάλλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναλάβαμε ως συντονιστές-εταίροι το ευρωπαϊκό έργο «Ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων – χωρών στον κατασκευαστικό τομέα-In2C»  ύψους 792.966,30 €. Γιατί αν δεν έχει λόγο το ΤΕΕ, στην ένταξη αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας του κατασκευαστικού τομέα, ποιος έχει;

Επιπλέον μετά την υποδειγματική συνεργασία του Προέδρου μας και εκ νέου υποψήφιου, Στασινού Γεώργιου και του Περιφερειάρχη μας Αγοραστού Κωνσταντίνου καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιών, προτείναμε την ένταξη του κτιρίου του ΤΕΕ στην Λάρισα σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ύψους 2,4 εκ €. Και όπως όλοι γνωρίζετε το κτίριο εντάχθηκε.

Αλλά και η προγραμματική μας με τον Δήμο Λαρισαίων για τις σχολικές αυλές, ύψους 72.000,00€ σηματοδοτεί μία νέα αρχή. Φέραμε λοιπόν, πάνω από 3,2 εκ. € στο Τμήμα. Σας υπόσχομαι πως είμαστε ακόμα στην αρχή.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον επαγγελματικό μας χώρο απαιτεί η νέα Διοικούσα Επιτροπή να βρίσκεται σε εγρήγορση, να είναι αποτελεσματική και να παρεμβαίνει άμεσα στις εξελίξεις. Για να επιτύχει στα παραπάνω χρειάζεται συνεχή διάλογο και επικοινωνία για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων που θα ανταποκρίνονται βέλτιστα στις ανάγκες του επαγγελματία μηχανικού.

Καλώ όλους τους Μηχανικούς να ψηφίσουν στις εκλογές του ΤΕΕ, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Ζητώ με την ψήφο τους στη ΔΚΜ και σε εμένα προσωπικά να μας δώσουν τη δύναμη, να συνεχίσουμε δυνατά την προσπάθεια για ανάπτυξη στην πατρίδα μας, για δουλειές στους Μηχανικούς και για βελτίωση της επαγγελματικής μας καθημερινότητας.

Back to top
elΕλληνικά