Απολογισμός έργου του ΤΕΕ – ΚΔΘ για την περίοδο 2020 – 2022

Απολογισμός έργου περιόδου 2020-2022

Νίκος Παπαγεωργίου: «Συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας ώστε κάθε μηχανικός να έχει τις ευκαιρίες να δημιουργεί προς όφελος της κοινωνίας»

 

Σε μια κίνηση λογοδοσίας προς τα μέλη του και την κοινωνία, σήμερα διεξήχθη Συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, έκανε τον απολογισμό του έργου του Τμήματος Δυτικής για την περίοδο 2020-2022.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-ΚΔΘ Νίκος Παπαγεωργίου, ο Αντιπρόεδρο Αστέριος Νάρης, ο τέως Αντιπρόεδρος Γιώργος Μητσιούλης και ο τέως Γενικός Γραμματέας Αχιλλέας Κέλλας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο συνολικό έργο που κατάφερε να φέρει σε πέρας το ΤΕΕ – ΚΔΘ, μέσα σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τον τεχνικό κλάδο και για ολόκληρη την κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στη σημαντική συμβολή του ΤΕΕ-ΚΔΘ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών, όπως ήταν η καταιγίδα «Ιανός» και ο καταστροφικός σεισμός της Ελασσόνας, καθώς και σε άλλα, σημαντικά για τη Θεσσαλία και τη Λάρισα, ζητήματα, αλλά και θέματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας και του Τεχνικού κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος μίλησε για τις ενέργειες του επιμελητήριου που αφορούν την εξεύρεση λύσεων σε μείζονα κοινωνικά θέματα που αγγίζουν την πόλη της Λάρισας αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Παίρνοντας το λόγο, ο Αχιλλέας Κέλλας, έκανε αναφορά στο ζήτημα της αναθεώρησης του τρέχοντος ΣΒΑΚ και στις προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει το ΤΕΕ-ΚΔΘ, για τη βελτίωσή του. Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ – ΚΔΘ για την επίλυση του ζητήματος του Αχελώου, αλλά και για την αντιμετώπιση του ζητήματος ετοιμόρροπων κτισμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή του Τμήματος στη δημιουργία του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», όπου τονίστηκε ότι το ΤΕΕ – ΚΔΘ συντόνισε τη διαβούλευση 17 Περιφερειακών Τμημάτων και του κεντρικού ΤΕΕ, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση δέσμης προτάσεων στο αρμόδιο Υπουργείο, οι οποίες έγιναν -σε μεγάλο- βαθμό αποδεκτές και οδήγησαν στη συγκρότηση του πιο δίκαιου και πιο αποδοτικού «Εξοικονομώ».

Συνολικά, κατά την περίοδο 2020-2022, μέσα σε μόλις δύο χρόνια και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω των διαδοχικών και επάλληλων κρίσεων, το ΤΕΕ-ΚΔΘ κατάφερε να πραγματοποιήσει 23 σημαντικές παρεμβάσεις, οι 12 εκ των οποίων αφορούν μείζονα ζητήματα της Θεσσαλίας. Επίσης διενήργησε 11 διαβουλεύσεις για σημαντικά κοινωνικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα. Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι διοργάνωσε και συμμετείχε σε 7 εκδηλώσεις, κοινωνικού και επιστημονικού περιεχομένου. Τέλος, το ΤΕΕ-ΚΔΘ υπέγραψε σε αυτό το διάστημα 2 μνημόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και με το πάρκο καινοτομίας JOIST.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μέσα σε μία διετία κατά την οποία ο τεχνικός κλάδος ήλθε αντιμέτωπος με τις πρωτοφανείς προκλήσεις τις οποίες επέβαλλε η πανδημία, το ΤΕΕ-ΚΔΘ συνέχισε να καινοτομεί και να παράγει έργο.

 Όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΔΘ Νίκος Παπαγεωργίου:

«Μέσα σε δυόμιση δύσκολα χρόνια πετύχαμε πολλά. Αυτά που πετύχαμε, με τη στήριξη των μελών μας, του ΤΕΕ και του Προέδρου Γιώργου Στασινού -τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για τη συνεργασία- μας δίνουν δύναμη και αποτελούν την πυξίδα μας για το μέλλον. Συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας ώστε κάθε μηχανικός να έχει τις ευκαιρίες να δημιουργεί προς όφελος της κοινωνίας. Συνεχίζουμε να δίνουμε δυναμικά το παρόν σε όλα τα μείζονα ζητήματα του τόπου μας, τιμώντας το ρόλο μας ως συμβούλου της Πολιτείας σε τεχνικά θέματα και παράγοντας προστιθέμενη αξία τόσο για τα μέλη μας όσο και για την κοινωνία μας».

 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο ομιλίας στη Συνέντευξη Τύπου:

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε για τον απολογισμό του έργου που έχουμε υλοποιήσει στο ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για το πόσο άλλαξαν οι συνθήκες σε αυτό το διάστημα. Οι παγκόσμιες εξελίξεις της περιόδου την οποία διανύουμε είναι καταιγιστικές. Είναι δε, γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της διετίας που πέρασε, έχουμε γίνει μάρτυρες ριζικών αλλαγών οι οποίες, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα χρειάζονταν δεκαετίες για να παγιωθούν.

Το 2020 μας επιφύλαξε μία, πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα, πανδημία. Έπειτα ακολούθησε μια σαρωτική παγκόσμια ενεργειακή κρίση η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και εντείνεται εν μέσω ενός πολέμου στην Ευρώπη.

Βρισκόμαστε στο 2022 και είναι πλέον εμφανές ότι η ορμητική ροή των διεθνών εξελίξεων έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό και τον κλάδο μας. Οι μηχανικοί ήλθαμε αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια τα οποία δυσχέραναν το ήδη δύσκολο έργο μας.  Ωστόσο, παραβλέποντας τις δυσμενείς συνθήκες, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ακούραστα και με αισιοδοξία, έχοντας πάντα ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την άρτια άσκηση του καθήκοντός μας, δηλαδή το να προσφέρουμε τις τεχνικές μας γνώσεις, με σκοπό την αναβάθμιση της κοινωνίας και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής όλων.

Ας θυμηθούμε όμως κάποια γεγονότα ορόσημο, πέραν των προαναφερθέντων. Όλοι θυμόμαστε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 μας χτύπησε ο Ιανός με τις καταστροφικές πλημμύρες, και τον Μάρτιο του 2021 ήρθαμε αντιμέτωποι με τον ισχυρότατο σεισμό της Ελασσόνας οποίος στο πέρασμά του κατάφερε να ισοπεδώσει σχεδόν ολοκληρωτικά σπίτια και δημόσιες δομές. Το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης. Επισκεφθήκαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή τις πληγείσες περιοχές. Με άμεσες κινήσεις, συστήσαμε επιστημονικές ομάδες οι οποίες αξιολόγησαν το εύρος των ζημιών που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος, ενώ παράλληλα δεν παύσαμε στιγμή να τονίζουμε τη σπουδαιότητα της σεισμικής θωράκισης του κτιριακού μας αποθέματος.

Και εδώ επιθυμώ να συγχαρώ αλλά και να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέδραμαν στο δύσκολο αυτό έργο.

Επιτρέψτε μου να πω ότι το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας δεν παύει να θέτει υψηλούς στόχους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελούμε έναν από τους πλέον δραστήριους τεχνικούς-επιστημονικούς φορείς της χώρας. Η κατάκτηση αυτή είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και υψηλής αίσθησης καθήκοντος.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι αν και είναι πλέον εμφανές ότι έχουμε ξεπεράσει το σκόπελο της πανδημίας, οι προκλήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Σε αυτή τη νέα εποχή που ανατέλλει, δεν διστάζουμε να ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη και να θέσουμε νέους στόχους οι οποίοι είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το νέο πνεύμα της επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Έχοντας ήδη προβεί σε ενέργειες ψηφιακού μετασχηματισμού όπως η ηλεκτρονική έκδοση οικ. αδειών, η ψηφιοποίηση των αρχείων των υπηρεσιών δόμησης, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και άλλα, στο ΤΕΕ Κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο  τη βελτιστοποίηση των υποδομών μας, την εφαρμογή ενός ορθού σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας καθώς και την άμεση, αλλά και ομαλή μετάβαση σε μία «πράσινη» εποχή.

Αυτό που προέχει για εμάς, ως μέλη της επιστημονικής και τεχνικής κοινότητας, είναι μέσω μιας σειράς έξυπνων και μεθοδευμένων κινήσεων να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη μετάβασή μας σε αυτή τη νέα εποχή της βιωσιμότητας. Όραμα του Επιμελητηρίου μας είναι να αποτελεί έναν από τους πλέον σύγχρονους και άρτιους επιστημονικούς φορείς της χώρας, που προσδίδει αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και πρωτίστως στα μέλη μας. Για να το πετύχουμε αυτό επιστρατεύουμε τις γνώσεις μας, καθώς και κάθε μορφής διαθέσιμη τεχνολογία αιχμής, αλλά και πολύ και μεθοδική δουλειά.

Αφουγκραζόμενοι τους προβληματισμούς των συμπολιτών μας προτεραιότητά μας είναι να εξευρίσκουμε λύσεις και να πρωτοπορούμε. Άλλωστε ο κλάδος μας διαχρονικά είναι συνυφασμένος με την καινοτομία.

Κυρίες και κύριοι, ακολουθεί αναλυτικά το έργο του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας για την περίοδο 2020-2022. Μάλιστα, θα δούμε αναλυτικά τις ενέργειές μας, όχι ανά έτος, αλλά ανά πεδίο δράσεων.

Πρωτίστως, ως φορέας, έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη μας. Δουλειά μας, είναι να προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε τις συνθήκες του επαγγέλματος των μηχανικών και να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τους μηχανικούς μας, αλλά και για την κοινωνία.

Προς αυτή την κατεύθυνση:

Στις 03 Ιανουαρίου του 2020, βραβεύσαμε τα παιδιά των συναδέλφων τα οποία πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και εισάχθηκαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το έτος 2019, καθώς και όσα αρίστευσαν ως μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, σε μια όμορφη εκδήλωση.

Στις 25 και 26 Ιανουαρίου του 2020, συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, στα πλαίσια του συνεδρίου «ΙΙ Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης», που διοργάνωσε η Ειδική Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα και θέσαμε υπόψιν του θέματα του κλάδου και ιδιαιτέρως των Δημοσίων Έργων.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2020, θεσπίσαμε με απόφαση της Αντιπροσωπείας του Τμήματος προτεινόμενο τιμοκατάλογο ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών.

Στις 24 Μαρτίου, αποστείλαμε απαντητική επιστολή προς το σχετικό αίτημα του Προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού με την οποία εισηγηθήκαμε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τεχνικό κόσμο εξαιτίας της πανδημίας.

Στις 30 Μαρτίου του 2020, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-ΚΔΘ, αποφάσισε τη λήψη μέτρων στήριξης των μηχανικών λόγω της πανδημίας.

Στις 31 Μαρτίου του 2020, εκτελώντας την παραπάνω απόφαση, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση παρατηρητηρίου για την καταγραφή των προβλημάτων που διαπιστώνονται κατά την άσκηση εργασίας μηχανικών και εργοληπτικών εταιρειών λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Στις 31 Αυγούστου του 2020, εισηγηθήκαμε στην Αντιπροσωπεία του Τμήματος τη συγκρότηση 9 μόνιμων επιτροπών, για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και παραγωγή έργου του ΤΕΕ-ΚΔΘ.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2020, Το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας και Ν.Ε. Τρικάλων συνδιοργανώσαμε Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας».

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2020, το ΤΕΕ-ΚΔΘ αιτείται την άμεση απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας για τα Κολλέγια.  Η τροπολογία αφορά την αυτόματη και τυπική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων αποφοίτων Κολεγίων.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, περατώσαμε ένα έργο που πρόκειται να μας φέρει πιο κοντά στη ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για την ενεργοποίηση της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου».

Στις 2 Φεβρουαρίου 2021, διοργανώσαμε διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης και προσφοράς εφαρμογής για την ηλεκτρονική τιμολόγηση από την prosvasis.

Την ίδια ημέρα, συμμετείχαμε σε ενημερωτική Ημερίδα του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής στο Σχεδιασμό του Χώρου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο τα μοντέρνα περιβάλλοντα GIS.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2020 ημέρα επαγγελματικού προσανατολισμού, συμμετείχαμε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 3ο ΓΕΛ Λάρισας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε με τους μαθητές τις προοπτικές του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού και του Ηλεκτρολόγου/Μηχανολόγου Μηχανικού.

Στις 12 Απριλίου του 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με θέμα: «Νέα εποχή για τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό – Συζήτηση με αφορμή το επικείμενο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων». Το σεμινάριο διοργάνωσε το ΤΕΕ με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.

Στις 9 Ιουνίου του 2021 η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τάχθηκε υπέρ του ενιαίου, αδιάσπαστου πενταετούς διπλώματος των μηχανικών. Ενώ τάχθηκε κατά της απόφασης του υπουργείου παιδείας να απονέμει integrated master σε αποφοίτους τμήματος του ΠΑΔΑ.

Στις 24 Νοεμβρίου του 2021 πραγματοποιήσαμε ανοιχτή διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Δεξιότητες  Μηχανικών  και  Προγραμματιστών  Λογισμικού  στην  Ψηφιακή Εποχή».

Επίσης, αυτό το διάστημα, διεξήχθησαν 5 κύκλοι διαδικτυακών σεμιναρίων για ενεργειακούς επιθεωρητές, στο οποίο έλαβαν μέρος συνολικά 103 εκπαιδευόμενοι.

 

Φίλες και Φίλοι,

Το επάγγελμα του μηχανικού είναι άμεσα συνυφασμένο με κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, φροντίζουμε, να έχουμε ένα ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία:

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021,  συμμετείχαμε σε εκδήλωση του ΣΘΕΒ-ΣΕΒ σχετικά με τις αλλαγές και παρεμβάσεις που αφορούν θέματα χωροταξίας αλλά και τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας.

Στις 11 Μαρτίου το 2021, συμμετείχαμε ενεργά στην εκδήλωση της Περιφέρειας για την παιδική κακοποίηση: «Σωπαίνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται ΟΧΙ όταν κακοποιούνται».

Στις 15 Μαρτίου του 2022, καταθέσαμε πρόταση για την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις ετοιμόρροπες κατασκευές, ενώ στείλαμε  και επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό.

Επίσης, στις 15 Μαρτίου του 2022, η Μ.Ε. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προέβη σε γνωμοδότηση αναφορικά με τη Διαβούλευση του Προγράμματος «Ηλέκτρα» με τίτλο: ‘Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Δημοσίου.

Στις 29 Μαρτίου του 2022, αποστείλαμε επιστολές προς τον αρμόδιο υπουργό και στους δήμους με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την περιορισμένη προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε υφιστάμενες δομές.

Από τις 9 έως 15/5/2022, στηρίξαμε έμπρακτα την πρωτοβουλία «Μαζί μια Αγκαλιά» του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, για την προώθηση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, ενώ συγκεντρώσαμε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα και τα παραδώσαμε στη διοργάνωση στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

 

Η προσφορά στην κοινωνία όμως δεν σταματά εδώ.

Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις μας για την προσφορά στην τοπική κοινωνία, αλλά και η συμβολή μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, όπως το φαινόμενο του “Ιανού” στην περιοχή της Καρδίτσας και του Μουζακίου και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Ελασσόνα και στο Δαμάσι.

Τι κάναμε λοιπόν εμείς ως φορέας:

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2020, αποστείλαμε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αιτούμενοι την παράταση αυθαιρέτων λόγω των συνεπειών του Ιανού.

Επίσης την 21η Σεπτεμβρίου του 2020, αποφασίσαμε τη συγκρότηση Μητρώου Εθελοντών Μηχανικών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών για να συνδράμουμε στις προσπάθειες της πολιτείας για την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Ιανό.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, επισκεφτήκαμε ως κλιμάκιο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, την πόλη της Καρδίτσας και τις περιοχές των Φαρσάλων που επλήγησαν από τον Ιανό και συναντηθήκαμε με κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και στις δύο πόλεις.

Στις 3 Μαρτίου το 2021, σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή, επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές, συστήσαμε ειδικά κλιμάκια τα οποία διενήργησαν αυτοψίες ενώ καταθέσαμε και δημόσια τις προτάσεις μας για την αντισεισμική θωράκιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας. Ενώ παράλληλα, την ίδια κιόλας ημέρα θέσαμε στη διάθεση της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας τους μηχανικούς μας προκειμένου να συνδράμουν σε ελέγχους και αυτοψίες, όπου και όποτε χρειαστεί.

Στις 4 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού των Μηχανικών,  οι μηχανικοί του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας τίμησαν την επέτειο στις επάλξεις, πραγματοποιώντας ελέγχους-αυτοψίες σε δεκάδες δημόσια κτήρια. Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των εταίρων του έργου In2c και αξιωματούχων της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενώ λίγες μέρες μετά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της δομής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να μπορούν οι μετανάστες τρίτων χωρών να βελτιώσουν τις γλωσσικές του ικανότητες σε θέματα που αφορούν τεχνικές εργασίες ούτως ώστε να μπορούν να βρουν πιο εύκολα εργασία στον κλάδο της οικοδομής κατασκευών.

Την 5η Μαρτίου του 2021, Το ΤΕΕ ΚΔΘ προχώρησε σε άμεση επικαιροποίηση του Μητρώου Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών με σκοπό να συνδράμει στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις εργασίες της πολιτικής προστασίας του κράτους.

Στις 8 Μαρτίου του 2021, στείλαμε 170 εθελοντές μηχανικούς για ελέγχους και αυτοψίες στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές. Ενώ τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο γενικός γραμματέας, κ. Αχιλλέας Κέλλας επισκεφθήκαμε τους οικισμούς Μαγούλας, Αμουρίου, Βλαχογιαννίου και του Δαμασίου με σκοπό να αξιολογήσουμε από κοντά το εύρος των υλικών ζημιών που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός.

Στις 9 Μαρτίου του 2021, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της Ελασσόνας απευθύναμε έκκληση για άμεσο έλεγχο και σεισμική θωράκιση σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια κτήρια.

Στις 16 Μαρτίου του 2021, κατόπιν πρωτοβουλίας του ΤΕΕ-ΚΔΘ, ανακοινώνεται τη διεξαγωγή διαδικτυακών σεμιναρίων για τη διαδικασία αποκατάστασης σεισμόπληκτων κτιρίων.

Στις 20 Μαρτίου, ειδικό κλιμάκιο του ΤΕΕ-ΚΔΘ συνόδευσε κλιμάκιο της διοίκησης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) σε Δαμάσι και Μεσοχώρα προκειμένου να επιθεωρήσουν την έκταση των ζημιών και φθορών σε κτίρια και κτίσματα των περιοχών.

Την 1η Απριλίου του 2021, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, το περιφερειακό τμήμα προέβη σε νέες προτάσεις αναφορικά με τα σεισμικά φαινόμενα του Μαρτίου. Ενώ παράλληλα η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-ΚΔΘ  προέβη σε πρόταση διάσωσης αστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Δήμου Λαρισαίων.

Στις 9 Απριλίου του 2021, Ενημερώσαμε τους πολίτες σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης των κτιρίων που επλήγησαν από τους σεισμούς του Μαρτίου.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο για το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 το οποίο διοργάνωσε η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γ.Γ. Υποδομών, με συμμετοχή του ΤΕΕ-ΚΔΘ.

Στις 13 Μαρτίου του 2022 προτείναμε τη σύσταση αυτοτελούς «Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Λάρισας», ενώ απέστειλε και τις σχετικές επιστολές στον αρμόδιο Υπουργό, Βουλευτές, Περιφερειάρχη και Πρόεδρο ΠΕΔ.

Επίσης, στις 29 Μαρτίου 2022, η επιτροπή του ΤΕΕ-ΚΔΘ προέβη σε αίτημα παράτασης της διαδικασίας για τα σεισμόπληκτα κτίρια, ενώ παράλληλα απέστειλε και επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό.

Πάμε να δούμε τώρα τι κάναμε για τη Θεσσαλία, αλλά και για μεγάλα ζητήματα της περιοχής μας, όπως το ζήτημα του Αχελώου και Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης της Λάρισας, μεταξύ άλλων:

Στις 16 Ιανουαρίου του 2020, το ΤΕΕ-ΚΔΘ συμμετείχε στη σύσκεψη φορέων που αφορούσε τη συζήτηση και ενημέρωση για το έργο του Αχελώου. Συμμετείχαμε κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη.

Την 6η Φεβρουαρίου, κρίναμε αναγκαία τη διεξαγωγή ελέγχων για διαπίστωση δομικής επάρκειας των γεφυρών στην κεντρική και δυτική Θεσσαλίας. Για το λόγο αυτό αποστείλαμε επιστολές προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΠΕΔ και ΟΣΕ.

Την ίδια ημέρα αποστείλαμε γνωμοδοτική επιστολή προς την ΕΔΑ Θεσσαλίας σχετικά με την αυτονόμηση από κεντρική θέρμανση

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2020, αποστείλαμε έγγραφο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλους τους συναρμόδιους υφυπουργούς και τους βουλευτές των Νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας με αφορμή την από 1/1/2020 απαίτηση μελέτης όλων των νέων κτιρίων ως κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ή πιο απλά́ την απαίτηση κατάταξης τους σε ενεργειακή́ κλάση Α αντί́ για Β που ίσχυε μέχρι προηγουμένως.

Στις 10 Μαρτίου του 2020, κατόπιν συνάντησής μας με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, δόθηκαν περεταίρω διευκρινίσεις από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του αρμόδιου υπουργείου για τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης φωτοβολταϊκών πάρκων κατηγορίας Β εντός NATURA.

Επίσης στις 31 Αυγούστου του 2020, με Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής απαντήσαμε σε ερώτημα του Δήμου Λαρισαίων σχετικά με την απαλλοτρίωση των ΚΧ 871, ΚΧ 867Γ, ΚΧ867Α για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας τασσόμενοι υπέρ της αποκάλυψης και της απόδοσης του Ιστορικού μνημείου του Αρχαίου Θεάτρου και των γύρω χώρων στους Λαρισαίους

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2020, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος CONDEREFF, το ΤΕΕ ΚΔΘ συνδιοργάνωσε μαζί με τη διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπαιδευτική ημερίδα για δομικά απόβλητα στη Θεσσαλία και στην Ελλάδα γενικότερα.

Τον  Σεπτέμβριο του 2020 το ΤΕΕ-ΚΔΘ,  υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το JOIST Business Innovation Park.

Στις 10 Νοεμβρίου του 2020, δημοσιεύθηκαν οι παρατηρήσεις της πολύμηνης μελέτης που εκπόνησε η ομάδα του ΤΕΕ Κ-Δ Θεσσαλίας, αναφορικά με την υλοποίηση του ΣΒΑΚ Λάρισας. Έπειτα από εκτενή και ενδελεχή έρευνα η ομάδα μας αξιολόγησε το ΣΒΑΚ Λάρισας συνοψίζοντας τα κυριότερα προβληματικά σημεία του ΣΒΑΚ όπως αυτό εφαρμόζεται και προς επίλυσή τους δημιούργησε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών “roadmap”, συνολικά 11 σημείων.

Στις 20 Νοεμβρίου του 2020, καταθέσαμε πρόταση δημιουργίας 6.000 νέων θέσεων στάθμευσης τόσο στο κέντρο της Λάρισας όσο και περιφερειακά. Η πρόταση του ΤΕΕ αποσκοπεί στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης στην πόλη της Λάρισας το οποίο ταλανίζει χιλιάδες πολίτες και που δυστυχώς το ισχύον ΣΒΑΚ αδυνατεί να επιλύσει.

Την 21η Νοεμβρίου του ίδιου έτους το ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας ζητά διευκρινίσεις σχετικά με το  σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους της Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα ζητήσαμε διευκρινίσεις που αφορούν τις τεχνικές εργασίες, καθώς παρατηρήθηκε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκτακτη ανάγκη επισκευής/επιδιόρθωσης βλάβης -τουλάχιστον στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Μεταξύ άλλων, θέσαμε επί τάπητος προβληματισμούς που αφορούν το Σχέδιο της Κανονιστικής Λειτουργίας του συστήματος των βυθιζόμενων μπαρών καθώς και την προσβασιμότητα ασθενών/πολιτών με δυσκολία κίνησης, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τη λήψη μέτρων για την προστασία και συντήρηση του εξοπλισμού.

Στις 24 Νοεμβρίου του 2020, πραγματοποιήσαμε διαβούλευση για την αλλαγή του νομοσχεδίου αναφορικά με την ανακύκλωση. Ουσιαστικά οι αλλαγές βασίζονται σε 5 νέους άξονες οι οποίοι αφορούν:

  1. Τα απόβλητα θα συλλέγονται χωριστά ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους.
  2. Πρόταση για επιβολή χαμηλότερων δημοτικών τελών σε πολίτες που ρυπαίνουν λιγότερο.
  3. Εκσυγχρονισμού του τέλους «ταφής» των αποβλήτων
  4. Τα νέα κτίρια πρέπει να διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων.
  5. Μεταφορά των προστίμων που επιβάλλονται από την Ε.Ε στους δήμους και τις επιχειρήσεις και όχι στους φορολογούμενους.

Την 1η Δεκεμβρίου του 2020, αιτηθήκαμε την άμεση αναθεώρηση του ΣΒΑΚ Λάρισας, δεδομένου ότι δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν οι στόχοι του ΣΒΑΚ όπως αυτοί είχαν τεθεί. Εξάλλου να θυμίσω πως βάσει νομοθεσίας η αναθεώρηση του ΣΒΑΚ επιβάλλεται.  Ουσιαστικά η αίτηση αναθεώρησης αφορά όλα τα προβλήματα που αυτό έχει δημιουργήσει. Στάθμευση, κυκλοφοριακό, μετακίνηση πληθυσμιακών ομάδων, προσβασιμότητα σε Σχολικά Κτίρια, περιορισμένη προσβασιμότητα όσον αφορά υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς κόμβους.

Προς επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, στη διοίκηση του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, έπειτα από σχετική έρευνα ομάδας εργασίας, δημιουργήσαμε ένα πλάνο 6 προτάσεων-λύσεων.

Την 19η Ιανουαρίου του 2021, συμμετείχαμε με προτάσεις της ΜΕ Περιβάλλοντος στη διαβούλευση της έκθεσης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης.

Στις 30 Ιανουαρίου του 2021, είχα τη χαρά να παρευρεθώ σε εκδήλωση στα Τρίκαλα για την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του του βορείου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65) και τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό. παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ΤΕΕ-ΚΔΘ και του ΥΠΕΝ κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Μεταξύ άλλων θέσαμε τα εξής καίρια ζητήματα: Τη διαχείριση των Θεσσαλικών υδάτων, των έργων του Αχελώου,  των φραγμάτων και των υδροηλεκτρικών σταθμών Μεσοχώρας-Συκιάς, της δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων,  του χωροταξικού σχεδιασμού, και προτείναμε αλλαγές στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου το 2021, δημοπρατήθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου του ΤΕΕ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 2.458.227,14 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Με βάση τους άξονες του σχεδίου αναβάθμισης, το υπάρχον κτίριο αναμένεται να αναβαθμιστεί από ενεργειακή κατηγορία Ε σε ενεργειακή κατηγορία Α

Στο πλαίσιο Πρόσκληση συμμετοχής στη Διαβούλευση σχεδιασμού του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027», προβήκαμε σε διαλογική συζήτηση ενώ παράλληλα καταθέσαμε ερωτηματολόγιο αλλά και προτάσεις που αφορούν τον προγραμματισμό του περιφερειακού προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027.

Στις 21 Απριλίου του 2021, προβήκαμε σε παρέμβαση στη Διαβούλευση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.Στη διαβούλευση μετείχα τόσο εγώ όσο και το μέλος της Δ.Ε., δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή. Μεταξύ άλλων αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου, καθώς και των υδροηλεκτρικών έργων Μεσοχώρας και Συκιάς, ενώ παρουσιάσαμε μια σειρά πρωτοβουλιών για τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας.

Στις 5 Μαΐου του 2021, απηύθυνα ομιλία στο βήμα της σύσκεψης φορέων της περιφέρειας Θεσσαλίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στις 10 Μαΐου του 2021, χαιρέτισα σε δηλώσεις μου την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του ΥΗΕ Μεσοχώρας.

Την 4η Ιουνίου του 2021, Το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στις 27 Ιουλίου του 2021, κάναμε δεκτό το έργο της ομάδας εργασίας: «Αναδιαμόρφωση και υποδοχή νέων λειτουργιών στις σχολικές αυλές του Δήμου Λαρισαίων», ένα σημαντικό έργο, όχι μόνο για την Λάρισα αλλά και για όλους τους Δήμους.

Την 23η Αυγούστου 2021 με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής το τμήμα συμμετείχε στη Διαβούλευση σχεδιασμού του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027»

Στις 13 Σεπτεμβρίου, 2021 κατόπιν διαβούλευσης η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε τη συγκρότηση  9 μόνιμων επιτροπών για την περίοδο 2020-2024

Στις 25 Οκτωβρίου, 2021 εισηγηθήκαμε τη συγκρότηση Ομάδας  Εργασίας  για  την  καταγραφή,  κωδικοποίηση  και  αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς για την δημιουργία μίας ψηφιακής  τράπεζας πληροφοριών για τα κτίρια (διατηρητέα και μη) των Π.Ε. Λάρισας, Τρικάλων  και Καρδίτσας που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Επίσης, εισηγηθήκαμε την ψηφιακή μετάβαση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί στρατηγικό στόχο τόσο της Ε.Ε όσο και της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε  στους φορείς  ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ και ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Λάρισας επιδιωκόμενοι τον ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Συγκροτήσαμε ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση ιεραρχημένου  καταλόγου  έργων ταμίευσης  νερού  με  βάση  κριτήρια  ιεράρχησης  και διαμόρφωση οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ Λάρισας για θέματα των Μηχανικών.

Την 1η Νοεμβρίου 2021, κλιμάκιο του ΤΕΕ-ΚΔΘ πραγματοποίησε συνάντηση με το Διοικητή Πυροσβεστικής υπηρεσίας Λάρισας για θέματα των Μηχανικών.

Στις 20 Νοεμβρίου 2021, Το ΤΕΕ-ΚΔΘ συμμετείχε στο συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και παρουσιάσαμε τις θέσεις μας αναφορικά με την αναγκαία μεταφορά νερού από τον Αχελώο.

Την 21η Νοεμβρίου του 2021, δώσαμε το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης «Σχολικές Αυλές» που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν ιδέες και προτάσεις του ΤΕΕ ΚΔΘ καθώς και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας αναφορικά με το σχεδιασμό των σχολικών αυλών.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2022, δημοσιεύθηκε άρθρο στην «Ελευθερία», το οποίο συνυπογράψαμε τόσο εγώ όσο και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ-ΚΔΘ Αχιλλέας Κέλλας. Το άρθρο είχε ως σκοπό να αναδείξει την αναγκαιότητα για άμεση αναθεώρηση του ΣΒΑΚ.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2022, η διοικούσα επιτροπή αποδέχθηκε την γνωμοδότηση της Μ.Ε. Χωροταξίας, Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικών Θεμάτων και  Κτηματολογίου  ως  προς  το  Σχέδιο  νόμου  με  τίτλο: «Διαχείριση,  έλεγχος  και  εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων  για  την Προγραμματική  Περίοδο 2021‐ 2027» και υπέβαλε τα σχετικά σχόλια στην διαβούλευση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών  παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027»

Στις 18 Ιανουαρίου του 2022, εγκρίναμε την γνωμοδότηση της Μ.Ε. Χωροταξίας, Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικών Θεμάτων και  Κτηματολογίου για το Σχέδιο Χωρικής & Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης  (ΣΧΟΟΑΠ) της Δ.Ε. Πλατυκάμπου, του Δήμου Κιλελέρ (Στάδιο Β2)

Στις 27 Ιανουαρίου του 2022, εισηγηθήκαμε την γνωμοδότηση της Μ.Ε. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά στη Διαβούλευση για τον «Εθνικό Κλιματικό Νόμο – Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Ο Εθνικός κλιματικός νόμος θεσπίζει μέτρα και πολιτικές που αφορούν άμεσα τη βέλτιστη δυνατή προσαρμογή της χώρας στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής αλλά και την περάτωση του τελικού στόχου της απανθρακοποίησης έως το 2050.

 

Στις 31 Ιανουαρίου του 2022,  σε συνέντευξή μου στο ForMedia, ανέλυσα διεξοδικά το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2022,  αποστείλαμε επιστολές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις Δημοτικές Παρατάξεις και στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων σχετικά με το ζήτημα διάνοιξης της οδού Καλλιθέας, καθώς κρίναμε ότι η προτεινόμενη από τον Δήμο διαμόρφωση δημιουργεί ακόμη ένα εμπόδιο προσβασιμότητας στον Πηνειό και δεν αξιοποιεί στο έπακρο την αναπτυξιακή δυναμική του για την Λάρισα.

Επίσης, στις 22 Φεβρουαρίου αποστείλαμε επιστολές προς 17 δήμους που αφορούν την ύπαρξη επικίνδυνων οικοδομών, καλώντας τους να ενεργοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες τους για τον εντοπισμό και την καταγραφή αυτών.

Στις 10 Μαρτίου του 2022, δημοσιεύθηκε άρθρο μου το οποίο συνυπέγραψε και ο  Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ-ΚΔΘ στην εφημερίδα Ελευθερία με τίτλο Το “τοτέμ” του ΣΒΑΚ και η αξία της κριτικής. Το άρθρο συντάχθηκε ως απάντηση σε παλαιότερο άρθρο του κου Μαβίδη σχετικά με την αναθεώρηση του τρέχοντος ΣΒΑΚ.

Στις 14 Απριλίου 2022, Με κοινή επιστολή που συνυπογράψαμε με τις Δημοτικές Παρατάξεις «Λάρισα Μπροστά», «Πρωτοβουλία Αξιών – ΠΡ.ΑΞΙ. για τη Λάρισα» και «Λαρισαίων Κοινόν», καθώς και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Λάρισας, προωθήσαμε τις προτάσεις μας στον Δήμο Λαρισαίων  αναφορικά με το θέμα διάνοιξης της οδού Τ. Τσόγκα.

 

Σημαντικές ωστόσο, είναι και οι στοχευμένες παρεμβάσεις μας για την βελτίωση και άρτια υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος του “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, που αφορά σε μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας των μηχανικών, αλλά και σε πολύ μεγάλη μερίδα νοικοκυριών.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 5 Οκτωβρίου του 2020: Συμμετείχαμε στη  Δράση Εξοικονομώ – Αυτονομώ του Επιμελητηρίου Λάρισας που έγινε υπό την αιγίδα του τμήματος. Το ΤΕΕ/ΚΔΘ συμμετέχει στην έκθεση για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ με περίπτερο και ενημερώνει τους πολίτες για πρώτη φορά για τον ρόλο του μηχανικού στο πρόγραμμα.

Στις 21 Οκτωβρίου του 2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρας Σδούκου στο Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ με σκοπό την εγκαινίαση της έκθεσης την οποία συνδιοργανώσαμε μαζί με το Επιμελητήριο Λάρισας σχετικά με το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Στον εκθεσιακό χώρο μοιράσαμε σχετικό ενημερωτικό υλικό ενώ παράλληλα δώσαμε έμφαση στον ρόλο του μηχανικού στο πρόγραμμα.

Στις 17 Νοεμβρίου, αιτηθήκαμε την αναβολή της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επέβαλε τόσο η πανδημία όσο και η καταιγίδα «Ιανός» που έπληξε τα Φάρσαλα, την Καρδίτσα καλώς και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Την 8η Δεκεμβρίου του 2020, Το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας αιτείται εκ νέου παράταση για την έναρξη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Μέλη της διοίκησης του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας ζητήσαμε εκ νέου παράταση λόγω των κωλυμάτων που επέφεραν τα γενικά lockdown.

Την  1η Φεβρουαρίου 2021, άνοιξε η πλατφόρμα εξοικονομώ-αυτονομώ. Η επιτυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές, το 2021 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα μοριοδότησης το οποίο αποτελεί πρόταση του ΤΕΕ-ΚΔΘ, βάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλος στο σύστημα first come – first served, ενώ σταθεροποιήθηκε και η ημερομηνία υποβολής. Ευτυχώς οι προτάσεις μας εισακούστηκαν – όχι όλες βέβαια – δημιουργώντας ένα πιο δίκαιο πρόγραμμα για όλους. Να θυμίσω πως είναι το μόνο πρόγραμμα που ξεκίνησε χωρίς “γκρίνιες”. Όλες οι προτάσεις ξεκίνησαν από πρωτοβουλία του Τμήματος, καθώς πρώτοι συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας για την δημιουργία ενός πρότυπου οδηγού Εξοικονομώ. Ο οδηγός αυτός “πέρασε” από διαβούλευση από 17 περιφερειακά τμήματα και το Κεντρικό ΤΕΕ και είχαμε την τιμή να συντονίσουμε όλη αυτήν την προσπάθεια. Και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που ενεπλάκησαν.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2021, Επικαιροποιήθηκαν οι προτάσεις του ΤΕΕ- ΚΔΘ για το νέο εξοικονομώ-αυτονομώ,

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, πραγματοποιήσαμε τη διαβούλευση του «Νέο Εξοικονομώ»

Επίσης στις 25 Οκτωβρίου αποστείλαμε αίτημα προς το  Υπουργείο  Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας  για  χρονική παράταση αποπεράτωσης των προγραμμάτων «Εξοικονομώ κατ’ οίκον  ΙΙ Β’ φάση» και «Εξοικονομώ ‐ Αυτονομώ».

Από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 2η δράση προβολής εξοικονομώ- αυτονομώ από το Επιμελητήριο στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας υπό την αιγίδα του Τμήματος, όπου συμμετείχαμε πάλι με περίπτερο και διανομή ενημερωτικού υλικού.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2021, ξεκίνησε ομαλά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων του νέο «Εξοικονομώ», πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κάτι που οφείλεται και στις ενέργειες τους Τμήματός μας.

 

Συνοψίζοντας, αξίζει να αναφέρω ότι, στο ΤΕΕ-Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κατά την περίοδο 2020-2022 προβήκαμε συνολικά σε:

  • 23 παρεμβάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν καίρια θέματα π.χ το ζήτημα του τρέχοντος ΣΒΑΚ, η περιορισμένη προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές δομές,
  • 11 διαβουλεύσεις οι οποίες αφορούν ποικίλα ζητήματα τεχνικής και επιστημονικής φύσεως.
  • Παράλληλα καταφέραμε μέσα σε μόλις 2 χρόνια να υπογράψουμε 2 σημαντικά μνημόνια συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και με το JOIST Business Innovaton Park,
  • Τέλος, διοργανώσαμε και συμμετείχαμε σε 7 εκδηλώσεις.

 

Κυρίες και κύριοι,

Αυτό είναι επιγραμματικά το έργο που υλοποιήσαμε μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια. Αδιαμφισβήτητα η περίοδος την οποία διανύσαμε υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους κλάδους ωστόσο, δεν το βάλαμε κάτω. Ως μηχανικοί και ως μέλη ενός εκ των σημαντικότερων τεχνικών αλλά και επιστημονικών φορέων της χώρας, οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να ξεπερνούμε κάθε πρόκληση.

Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των εμποδίων, των δυσκολιών και των προκλήσεων, έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, με διττό σκοπό. Αφενός την συνεχή προσφορά μας στην κοινωνία και την οικονομία καθώς είμαστε στο τιμόνι ενός πολύ σημαντικού φορέα και αφετέρου την αναγνώριση του ρόλου του μηχανικού και τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών του επαγγέλματός μας.

Ξέρετε, δουλειά των μηχανικών -δουλειά μας- είναι να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα. Να παράγουμε καινοτομία και να δημιουργούμε -συνεχώς και αδιάκοπα- εξέλιξη και προστιθέμενη αξία. Ως ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, δεσμευτήκαμε ενώπιον των συναδέλφων μας να εργαζόμαστε με γνώμονα πάντα τις αξίες μας και το όραμά μας, το οποίο είναι να εξευρίσκουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ζωής όλων μας. Μέσα σε δυόμιση δύσκολα χρόνια πετύχαμε πολλά. Αυτά που πετύχαμε, με τη στήριξη του ΤΕΕ και του Προέδρου Γιώργου Στασινού -τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για τη συνεργασία- μας δίνουν δύναμη και αποτελούν την πυξίδα για το μέλλον.

Σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Με την πανδημία πίσω μας πλέον και με μια σειρά αναπτυξιακές ευκαιρίες μπροστά μας για την οικονομία και τα τεχνικά επαγγέλματα, όπως οι επενδύσεις που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και σειρά πρωτοβουλιών του ΤΕΕ, είμαστε έτοιμοι -πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με το κεντρικό ΤΕΕ και την Πολιτεία- να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στο υπόλοιπο της θητείας μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας ώστε κάθε μηχανικός να αισθάνεται υπερήφανος για το επάγγελμά του και να έχει τις ευκαιρίες να ευημερεί και να δημιουργεί προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Σας Ευχαριστώ πολύ.

Back to top
elΕλληνικά