Δράσεις από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα για τον εορτασμό της Ημέρας Μουσείων

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η ομάδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα δίνει νέα «πνοή» σε εμβληματικά έργα της Συλλογής της: τα εντάσσει σε κομβικά σημεία της πόλης-τοπόσημα, αποδίδοντάς τους μια νέα καθημερινότητα.

Ορίζονται διαδρομές και καλείται το κοινό της πόλης σε μια διαφορετική αισθητική εμπειρία στην οποία συνυπάρχει η ιστορία, η μνήμη και η καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων της.

Χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας επιχειρείται τόσο η παρακίνηση του κοινού να γνωρίσει την πόλη της Λάρισας και τη Συλλογή Κατσίγρα όσο και μια νέα νοηματοδότηση του τόπου σε συνάρτηση με τα έργα της Συλλογής.

Στη συγκεκριμένη δράση έχουν επιλεγεί δεκαοκτώ εμβληματικά σημεία της πόλης όπως το Αρχαίο Θέατρο, η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, η Ιατρική Σχολή, το Δημαρχείο, τα Μουσεία της πόλης και άλλες πολιτιστικές δομές που διατρέχουν και καθορίζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή της διαχρονικά και αντίστοιχα έχουν «συνδεθεί» με ένα πρωτότυπο τρόπο με δεκαοκτώ εμβληματικά έργα της Συλλογής Κατσίγρα.

Σάββατο 22 Μαϊου και ώρα 20:00 [απαιτείται προεγγραφή]

Διαδικτυακή «ζωντανή» ξενάγηση στην έκθεση «Γιάννης Γαΐτης – Το πλήθος και η μοναξιά» από τους επιμελητές Λορέττα Γαϊτη, αρχιτέκτονα/μουσειολόγο και Γιάννη Μπόλη, ιστορικό της τέχνης.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί «ζωντανά» μέσω της πλατφόρμας zoom, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώνουν την σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του συνδέσμου:

https://katsigrasmuseum.us10.list-manage.com/track/click?u=2be1735aca7ddf303ba30032b&id=7d4548aad2&e=12b09e8bfc.

Κυριακή 23 Μαϊου και ώρα 20:00 [απαιτείται προεγγραφή]

Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα «ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ / RECONNECT»

Διαδικτυακή «ζωντανή» ξενάγηση από την κ. Συραγώ Τσιάρα, ιστορικό της τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, αν. διευθύντρια MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, διευθύντρια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώνουν την σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του συνδέσμου:

https://katsigrasmuseum.us10.list-manage.com/track/click?u=2be1735aca7ddf303ba30032b&id=d452b60c70&e=12b09e8bfc

Τρίτη 25 Μαϊου | Εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Μαργαρίτες/ Daisies», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο ένταξης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού».

Η σύγχρονη ομαδική εικαστική έκθεση δανείζεται τον τίτλο «Μαργαρίτες», από την ομώνυμη ανθογραφία της Θάλειας Φλωρά – Καραβία, και επαναπροσεγγίζει το έργο της, δημιουργώντας έναν οπτικό γραμματισμό, προσδίδοντας του, έτσι, μια σύγχρονη καλλιτεχνική υπόσταση.

Δεκατρείς καλλιτέχνιδες τιμούν την σπουδαία ζωγράφο, κατασκευάζοντας «εντυπώσεις» του έργου της. Οι Μαργαρίτες, που παρουσιάζονται στο αίθριο του μουσείου, πειραματίζονται με τις αισθητηριακές εμπειρίες του θεατή. Έχουν ως στόχο να διεγείρουν την κριτική του σκέψη, εξερευνώντας έναν συμφυρμό κοινωνικών αποχρώσεων, και να εντείνουν την βιωματική του τέρψη, μέσα από μια πληθώρα υφών και εικόνων.

Με μια μεταμοντέρνα αισθητική προσέγγιση «επικαιροποιούν» τα αγριολούλουδα του έργου της με αλληγορικούς συμβολισμούς. Ακροβατούν ανάμεσα στις επαναστατικές ιδέες του Ιμπρεσιονισμού και στο «χρέος» τους ως σύγχρονες καλλιτέχνιδες να θίξουν την τωρινή εικαστική ελευθερία, φέρνοντας στο φως τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες έζησαν και εργάστηκαν οι καλλιτέχνιδες μιας άλλης εποχής.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:
Μαριάννα Γκουντουβά, Ζωή Ζηπέλα, Ρούλα Καραφέρη, Λιάνα Κρανιώτου, Δήμητρα Οικονόμου, Μαρία Παναγιώτου, Αθανασία Παπατζέλου, Ελένη Σαρλή, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεϊτάνη, Βασιλική Σουλτούκη, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα.

Επιμέλεια έκθεσης: Αντιγόνη Καψάλη, Ιστορικός τέχνης/εικαστικός

Ημέρες & ώρες λειτουργίας εκθεσιακών χώρων:

  • Τρίτη έως Κυριακή 10:00-14:00 & 18:00-21:00
  • Δευτέρα κλειστά.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας πωλητηρίου:

  • Τρίτη έως Σάββατο 9:00 έως 15:00

Η είσοδος σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου είναι δωρεάν.

Back to top
elΕλληνικά