Χαιρετισμός Νίκου Παπαγεωργίου στην 3η Σύνοδο του Forum Κυκλικών Πόλεων | 15-12-2023

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμμετείχε στην 3η Σύνοδο του Forum Κυκλικών Πόλεων για την διαχείριση των αποβλήτων ως πόρων, που πραγματοποιείται σήμερα στην πόλη των Τρικάλων.

Το θέμα της σημερινής Συνόδου είναιΠροϋποθέσεις μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο) & ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνιών” και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Παπαγεωργίου.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ τους διοργανωτές για την εξαιρετική και συνάμα πολύ σημαντική πρωτοβουλία. 

Μου δίνει μεγάλη χαρά και αποτελεί τιμή για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, εκπροσωπώντας το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ στην 3η Συνεδρίαση του Forum Κυκλικών Πόλεων για τη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων.

Θα μου επιτρέψετε να πω 2 προσωπικές εμπειρίες γύρω από το θέμα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Ήταν το 1987 που μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Γερμανία. Παιδί τότε, μόλις 11 χρονών, μου είχε προκαλέσει τεράστια εντύπωση η οργάνωση των Γερμανών στο θέμα της ανακύκλωσης. Σπίτια, οικοδομικά συγκροτήματα, επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ, συνέδραμαν στην ανακύκλωση χρησιμοποιώντας όλα τα ρεύματα. Μόλις είχα φύγει από την Λάρισα λοιπόν του 1987, όπου υπήρχε μόνο ο κλασσικός κάδος, και καμία λογική ανακύκλωσης. Κάτι όμως που καταφέραμε να κάνουμε και στην Ελλάδα κάποια χρόνια αργότερα.

Ήταν πάλι το 2006, όταν εργαζόμενος ως νέος Μηχανικός για τις ανάγκες ενός έργου επισκεφθήκαμε μία Μονάδα Βιοαερίου και Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Βόρεια Ολλανδία. Ήταν πραγματικά σοκαριστικό, το πώς ο κάθε Ολλανδός έφερνε στην εγκατάσταση υλικά κατεδαφίσεων χωρισμένα ανά είδος υλικού. Έβλεπες στο τρέιλερ, αλλού τα τούβλα, αλλού τα κουφώματα, κλπ. 

Έστω και καθυστερημένα έχουμε πλέον και στην Ελλάδα τόσο μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης ΧΥΤΑ, αλλά και Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, πολύ γρήγορα, αν θέλουμε να προλάβουμε το Ευρωπαϊκό standard.

Ήδη στην Θεσσαλία προχωράνε οι ΜΕΑ όπως και σε όλη την Ελλάδα, αλλά φυσικά και οι μονάδες ΑΕΕΚ.

Μαζί με αυτές τις σκέψεις μου, θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι είναι γνωστό ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως θεσμοθετημένος τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος του κράτους, δεσμεύεται να προωθεί την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το Τμήμα μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει στο πρωτοποριακό «Πιλοτικό Έργο για την επαναχρησιμοποίηση υλικών από απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, έχοντας ως έργο την «Ανάπτυξη Τεχνικών Προδιαγραφών δευτερογενών αδρανών υλικών προερχόμενων από Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)»

Σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, η επανάχρηση ανακυκλωμένων υλικών και η επαναπροώθησή τους στην οικονομία, είναι σαφώς το μεγάλο ζητούμενο. 

Η ανάκτηση και χρήση ανακυκλωμένων υλικών, όπως αδρανών προσμειγμάτων από ΑΕΚΚ συμβάλει στην ανάπτυξη της αγοράς δευτερογενών υλικών, η οποία αποτελεί βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του νέου Ευρωπαϊκού Σχέδιου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, καθώς και των εθνικών στόχων της Ελλάδας για την κυκλική οικονομία. 

Προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας και να ενισχύσουμε την Κυκλική Οικονομία, είναι απαραίτητη η θέσπιση των τεχνικών προδιαγραφών των αδρανών υλικών, τα οποία εξέρχονται των μονάδων επεξεργασίας ΑΕΚΚ, σε εθνικό επίπεδο, ώστε τα ΑΕΚΚ να αποτελούν προϊόντα ειδικών προδιαγραφών.

Ωστόσο, παρόλο που η συλλογή και επεξεργασία των υλικών εκσκαφών και κατεδαφίσεων, αποτελεί υποχρέωση σύμφωνα με τη νομοθεσία εδώ και χρόνια, δυστυχώς υπάρχει κενό όσον αφορά τις προδιαγραφές αυτών των δευτερογενών αδρανών υλικών για την επανάχρησή τους σε ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Και εδώ ακριβώς είναι η σημαντικότητα του έργου που προαναφέραμε. 

Σκοπός του πιλοτικού έργου, στο οποίο συμμετέχουμε, είναι να  εξεταστεί η επάρκεια και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αδρανών υλικών, τα οποία εξέρχονται από τις μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ (ανακυκλωμένα ΑΕΚΚ) και να επιχειρηθεί η χρήση τους σε δημόσιο έργο μικρής κλίμακας, συγκεκριμένα για την ανάπλαση πάρκου με χρήση των ανακυκλωμένων ΑΕΚΚ για την κατασκευή πεζοδρομίου κατά μήκος του πάρκου, 2-3 παγκάκια, 1 φράχτη, 2-3 παρτέρια και πέργκολα/σκίαστρο. 

Πρόκειται πράγματι για ένα έργο πρωτοποριακό για τη Θεσσαλία και την Ελλάδα, καθώς επιχειρείται για πρώτη φορά η ανάπτυξη τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων στην προσπάθεια αξιοποίησης ανακυκλωμένων αδρανών υλικών σε συγκεκριμένες εφαρμογές τεχνικών έργων, Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες εφαρμογές, όπως για την παραγωγή σκυροδέματος, σε στρώσεις έδρασης οδοστρώματος, σε συρματοκιβώτια προστασίας κοίτης, πρανών και επιχωμάτων, ως συστατικό κονιάματος για τη διαμόρφωση χυτού δαπέδου. 

Ως ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του έργου που είναι ο πολλαπλασιασμός των υποδομών και των μεθόδων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων ΑΕΚΚ καθώς αυτός αναμένεται να εισαγάγει νέες, «πράσινες» ευκαιρίες ανάπτυξης. 

Το θέμα της σημερινής Συνόδου, “Προϋποθέσεις μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία για τις επιχειρήσεις”, αναδεικνύει την ανάγκη για ανάπτυξη διαρκούς διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων -των επιστημονικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων. 

Οι μηχανικοί και ο φορέας μας, είμαστε στοχοπροσηλωμένοι και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς την επίτευξη βιώσιμων λύσεων που θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις προς την υιοθέτηση της Κυκλικής Οικονομίας και την επίτευξη των στόχων της χώρας μας γύρω από αυτή. 

Είμαι βέβαιος ότι και από τη σημερινή Συνεδρίαση θα προκύψουν πολύτιμα συμπεράσματα και προτάσεις που θα αποτελέσουν οδηγό για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας στις πόλεις μας και στις επιχειρήσεις μας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, σας βεβαιώνω ότι το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας θα είναι πάντα αρωγός ανάλογων παραγωγικών πρωτοβουλιών.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την προσοχή σας και ανυπομονώ να μοιραστούμε γόνιμες απόψεις και ιδέες.

 

###Back to top
elΕλληνικά