Συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ – ΚΔΘ για το πιλοτικό έργο «Ανάπτυξη Τεχνικών Προδιαγραφών δευτερογενών αδρανών υλικών προερχόμενων από Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)»

Σε συνέχεια της, από 8 Αυγούστου 2022, υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το έργο με τίτλο: «Ανάπτυξη Τεχνικών Προδιαγραφών δευτερογενών αδρανών υλικών προερχόμενων από Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)», συγκροτήθηκε χθες η αρμόδια Ομάδα Εργασίας από το ΤΕΕ – ΚΔΘ.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω προσπάθεια έρχεται σε συνέχεια του ευρωπαϊκού προγράμματος “Condereff” (Προτάσεις για την επαναχρησιμοποίηση των Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις), το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγικό σύμμαχο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Tμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου, η Ομάδας Εργασίας, η οποία αποτελείται από τους ειδικούς επιστήμονες Δρ. Σπηλιώτης ΞενοφώνΧημικός Μηχανικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παλαιοχωρλίδης ΕυδόκιμοςΜηχανολόγος Μηχανικός, Αντωνίου ΕυαγγελίαΠολιτικός Μηχανικός και Παπαβασιλείου ΖωήΠολιτικός Μηχανικός, αναλαμβάνει τη σύνταξη του παραδοτέου της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «Τελικά Τεύχη Τεχνικών Προδιαγραφών».

Η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, στα κεντρικά γραφεία του Τμήματος, υπό την παρουσία του Προέδρου κ. Νίκου Παπαγεωργίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του έργου και ο τρόπος λειτουργίας της Ομάδας Εργασίας, ενώ ορίσθηκαν τα επόμενα βήματα έως την ολοκλήρωση του Παραδοτέου.

Αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Προέδρου και η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων των μελών της Ομάδας Εργασίας, ο κ. Παπαγεωργίου ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, τονίζοντας τη σημασία της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης και δηλώνοντας την αμέριστη υποστήριξη του ΤΕΕ – ΚΔΘ για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Αναφορικά με τη σημασία του έργου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, σημείωσε: «Με σκοπό την επίτευξη της κυκλικής οικονομίας, η επανάχρηση ανακυκλωμένων υλικών και η επαναπροώθησή τους στην οικονομία είναι το ζητούμενο. Ωστόσο, παρόλο που η συλλογή και επεξεργασία των υλικών εκσκαφών και κατεδαφίσεων, αποτελεί υποχρέωση σύμφωνα με τη νομοθεσία εδώ και χρόνια, δυστυχώς υπάρχει κενό όσον αφορά τις προδιαγραφές αυτών των δευτερογενών αδρανών υλικών για την επανάχρησή τους σε ιδιωτικά και δημόσια έργα. Υπό αυτό το πρίσμα, η εθνική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού για την ανάπτυξη των σχετικών Τεχνικών Προδιαγραφών, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ως Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είμαστε  ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε και αναλαμβάνουμε την περάτωσή της μέσω σχετικής προγραμματικής σύμβασης που συνάψαμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Back to top
elΕλληνικά