ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Βράβευση μαθητών από το ΤΕΕ-ΚΔΘ

Το ΤΕΕ – ΚΔΘ βράβευσε τα παιδιά των μηχανικών που αρίστευσαν και τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών εξετάσεων

 

Το 2023 ξεκίνησε με ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα, αυτό της ανάδειξης της αριστείας, από την αίθουσα εκδηλώσεων «Ιωάννης Βαρνάς» στα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, όπου πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου η τελετή βράβευσης των παιδιών μηχανικών που αρίστευσαν και πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα, η βράβευση δεν αφορούσε μόνο τους αριστεύσαντες και επιτυχόντες του 2022, αλλά και του 2021 και 2020, καθώς λόγω των περιορισμών της πανδημίας, δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι αντίστοιχες τελετές τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Φέτος λοιπόν, το ΤΕΕ, με προσήλωση στην ανάδειξη της αριστείας, επανέφερε τον θεσμό της βράβευσης των παιδιών των μηχανικών και με αυτή τη χαρμόσυνη τελετή τιμά την προσπάθειά τους, ιδιαίτερα μάλιστα εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας και των συνθηκών που επέβαλαν τα lock-down, οι οποίες, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπήρξαν αντίξοες για όλους και βεβαίως και για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής απονεμήθηκαν συνολικά 119 βραβεία, 86 για αριστεία σε τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και 33 για εισαγωγή σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την αξιέπαινη επίδοση των παιδιών, επιβράβευσαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πολιτείας και φορέων της πόλης. Το παρών έδωσαν οι Βουλευτές ΝΔ Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας, η Βουλευτής  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λάρισας κα. Ευαγγελία Λιακούλη, η Γενική Γραμματέας ΠΕΔ Θεσσαλίας & Εποπτικού ΚΕΔΕ κα. Ρένα Καραλαριώτου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπερ/χης ΠΕ Λάρισας κ. Βασίλειος Πινακάς,  ο Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης κ. Ντίνος Διαμάντος, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, η Αν. Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κα. Βασιλική Ζιάκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Ιωάννης Μαρκατάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ. Αθανάσιος Γκαντζιός.

Σε συνέχεια των σύντομων χαιρετισμών τους, οι συμμετέχοντες απένειμαν και οι ίδιοι βραβεία σε 70 παιδιά, όπως και ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Νίκος Παπαγεωργίου, καθώς και οι Αστέριος Νάρης Αντιπρόεδρος Δ.Ε., Αθανάσιος Κόκκαλης Γενικός Γραμματέας ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και τα μέλη της Δ.Ε. Βασίλης Γερογιάννης, Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Γιάννης Μίχος, Αντώνης Παπαγγελής και Γιάννης Κράιας.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – ΚΔΘ κ. Νίκος Παπαγεωργίου εξήρε της αξία της αριστείας και συνεχάρη τα παιδιά για τις επιδόσεις τους. Μεταξύ άλλων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εσείς, οι άριστοι, αποτελείτε τους αυριανούς ηγέτες της κοινωνίας και της οικονομίας. Είστε εσείς που θα τραβήξετε μπροστά και μαζί σας θα τραβήξετε και όλους τους υπόλοιπους μπροστά. Αρκεί να θυμόσαστε πάντα, ότι η αριστεία φέρνει μαζί της και ένα «βάρος» ή μια «υποχρέωση» αν θέλετε. Το να δίνετε πάντοτε το παράδειγμα και να βοηθάτε και τους γύρω σας να γίνονται καλύτεροι.

Γιατί αυτός είναι ο ρόλος των άριστων. Να ηγούνται, να τραβούν μπροστά, να δίνουν το παράδειγμα και να βοηθούν τους άλλους ώστε να μην μένει πίσω κανείς. Μόνο έτσι προχωρά η ανθρωπότητα, μόνο έτσι προχωρούν οι κοινωνίες».

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ κ. Νίκου Παπαγεωργίου, καθώς και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

Αγαπητοί γονείς και συνάδελφοι,

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Και βεβαίως, αγαπητά μας παιδιά,

Μου δίνει μεγάλη χαρά να ανοίγουμε τη νέα χρονιά με ένα τόσο ευχάριστο γεγονός, όπως είναι η σημερινή εκδήλωση για να τιμήσουμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας.

Σας καλωσορίζω λοιπόν, εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου, εδώ στο Τεχνικό Επιμελητήριο και εύχομαι σε όλες και όλους μια πολύ καλή χρονιά. Μια χρονιά πρωτίστως με υγεία και μια χρονιά που θα ανοίξει μπροστά σας νέα μονοπάτια και νέους δρόμους προς την κατάκτηση του αγαθού της γνώσης.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να επιβραβεύσουμε την αριστεία που ήρθε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών σας. Και γνωρίζετε πολύ καλά, από πρώτο χέρι, τόσο εσείς που το ζήσατε, όσο και οι γονείς σας και οι καθηγητές σας που ήταν συνοδοιπόροι σας σε αυτή την προσπάθεια, ότι η κατάκτηση της αριστείας απαιτεί θυσίες.

Αυτή η πορεία, αυτή η προσπάθεια ήταν η πρώτη σας γνωριμία με τις θυσίες που απαιτούνται για κάθε τι που αξίζει στη ζωή.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή του Ομήρου όπου πρωτοσυνατούμε την έννοια της αριστείας, παρατηρούμε ότι αυτή -η αριστεία- είναι η κινητήριος δύναμη που κάνει τον κόσμο να πηγαίνει μπροστά.

«Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων», δηλαδή, «Πάντα να αριστεύεις και να γίνεσαι καλύτερος απ’ όλους». Αυτή -όπως ίσως γνωρίζετε- ήταν η προτροπή του Έκτορα προς του Τρωαδίτες συμπατριώτες του στην Ιλιάδα.

Η Αριστεία λοιπόν, είναι μια έννοια κλασσική, ευγενική, καθολική και αέναη. Η αριστεία είναι ο στόχος κάθε ανθρώπου φιλόδοξου, που σέβεται τον εαυτό του, που αγαπά τους γύρω του, που επιθυμεί να είναι χρήσιμος στο σύνολο της κοινωνίας και να προσφέρει. «Πάντα να αριστεύεις και να γίνεσαι καλύτερος απ’ όλους». Ναι, η αριστεία προϋποθέτει ανταγωνισμό. Τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό. Αυτόν που σημαίνει ακόμη περισσότερη προσπάθεια, αυτοβελτίωση και το να ανακαλύπτει κανείς πάντα νέα όρια, νέες δυνατότητες, να τα κατακτά, να τα ξεπερνά και να γίνεται συνεχώς καλύτερος.

Η Αριστεία είναι αυτό που όλοι μας οφείλουμε να κυνηγάμε στη ζωή μας, καθημερινά. Σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με ήθος, με επιμονή, με σκληρή δουλειά, όπως έχει πει και ο Αστροφυσικός κ. Σταμάτης Κριμιζής. Ναι, χρειάζεται σκληρή δουλειά, διαρκώς. Χρειάζεται να μην το βάζει κανείς κάτω. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αριστεία. Γι’ αυτό είναι λίγοι εκείνοι που την κατακτούν.

Κι εσείς, έχετε προβάδισμα, καθώς κατακτήσατε την αριστεία από νωρίς στη ζωή σας. Όμως, προσοχή! Η διατήρησή της προϋποθέτει, όπως είπαμε, σκληρή δουλειά. Έχετε μπει σε έναν μακρύ δρόμο. Μακρύ και συναρπαστικό. Και η προσπάθειά σας για να διατηρηθείτε στην κορυφή οφείλει να είναι διαρκής και πάντα να συνοδεύεται με ήθος και αυτό που ονομάζουμε fair play.

Σίγουρα, στη ζωή σας, ως παιδιά μηχανικών, έχετε ζήσει από κοντά τη συνεχή προσπάθεια των γονιών σας για την κατάκτηση της γνώσης. Γιατί η γνώση εξελίσσεται διαρκώς και, ως εκ τούτου, η κατάκτησή της είναι επίσης μια αέναη διαδικασία.

Αν μου επιτρέπετε μια συμβουλή, που θα ήθελα να σας συνοδεύει στο νέο ταξίδι σας που μόλις ξεκινά. Υπάρχει χρόνος για όλα. Για να διασκεδάσετε, να ζήσετε, να μελετήσετε και να διατηρηθείτε στην κορυφή.

Εσείς, οι άριστοι, αποτελείτε τους αυριανούς ηγέτες της κοινωνίας και της οικονομίας. Είστε εσείς που θα τραβήξετε μπροστά και μαζί σας θα τραβήξετε και όλους τους υπόλοιπους μπροστά. Αρκεί να θυμόσαστε πάντα, ότι η αριστεία φέρνει μαζί της και ένα «βάρος» ή μια «υποχρέωση» αν θέλετε. Το να δίνετε πάντοτε το παράδειγμα και να βοηθάτε και τους γύρω σας να γίνονται καλύτεροι.

Γιατί αυτός είναι ο ρόλος των άριστων. Να ηγούνται, να τραβούν μπροστά, να δίνουν το παράδειγμα και να βοηθούν τους άλλους ώστε να μην μένει πίσω κανείς. Μόνο έτσι προχωρά η ανθρωπότητα, μόνο έτσι προχωρούν οι κοινωνίες.

Στα πρόσωπά σας, βλέπω τη φλόγα που κάποτε είχαμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι. Και πιστέψτε με, η δική σας φλόγα, αποτελεί και για εμάς κίνητρο και έναυσμα ώστε να συνεχίσουμε να αναζητούμε τη γνώση ακόμη και σήμερα.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να σας συγχαρώ όλες και όλους και να σας ευχηθώ από καρδιάς να συνεχίσετε το ίδιο δυναμικά, με το ίδιο πάθος και με την ίδια προσήλωση στην μελλοντική σας πορεία και σε όλη τη ζωή σας.

Σας εύχομαι να συνεχίσετε να κάνετε υπερήφανους  με τις επιδόσεις σας πρώτα τους εαυτούς σας τους ίδιους και κατ’ επέκταση όλους γύρω σας.

Θερμά συγχαρητήρια, συνεχίστε σε αυτόν τον δρόμο με όλες σας τις δυνάμεις!

Καλή Χρονιά σε όλες και όλους.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

 

 

Back to top
elΕλληνικά