Παρέμβαση προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη σύμβαση με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων την Πέμπτη 22.03.2018 παρέστη ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας για το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης: ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΑΨΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε»

Μετά τις ερωτήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων για το θέμα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε τον λόγο και ανέφερε τα παρακάτω:

«Κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Σας καλώ να σεβαστείτε την άποψή μας και να ανακαλέσετε την προγραμματική σύμβαση, προκηρύσσοντας αντίστοιχες μελέτες για τα έργα τα οποία αυτή αφορά.

Και σας καλώ να την σεβαστείτε, διότι είμαστε – είτε το θέλετε είτε όχι – ο θεσμοθετημένος τεχνικός σας σύμβουλος. Επιπλέον ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, έχω μεταξύ άλλων την ευθύνη για την διαφύλαξη της απασχόλησης και του κύρους των μελών μας.

Οφείλω να ενημερώσω πως πρόκειται για μία ανάθεση μελέτης η οποία βαφτίζεται προγραμματική σύμβαση. Εδώ πρόκειται για καταστρατήγηση των νόμων περί προγραμματικών συμβάσεων και περί διαγωνισμών δημοσίων έργων.

Κύριε Δήμαρχε, το καλοκαίρι ο ίδιος δηλώνατε πως κακώς ανησυχούσαμε για το μνημόνιο Λάρισας με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. καθώς δεν πρόκειται να μειωθεί το τεχνικό αντικείμενο των μηχανικών. Πώς θα γίνει αυτό όταν το πλήθος των μελετών θα γίνει από την εν λόγω εταιρεία;

Οι μελετητές, το τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό της πόλης μας δεν είναι ικανό να διεκπεραιώσει τέτοιες μελέτες; Αν υποθέσουμε πως ισχύει η σχετική εισήγηση, για την αδυναμία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, γιατί δεν προκηρύσσετε μελέτες;

Παρακαλώ εκ νέου να ανακαλέσετε και να μην μας αναγκάσετε να προσφύγουμε κατά της απόφασης που ζητάτε σήμερα από το ΔΣ να λάβει.

Παρακαλώ επίσης τον πρόεδρο του ΔΣ – αν και είναι απών – αλλά και τους αντιδημάρχους να μας πούνε -όταν θα είναι πάλι στο ελεύθερο επάγγελμα- πως θα νιώσουν αν αύριο κάποιος Δήμαρχος τους παίρνει με παρόμοιο τρόπο το ψωμί από το στόμα και θα τους κλέβει την δουλειά.

Επιπλέον θα ήθελα να ενημερώσω το ΔΣ πως προϋποθέσεις για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την νομοθεσία είναι:

  1. Αναγκαιότητα αυτής. Θα πρέπει να προκύπτει πως μέσω της ΠΣ αλληλοσυμπληρώνονται οι δραστηριότητες των αντισυμβαλλομένων μερών, που χωρίς την ΠΣ δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Προφανώς με την εξουσία που σας δίνει ο νόμος να προκηρύσσεται μελέτες αλλά ακόμη και από την εκπόνησή τους από την ΤΥ, αναγκαιότητα τέτοια δεν προκύπτει.
  2. Αναπτυξιακός χαρακτήρας του έργου/προγράμματος. Το έργο σαφώς και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυξιακό, καθώς οι κόμβοι ήδη υπάρχουν απλά δεν είναι κυκλικοί.
  3. Να μην καταστρατηγούνται οι κείμενες διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, εκτέλεσης έργων και προγραμμάτων. Να αναφέρω ενδεικτικά την απόφαση 445/2003 όπου αναφέρει πως για να συναφθεί έγκυρη προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, θα πρέπει αυτή να μην λειτουργεί ως μηχανισμός απευθείας αναθέσεων έργων, προμηθειών, εργασιών κτλ..

Επομένως μιλάμε για παράβαση του νόμου περί προγραμματικών συμβάσεων και για καταστρατήγηση του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων.»

Back to top
elΕλληνικά