Επιστολή προς Δήμο Λαρισαίων για το ζήτημα των διαμορφώσεων προσβασιμότητας

Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προχώρησε χθες σε αποστολή επιστολής προς τον Δήμο Λαρισαίων με την οποία αναδεικνύει το ζήτημα της περιορισμένης προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους και δομές από ΑμεΑ/άτομα περιορισμένης κινητικότητας και προτρέπει τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει δράση για την αντιμετώπισή του.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω επιστολή εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμης ενεργειών που ανέλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερώσει πολίτες, επαγγελματίες και αρμόδιους φορείς για την αναγκαιότητας εφαρμογής των διαμορφώσεων προσαρμογής όπως προβλέπει ο νέος οικοδομικός κανονισμός Ν. 4067/2012 Ν.Ο.Κ. μέχρι τις 31/12/2022.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «παρά το γεγονός ότι υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία η οποία προασπίζει τα δικαιώματα πρόσβασης των ΑμεΑ, οι δημόσιοι χώροι και δομές στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ως συνέπεια χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στην κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ αισθάνονται περιθωριοποιημένοι».

Για το λόγο αυτό το ΤΕΕ – ΚΔΘ, έλαβε την πρωτοβουλία να φέρει στην προσοχή του Δήμου Λάρισας την σημερινή εικόνα των δημόσιων χώρων διέλευσης και κυρίως των πεζοδρομίων της πόλης τα οποία κατά γενική ομολογία εμφανίζουν σε κάποια σημεία αισθητή υψομετρική διαφορά, καθιστώντας τη διέλευση των ΑμεΑ – και όχι μόνο – απαγορευτική. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή,  το πρόβλημα διογκώνεται περαιτέρω από το φαινόμενο των αυθαίρετων διαμορφώσεων των πεζοδρομίων, όπου δημιουργούνται μεγάλες υψομετρικές διαφορές, απαγορευτικές για προσπέλαση από όλους (π.χ. εκσκαφή ακόμα και στο πεζοδρόμιο προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κλίση προς θέση στάθμευσης στο υπόγειο). Επισημαίνεται δε, ότι οι εν λόγω διαμορφώσεις, πέραν από αυθαίρετες, είναι εκτός προβλεπομένων προδιαγραφών και δυσκολεύουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία στα πεζοδρόμια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν κινδύνους για τους πεζούς αφού ο διερχόμενος αναγκάζεται να κατέλθει στον δρόμο, προκειμένου να τις προσπεράσει.

Υπογράφοντας την επιστολή, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – ΚΔΘ κ. Νίκος Παπαγεωργίου σημείωσε: «Είναι εμφανές ότι τέτοιου είδους ενέργειες αντίκεινται τόσο στο νόμο που στόχο έχει να εγγυηθεί την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, όσο και στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, αλλά και στην αντίληψη της Δημοτικής Αρχής για αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μέσω της παρούσας επιστολής προτρέπουμε τον Δήμο Λάρισας να προβεί σε σειρά ενεργειών οι οποίες θα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα της κακής διαμόρφωσης των πεζοδρομίων, το οποίο παρεμποδίζει σημαντικά την προσβασιμότητα χιλιάδων συμπολιτών μας, καθώς επίσης και να αιτηθούμε σχετική ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο Δήμος, υπενθυμίζοντας πάντα ότι στόχος μας είναι να διευκολύνουμε το έργο του που θα βελτιώσει την προσβασιμότητα στην πόλη μας».

Back to top
elΕλληνικά