Επιστολή – Αίτημα προς Υπ. Εργασίας για αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών Μηχανικών

Σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Νίκος Παπαγεωργίου απέστειλε, σήμερα Τρίτη 24.10.2023,  επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη με την οποία του μεταφέρει το αίτημα αναστολής της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές επιπτώσεις που επέφεραν στην περιοχή της Θεσσαλίας τα αλλεπάλληλα φυσικά φαινόμενα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Θέμα: Αίτημα αναστολής της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε το αίτημά μας, όπως το είχαμε μεταφέρει και στον προκάτοχό σας με αντίστοιχη επιστολή στις 2.12.2022, το οποίο αφορά στην αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.

Το σκεπτικό που οδήγησε στην εν λόγω απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματός μας έχει ως εξής:

Όπως γνωρίζετε, το επάγγελμα του μηχανικού και τα τεχνικά επαγγέλματα εν γένει, υπέστησαν τεράστιες απώλειες λόγω των αλλεπάλληλων και διαδοχικών κρίσεων που έχουν πλήξει τη χώρα και την οικονομία εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και των τεχνικών έργων, οι δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, η κρίση του πληθωρισμού ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας τα κόστη και τιμές των υλικών αλλά και οι επιπτώσεις των καταστροφικών καιρικών φαινόμενων Daniel και Elias, σχεδόν σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ως αποτέλεσμα, πάρα πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα οικονομικής επιβίωσης.

Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, αφενός σταματά ή καθυστερεί η οικονομική δραστηριότητα κυρίως των ιδιωτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη και αφετέρου, πολλοί συνάδελφοι και τεχνικές εταιρείες έχουν βγει αρκετά εκτός προϋπολογισμού και πάλι λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους κατασκευής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την κρίση του πληθωρισμού να πλανάται πάνω από την οικονομία και το 2024, είναι αδήριτη ανάγκη να κρατηθούν τα λειτουργικά κόστη των μηχανικών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, σας μεταφέρουμε το αίτημά μας για αναστολή της εφαρμογής των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, για διάστημα δύο (2) ετών.

Τελούμε εν αναμονή της αποδοχής του εν λόγω αιτήματος και παραμένουμε στη διάθεσή σας και του επιτελούν σας για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση,

 

Ο πρόεδρος της ΔΕ του

ΤΕΕ – Π.Τ. Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας 

Παπαγεωργίου Νικόλαος

Back to top
elΕλληνικά