Εισήγηση του Προέδρου του ΤΕΕ – KΔΘ σε ευρεία σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής για τον Πύργο Χαροκόπου

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Δημοτική Αρχή, παρουσία των βουλευτών του νομού, αιρετών της Περιφέρειας, του Δήμου και φορέων της πόλης, αναφορικά με το ζήτημα του επικείμενου εκπλειστηριασμού του ιστορικού κτιρίου του Πύργου Χαροκόπου.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Λάρισα, δυστυχώς, έχει απωλέσει σημαντικό κομμάτι της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς και για αυτόν τον λόγο οφείλει να επιταχύνει την προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης ότι αξιόλογου έχει απομείνει.

Σημείωσε δε, ότι το ΤΕΕ έχει ήδη προβεί σε πρωτοβουλίες για την καταγραφή όλων των αξιόλογων κτιρίων και τοπόσημων. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική πρωτοβουλία ειδικής ομάδας εργασίας του Τμήματος και πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν όλα τα αξιόλογα κτίρια των νόμων Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Αναφορικά με τον Πύργο του Χαροκόπου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – ΚΔΘ ανέφερε ότι το κτίριο προφανώς αποτελεί σημαντικό τοπόσημο για την πόλη, το οποίο -ευτυχώς- έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό, ενώ επισήμανε ότι τόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όσο και το κόστος αναπαλαίωσης, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάδειξή τους.

Μάλιστα, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, το ΤΕΕ είχε υποβάλει προς τους Δήμους σχετική πρόταση ώστε να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες για την αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων, χωρίς ωστόσο να απαντήσουν οι Δήμοι.

Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τη σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων με το ΤΕΕ, μέσω της οποία ξεκίνησε αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης για την ανακατασκευή των προσόψεων των κτιρίων.

Ο κ. Παπαγεωργίου υπερτόνισε την ανάγκη υιοθέτησης μιας συνολικής στρατηγικής ανάδειξης και αναβάθμισης των αξιόλογων κτιρίων και όχι αποσπασματικά μόνο για τον Πύργο και πρότεινε την έναρξη αντίστοιχων προγραμμάτων από τους Δήμους της περιοχής, αφού θα έχει προηγηθεί σχετική μελέτη ανάπλασης και σκοπιμότητας. Το ΤΕΕ εκτιμά ότι η επιδότηση ή παροχή κινήτρων, θα παρακινήσουν τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην επισκευή και αναβάθμιση των εν λόγω κτιρίων.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Παπαγεωργίου απηύθυνε ερώτηση προς τον Δήμο Λαρισαίων αναφορικά με την σκοπιμότητα και τον σχεδιασμό του Δήμου για την μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου, ενώ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με την Τράπεζα Πειραιώς, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να επιδιωχθεί η παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο.

Back to top
elΕλληνικά