Διευκρινίσεις για το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους της Λάρισας ζητά το ΤΕΕ-Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας

Διευκρινίσεις επί της Κανονιστικής Λειτουργίας για το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους της Λάρισας ζητά η διοίκηση του ΤΕΕ-Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα από τον Δήμο Λαρισαίων. Μάλιστα, η Δ.Ε. του φορέα ζητά την επέκταση της διαβούλευσης για μία εβδομάδα, καθώς στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα -από την πλευρά του Δήμου- γίνεται αναφορά σε “παράρτημα” το οποίο, ωστόσο, δεν συνοδεύει τη σχετική ανάρτηση.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα μέλη της Δ.Ε του ΤΕΕ-Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, “αντιλαμβανόμαστε ότι το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους, με βάση τη σχετική ανακοίνωσή σας στην ιστοσελίδα του Δήμου, αποτελεί μέρος γενικότερου σχεδίου του Δήμου Λαρισαίων, που στοχεύει στο να υλοποιηθούν στη Λάρισα έργα που θα την καθιστούν “έξυπνη” πόλη. Για αυτό το γενικότερο σχέδιο ενημερωνόμαστε μόνον από δημοσιεύματα στον Τύπο και αυτό το γενικότερο σχέδιο -στο οποίο θα θέλαμε να συνεισφέρουμε ως ΤΕΕ-Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας- δεν έχει ακόμη τεθεί σε διαβούλευση.

Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση είναι το Σχέδιο Κανονιστικής για τη λειτουργία του συστήματος βυθιζόμενων μπαρών που εγκαθίστανται στους πεζοδρόμους της Λάρισας, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε τη μελέτη λειτουργίας που τυχόν προηγήθηκε, αλλά ούτε και τους στόχους που αναμένεται να επιτευχθούν”.

 Για τις τεχνικές εργασίες

Ειδικά για την εκτέλεση οικοδομικών/τεχνικών εργασιών, το ΤΕΕ-Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας τονίζει πως στην Κανονιστική δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκτακτη ανάγκη επισκευής/επιδιόρθωσης βλάβης -τουλάχιστον στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Κανονιστικής προβλέπεται:

Επαγγελματίες (του κύκλου οικοδομικών εργασιών): αίτημα έκτακτης ανάγκης διέλευση-παραμονή για προγραμματισμένη υπηρεσία επαγγελματία > αίτημα διέλευσης προγραμματισμένης παροχής υπηρεσίας – με συγκεκριμένο σημείο εισόδου-εξόδου και επαγγελματικό προορισμό- συγκεκριμένη αιτούμενη διάρκεια παραμονής καθημερινά από 06:30 πμ – 14:30 μμ – διάρκειας μέχρι 30΄μόνο για εναπόθεση ή απομάκρυνση υλικών, μέσων και εργαλείων επαγγέλματος – αίτηση με συνημμένα δικαιολογητικά > αποδεικτικό επαγγελματικής λειτουργίας επιχείρησης – άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, με συγκεκριμένο σημείο εισόδου-εξόδου – με ώρα εισόδου & ώρα εξόδου.

Η Δ.Ε του ΤΕΕ-Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας υπογραμμίζει πως:

  • Για κάθε ανέγερση νέας οικοδομής, όπως και για τις ανάγκες ανακαίνισης, ή του προγράμματος “Εξοικονομώ”, κ.α.,επί πεζοδρομημένου δρόμου, με βάση το Σχέδιο Κανονιστικής, απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία μετά τις 14.00 (δεδομένου ότι απαιτούνται και 30 λεπτά για να μεταφερθούν εργαλεία, υλικά στο σημείο φόρτωσης/εκφόρτωσης του αυτοκινήτου).
  • Πολλές φορές, η ανακαίνιση ενός καταστήματος πραγματοποιείται αναγκαστικά βραδινές ώρες, επειδή η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά, κατά τις ώρες λειτουργίας εν γένει των καταστημάτων.
  • Τυχόν έκτακτη ανάγκη για επισκευή, ενδέχεται να απαιτεί πολύωρη στάθμευση και αρκετές φορές και απογευματινές/βραδινές ώρες (ιδιωτικά φρεάτια, ανελκυστήρες, ηλεκτρολογική βλάβη κλπ.). Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι οι επαγγελματίες του τεχνικού κύκλου θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο. Για τις δε προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες δεν νοείται έκτακτη ανάγκη διέλευσης αλλά τακτική ολιγοήμερη.

Προβληματισμοί

Η διοίκηση του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας θέτει σειρά ζητημάτων και προβληματισμών που ανακύπτουν από το Σχέδιο της Κανονιστικής Λειτουργίας του συστήματος των βυθιζόμενων μπαρών, όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση, αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου, τους χρόνους παραμονής που έχουν οριστεί για την εξυπηρέτηση των έκτακτων αναγκών, τις μετακινήσεις ασθενών/πολιτών με δυσκολία κίνησης (όχι ΑμΕΑ), τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τη λήψη μέτρων για την προστασία και συντήρηση του εξοπλισμού.

Back to top
elΕλληνικά