Παράταση στις δηλώσεις για αδήλωτα τετραγωνικά μέχρι το τέλος του έτους ζητά το ΤΕΕ

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζητώντας παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την προθεσμία υποβολής δήλωσης στην ρύθμιση για τα λεγόμενα «αδήλωτα τετραγωνικά».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην επιστολή του προς της ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θέτει ειδικώς το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας της ρύθμισης αυτής μέχρι την έναρξη του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή του νέου έτους και θα αποτυπώνει κάθε κτίσμα στην πραγματική, σημερινή κατάσταση (asis). Ο Γιώργος Στασινός τονίζει την επιστολή του ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ξεκινήσει τις εργασίες υλοποίησης των προβλεπομένων στο άρθρο 53 του ν.4495/2017 (Α’ 167), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 51 του ν.4643/2019 (Α’ 193) προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να θέσει σε παραγωγική λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου την 1η/1/2021. Και τονίζει πως «η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου, μεταξύ αυτών και τα σχέδια κατόψεων, τα οποία θα αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση.

Στην επιστολή του προς τον Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ο Γιώργος Στασινός καταλήγει αναφέροντας ότι:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων, παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες  ώστε να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής  της δήλωσης με τα ορθά στοιχεία για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου προς τους Ο.Τ.Α. Α` βαθμού, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν χρήση των ευεργετικών  διατάξεων» του νόμου.

Κατόπιν του αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Η είσοδος σε μια εποχή κανονικότητας, πραγματικής νομιμότητας και κράτους δικαίου στον τομέα των ακινήτων προϋποθέτει την ακριβή και σωστή αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και της περιουσίας των πολιτών. Όλες οι ψηφιακές δράσεις που αναπτύσσει το ΤΕΕ συμβάλλουν στο πέρασμα σε αυτή τη νέα εποχή. Ειδικά για τα υφιστάμενα κτίρια, η έναρξη λειτουργίας του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αποτελεί το σημείο εκείνο που θα αλλάξει την έννοια της νομιμότητας και της συμμόρφωσης στα θέματα του δομημένου χώρου. Το Υπουργείο Εσωτερικών που έφερε τη ρύθμιση για τα λεγόμενα αδήλωτα τετραγωνικά αλλά και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία που έχουν ειδικές ρυθμίσεις για τις παθογένειες του παρελθόντος, όπως το ΥΠΕΝ με τις δηλώσεις αυθαιρέτων, πρέπει να συμβάλλουν στην ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών τόσο χρονικά όσο και επί της ουσίας. Επομένως ζητάμε την παράταση της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να συμβαδίσει η προθεσμία με την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Άλλωστε γνωρίζουν όλοι καλά ότι η πολύμηνη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχει επιτρέψει σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς να περαιώσουν εγκαίρως τις υποθέσεις, αυθαιρέτων, δηλώσεων τετραγωνικών και άλλες διαδικασίες, τόσο για λόγους ασφαλείας των ιδίων όσο και για λόγους υπολειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και της περιορισμένης πρόσβασης στο αρχείο τους. Ας μην ταλαιπωρεί η Πολιτεία όσους πασχίζουν να περάσουμε όλοι μαζί σε μια νέα εποχή νομιμότητας και κανονικότητας».

Πηγή: tee.gr

Back to top
elΕλληνικά