Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση προς μαθητές Λυκείου για επαγγέλματα μηχανικών

Με επιτυχία διεξήχθη την Πέμπτη, 5 Μαΐου η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση προς μαθητές Λυκείου για τα επαγγέλματα των Μηχανικών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνδιοργάνωσαν η Μόνιμη Επιτροπή Παιδείας, Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού των μαθητών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές Λυκείου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από πρώτο χέρι -από τους Προέδρους των Συλλόγων μηχανικών- κάποια από τα “μυστικά” του τι σημαίνει να είναι κανείς μηχανικός.

Καλωσορίζοντας τους μαθητές και προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – ΚΔΘ, Νίκος Παπαγεωργίου, σημείωσε τα εξής:

“Καλησπέρα σας,

Χριστός Ανέστη σε όλες και όλους.

Είμαι ο Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, με θέμα την ενημέρωση των μαθητών του Λυκείου για τα επαγγέλματα του τεχνικού κλάδου και συγκεκριμένα των μηχανικών.

Θέλω να ευχαριστήσω την Μόνιμη Επιτροπή Παιδείας, Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών του ΤΕΕ – ΚΔΘ και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λάρισας για την συνδιοργάνωση αυτής της πρωτοβουλίας.

Μιας πρωτοβουλίας με ιδιαίτερη σημασία, για όλους εσάς, τα νέα παιδιά, που ονειρεύεστε για το αύριο και καλείστε να σχεδιάσετε το μέλλον σας, να επιλέξετε κατεύθυνση σπουδών και -βεβαίως- το αυριανό σας επάγγελμα.

Δεν θα θέλω να σας κουράσω, καθότι, στην πορεία θα ακούσετε σημαντικές και ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες από τους συναδέλφους μηχανικούς. Θέλω όμως να γνωρίζετε τούτο: Το επάγγελμα του μηχανικού είναι από τα καλύτερα επαγγέλματα που υπάρχουν. Προσωπικά είμαι υπερήφανος που είμαι μηχανικός και το ίδιο θα σας πούνε και οι συνάδελφοι, ανεξαρτήτου ειδικότητας.

Τι σημαίνει να είναι κανείς μηχανικός; Σημαίνει δημιουργικότητα και ένα πολύ ιδιαίτερο σετ ικανοτήτων και δεξιοτήτων που σου επιτρέπει να κάνεις τα πάντα, να κατανοείς πως δουλεύει ο κόσμος γύρω σου και να μπορείς να επιλύσεις σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το απόφθεγμα ότι οι επιστήμονες ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο, οι μηχανικοί είναι αυτοί που τον αλλάζουν.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι μηχανικοί είναι εκείνοι που τα δημιουργήματά τους χτίζουν την ιστορία και τη διαμορφώνουν. Σκεφτείτε μόνο το εξής: Σε κάθε τι που βλέπετε γύρω σας, κάθε τι που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή, εμπλέκεται κάποιος μηχανικός. Ο υπολογιστής που έχετε μπροστά σας, το δίκτυο του ίντερνετ που μας συνδέει αυτή τη στιγμή, η καρέκλα στην οποία κάθεστε, το κινητό που χρησιμοποιείτε, το αυτοκίνητο με το οποίο ταξιδεύετε, τα κτίρια των σχολείων σας, οι δρόμοι, οι γέφυρες….ο κατάλογος είναι ατελείωτος πραγματικά…. Όλα αυτά λοιπόν έχουν γίνει από μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι μηχανικοί σχεδιάζουν τις πόλεις μας, τους χώρους και τις υποδομές στα οποία ζούμε. Φροντίζουν να είναι όλα αυτά ασφαλή. Οι μηχανικοί φροντίζουν ώστε να μπορούμε να έχουμε ζεστό νερό στο σπίτι μας και ρεύμα. Εν ολίγης, σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμβολή κάποιου μηχανικού.

Πως μπορεί λοιπόν να γίνει κάποιος διπλωματούχος μηχανικός; Πως μπορεί κάποιος να κάνει ένα από τα πλέον σημαντικά και καταξιωμένα επαγγέλματα όπως αυτό του μηχανικού; Η απάντηση είναι αυτή που λίγο έως πολύ περιμένετε να ακούσετε. Με πολύ κόπο, με πολλή αποφασιστικότητα, με πολλή και διαρκή μελέτη. Μελέτη αφενός για να μπορέσετε να εισαχθείτε στις πολυτεχνικές σχολές της χώρας μας -οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι εξαιρετικού επιπέδου σχολές- αλλά και μελέτη για να καταφέρετε να αποφοιτήσετε έχοντας πάρει όλα εκείνα τα εφόδια που θα σας κάνουν να γίνεται ένας καλό μηχανικός που θα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Κάτι που θέλω να κρατήσετε, είναι ότι το να είναι κανείς μηχανικός, σημαίνει ότι έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένη την αναλυτική σκέψη και την κριτική ικανότητα. Έχει τη διορατικότητα να αναλύει τις πληροφορίες γύρω του και να τις συνδέει ώστε να βρει αποτελεσματικές, καινοτόμες λύσεις. Γιατί στο τέλος της ημέρας, οι μηχανικοί αυτό κάνουμε: Δημιουργούμε και δίνουμε λύσεις.

Όλα αυτά θα σας τα εξηγήσουν οι συνάδελφοι, εκπρόσωποι των διαφόρων συλλόγων διπλωματούχων μηχανικών που είναι σήμερα μαζί μας. Θα έχετε λοιπόν τη δυνατότητα να δείτε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του μηχανικού, ώστε να κρίνετε τι είναι αυτό που σας ταιριάζει.

Από πλευράς μου, θέλω να ευχηθώ σε κάθε μια και κάθε έναν από εσάς, καλή επιτυχία σε οτιδήποτε κι αν αποφασίσετε να κάνετε στη ζωή σας και να σας δώσω μια συμβουλή. Να αγαπήσετε αυτό που θα αποφασίσετε να ακολουθήσετε.

Καλή συνέχεια”

 

Εν συνεχεία, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, κ. Νίκος Ζέρβας, σημείωσε ότι “η συμβουλευτική του επαγγελματικού προσανατολισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας για την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς, τα νέα παιδιά, επιλέγοντας επάγγελμα, επιλέγουν τρόπο ζωής”.

 

 

Back to top
elΕλληνικά