Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για την ενίσχυση 400 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, στη συνεδρίαση της την 9/2/2021, μετά από συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών, ειδικά διπλωματούχων μηχανικών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πολυσυζητημένη ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από την επιστροφή τμήματος των πόρων που έχουν καταβάλει ήδη οι μηχανικοί στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων (που προβλέπεται στον ν. 3986/2011).

Επομένως, η καταβολή επιδόματος 400 ευρώ που τόσο καιρό αναμένουμε να υλοποιηθεί, δεν αποτελεί ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αναδιανομή πόρων που οι ίδιοι οι επιστήμονες καταβάλλουν από το 2011.

Σε σχέση με τις εώς σήμερα ανακοινώσεις, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων επιστημόνων του συγκεκριμένου επιδόματος.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται διεύρυνση των ΚΑΔ  των μηχανικών, καθώς σε πρώτη φάση αναφέρονται μόνο δύο, ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμη διαφορετικοί ΚΑΔ που σχετίζονται με μηχανικούς.

Παράλληλα, το κριτήριο εμφάνισης μείωσης του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, δεν αποτελεί ουσιαστικό έλεγχο της οικονομικής κατάστασης του αιτούντα καθώς δεν σχετίζεται με το απόλυτο ποσό των καθαρών κερδών.

Για να μην αποκλειστεί εκ προοιμίου κανένας επιστήμονας, προτείνουμε να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ έτσι ώστε να έχουν δυνατότητα υπαγωγής στο επίδομα και όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν είχαν εγγραφεί στην συγκεκριμένη πλατφόρμα το 2020.

Για να έχουμε σαφή εικόνα και πραγματικά δεδομένα, ζητάμε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να ανακοινώσει επίσημα και δημόσια, τον απολογισμό για τα έτη 2011 έως και 2020 της είσπραξης και απόδοσης των εισφορών του ειδικού λογαριασμού ανεργίας ασφαλισμένων, και αν έχει γίνει χρήση αυτών των πόρων για οποιοδήποτε άλλο σκοπό.

Αναλόγως με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι επιστήμονες  θα πρέπει να είναι και το ύψος του σχετικού κονδυλίου που θα διαμοιράσει το υπουργείο, και όχι εξ αρχής να ανακοινώνεται και να ορίζεται ότι θα διαμοιραστεί ένα περιορισμένο κονδύλι ύψους 40 εκατ. Ευρώ.

Εφόσον από τα στοιχεία που θα ανακοινώσει ο ΕΦΚΑ, δημόσια ή έστω στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, αποδειχθεί αναντιστοιχία των εισφορών των επιστημόνων σε σχέση με τα διαμοιραζόμενα κονδύλια, θα απαιτήσουμε τη διεύρυνση των κριτηρίων των δικαιούχων επιστημόνων για την παροχή του επιδόματος.

Back to top
elΕλληνικά