Συνέντευξη Προέδρου ΤΕΕ/ΤΚΔΘ – FORMedia TV

Συνέντευξη του Προέδρου του ΤΕΕ/ΚΔΘ  κ. Νίκου Παπαγεωργίου στο FORMEDIATV

” Το ΤΕΕ Στηρίζει την Ανάπτυξη στη Θεσσαλία”.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, κ. Νίκος Παπαγεωργίου, συμμετείχε ως καλεσμένος στην εκπομπή “Κοίτα να δεις” στο FORMedia TV, όπου μίλησε αναλυτικά για σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική και τεχνική κοινότητα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι για ακόμη μία φορά το ΤΕΕ ενώνει τις δυνάμεις του με το Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στηρίζοντας έμπρακτα μια σημαντική πρωτοβουλία. Πρόκειται για την έκθεση « Εξοικονομώ 2025» που θα φιλοξενήσει τοπικές επιχειρήσεις στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν για τα νέα υλικά που διατίθενται στην αγορά. Παράλληλα, θα παρέχεται πληροφόρηση σχετικά με το επιδοτούμενο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Σε ερώτηση για τη σημασία τέτοιων προγραμμάτων από την πλευρά των μηχανικών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε πως η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα για ένα βιώσιμο μέλλον. Όπως ανέφερε, από το 2010 έχουν θεσπιστεί επιδοτούμενα προγράμματα που επιτρέπουν στους πολίτες να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Επιπλέον, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των μηχανικών στη σωστή διαμόρφωση των αιτήσεων, καθώς και των ενεργειακών επιθεωρητών, οι οποίοι είναι οι πλέον αρμόδιοι για να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για κάθε ακίνητο.

Αναφερόμενος στην οικοδομική δραστηριότητα, ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε τη σταθερά αυξητική της πορεία τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2019 και μετά. Όπως τόνισε, η αυξητική τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής στις πόλεις της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο Daniel, παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη οικοδομική κινητικότητα. Σχετικά με την άνοδο των τιμών στις οικοδομές, εξήγησε πως οφείλεται στην αύξηση του συνολικού κόστους διαβίωσης και των υλικών κατασκευής.

Όσον αφορά τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέων λύσεων, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων και μηχανικοί έχουν αδικηθεί από τις αλλαγές. Επιπλέον, σχετικά με τους ελέγχους στατικής επάρκειας των κτιρίων, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων. Στον νομό Λάρισας έχουν καταγραφεί 928 κτίρια που πρόκειται να ελεγχθούν, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου εντός του έτους, ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα για την ασφάλεια των κτιρίων.

Μπορείτε να δείτε το video της συνέντευξης εδώ: https://www.formedia.gr/2025/02/20/i-anasygkrotisi-tis-thessalias-oi-allages-sto-nok-kai-to-svak-tis-larisas-o-proedros-tou-tee-tkdth-n-papageorgiou-sti-formediatv/

Back to top
elΕλληνικά