Επιστολή – αίτημα αναστολής της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών

Σε συνέχεια απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Πρόεδρος κ. Νίκος Παπαγεωργίου, απέστειλε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία μεταφέρει το αίτημα αναστολής της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών.

Το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Υπουργό έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε το αίτημά μας για αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.

Όπως γνωρίζετε, το επάγγελμα του μηχανικού και τα τεχνικά επαγγέλματα εν γένει, υπέστησαν τεράστιες απώλειες λόγω των αλλεπάλληλων και διαδοχικών κρίσεων που έχουν πλήξει τη χώρα και την οικονομία εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και των τεχνικών έργων, αλλά και οι δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, έχουν ως αποτέλεσμα, πάρα πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα οικονομικής επιβίωσης.

Επιπρόσθετα, στις προαναφερθείσες κρίσεις, έρχεται να προστεθεί η κρίση του πληθωρισμού, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας τα κόστη και τιμές των υλικών. Ως συνέπεια, αφενός σταματά ή καθυστερεί η οικονομική δραστηριότητα κυρίως των ιδιωτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη και αφετέρου, πολλοί συνάδελφοι και τεχνικές εταιρείες έχουν βγει αρκετά εκτός προϋπολογισμού και πάλι λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους κατασκευής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την κρίση του πληθωρισμού να πλανάται πάνω από την οικονομία και το 2023, είναι αδήριτη ανάγκη να κρατηθούν τα λειτουργικά κόστη των μηχανικών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, σας μεταφέρουμε το αίτημά μας για αναστολή της εφαρμογής των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, για διάστημα δύο (2) ετών.

Τελούμε εν αναμονή της αποδοχής της του εν λόγω αιτήματος και παραμένουμε στη διάθεσή σας και του επιτελούν σας για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος της ΔΕ του

ΤΕΕ – Π.Τ. Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

Παπαγεωργίου Νικόλαος

Back to top
elΕλληνικά