Επιστολή – αίτημα ΤΕΕ/ΤΚΔΘ προς Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων για επιδότηση μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε βιομηχανικές περιοχές και βιομηχανικά πάρκα

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Νίκος Παπαγεωργίου απέστειλε σήμερα Πέμπτη 26.10.2023, επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Κώστα Σκρέκα, με την οποία του μεταφέρει το αίτημα της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος για επιδότηση της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε βιομηχανικές περιοχές με σκοπό τη θωράκισή τους, καθώς και την εξασφάλιση κονδυλίων για την αντιπλημμυρική θωράκιση αυτών των περιοχών, με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής οικονομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Θέμα: Αίτημα επιδότησης μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε βιομηχανικές περιοχές και βιομηχανικά πάρκα.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστόν, όλοι μας βιώσαμε τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία, τόσο λόγω του φαινομένου «Ιανός» στην περιοχή της Καρδίτσας, όσο και λόγω των ισχυρών σεισμών στην περιοχή του Δαμασίου. Φαινόμενα που προξένησαν τεράστιες ζημιές για τις οποίες γίνεται ακόμη προσπάθεια να αποκατασταθούν. Δυστυχώς όμως, γίναμε μάρτυρες και της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel» και «Elias», με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή μας.

Προτού σας μεταφέρω το αίτημά μας, επιτρέψτε μου, να σας συγχαρώ εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής για την σημαντική συμβολή σας στη βελτίωση των διαδικασιών αποζημιώσεων των επιχειρήσεων, πόρισμα της σύσκεψης που συγκαλέσατε στη Λάρισα με τη συμμετοχή όλων των επιμελητηρίων.

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να φέρουμε στην προσοχή σας την  διάσπαση αρμοδιοτήτων σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα και η χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής δημοσίων έργων η οποία αφήνει αμφίβολο τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλίας. Οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων αν και επιβεβλημένες για να ορθοποδήσουν ξανά, τις αφήνουν εντελώς εκτεθειμένες σε αντίστοιχα μελλοντικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική θωράκιση των επιχειρήσεων οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα για την θωράκιση της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον η διάσπαρτη χωροθέτηση βιοτεχνιών, βιομηχανιών κλπ. καθιστά αδύνατη την προστασία τους έναντι όμοιων φαινομένων.

Για τους παραπάνω λόγους, σας μεταφέρουμε παρακάτω διττό αίτημά μας, όπως αυτό διατυπώνεται έπειτα από σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος, της στρατηγικής αντιπλημμυρικής θωράκισης των επιχειρήσεων μέσω (α) επιδότησης μετεγκατάστασης τους σε βιομηχανικές περιοχές και βιομηχανικά πάρκα, και (β) την εξασφάλιση κονδυλίων για την αντιπλημμυρική θωράκιση αυτών των περιοχών, ώστε να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα της τοπικής οικονομίας.

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος της ΔΕ του

ΤΕΕ – Π.Τ. Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

Παπαγεωργίου Νικόλαος

Back to top
elΕλληνικά