Παρέμβαση του Προέδρου του ΤΕΕ-ΤΚΔΘ για το «Μνημόνιο» Λάρισας…

Λάρισα, 31/07/2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΕ

Για ένα ακόμη Μνημόνιο…

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε με έκπληξη πως η Δημοτική Αρχή του Δ. Λαρισαίων αποφάσισε να συνάψει ΜΝΗΜΟΝΙΟ συνεργασίας με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. (ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν την πρόταση) για την ωρίμανση – προώθηση και υλοποίηση των έργων της περιοχής του Δ.Λ. όπως:

1. Μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και σχολεία
  2. Μελέτη οδοφωτισμού του Δήμου
  3. Μελέτες Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και επικαιροποίηση μελέτης παραγωγής ενέργειας
  4. Μελέτη και κατασκευή 5 κυκλικών κόμβων και 2 γεφυρών στον Δ.Λ.
  5. Μελέτη ανάπλασης του εσωτερικού κλάδου του Πηνειού ποταμού
  6. Μελέτη παράκαμψης της πόλης με δημιουργία νέου σιδηροδρομικού δικτύου
  7. Κατασκευή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας

Δεν θα σταθούμε ούτε στον τίτλο του εγγράφου «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ούτε στο κατά πόσο η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και μελετών παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Ούτε και φυσικά στο γεγονός πως το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας.

Θα σταθούμε όμως δίπλα στους εκατοντάδες άξιους Διπλωματούχους Μηχανικούς, μέλη του Επιμελητηρίου μας, που πρέπει να γνωρίσουν ότι ο Δήμαρχος μας, αντί να συμβάλλει στην τόνωση του αντικειμένου τους, δημοπρατώντας σχετικές μελέτες και έργα, επιχειρεί μέσω ενός μνημονίου και μελλοντικών προγραμματικών συμβάσεων με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ το ακριβώς αντίθετο, στερώντας από τους Μηχανικούς της Πόλης μας σημαντικό αντικείμενο απασχόλησης και φυσικά κατευθύνοντας σημαντικά κονδύλια από το ταμείο του Δήμου μας, στη Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά την στιγμή που δεκάδες μηχανικοί αναγκάζονται να ξενιτευτούν, λόγω της κρίσης.

Θα σταθούμε επίσης δίπλα στους έμπειρους Μηχανικούς που στελεχώνουν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων που όλα αυτά τα χρόνια, με τεράστια επιτυχία έχουν φέρει σε πέρας εκατοντάδες έργα -μικρά και μεγάλα- στην περιοχή μας. Αλήθεια ο Δήμος Λαρισαίων δεν διαθέτει διαχειριστική και τεχνική επάρκεια;

Κύριε Δήμαρχε, το μνημόνιο αυτό προσβάλλει και απαξιώνει όλους τους Μηχανικούς της Πόλης μας και σας καλώ με τον απαιτούμενο σεβασμό να το αποσύρετε το συντομότερο!