ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας: Σύστημα μοριοδότησης και όχι χρονική προτεραιότητα για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Στο ζήτημα της προβληματικής υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» επανέρχεται το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, με αφορμή την υποδοχή στο σύστημα προτάσεων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που αναμένεται να εκκινήσει στις 10 το πρωί της Δευτέρας, 1 Φεβρουαρίου 2020.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, κ.Νίκος Παπαγεωργίου σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό τις εξελίξεις γύρω από την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ήδη από την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την ενεργοποίησή του. Καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώνεται, η εικόνα για την αποτελεσματικότητά του αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα -και αυτό που βλέπουμε μας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό και ανησυχία για το πρόγραμμα που αναμένεται να ακολουθήσει.  

Το σύστημα first-in first-served (χρονική προτεραιότητα) που επιλέχθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής μας, ακριβώς διότι καθιστά κάθε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας αναποτελεσματικό, σε σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά και τις ευρωπαϊκές επιταγές για τους στόχους που καλείται να επιτύχει η χώρα μας ως το 2030.

Η πρότασή μας για το «Εξοικονομώ» ήταν ξεκάθαρη: αντικατάσταση του συστήματος first-in first-served (χρονική προτεραιότητα) με σύστημα μοριοδότησης και σταθερή περίοδο υποβολής αιτήσεων, κάθε έτος.

Συγκεκριμένα, είχαμε προτείνει ένα σύστημα μοριοδότησης που προκύπτει από το άθροισμα τριών επιμέρους κατηγοριών μορίων: ενεργειακά κριτήρια + κοινωνικά κριτήρια + εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, προτείναμε περίοδο υποβολής αιτήσεων από την 1η Απριλίου ως και την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, προτείναμε η κατάταξη των αιτήσεων, με βάση τα μόρια που θα συγκεντρώνει κάθε πρόταση, να είναι δημόσια, για λόγους διαφάνειας και πληροφόρησης του κοινού. Τον μήνα Μάρτιο, βάσει του διαθέσιμου προυπολογισμού ανά περιφέρεια, εκείνου του έτους,  θα δημοσιεύεται η απόφαση υπαγωγής των ωφελούμενων, μία λίστα των αιτήσεων με φθίνουσα τιμή της μοριοδότησης, έως ότου καλυφθεί έκαστος π/υ περιφέρειας. Παράλληλα, για τις προτάσεις που δεν θα εντάσσονται, τότε αυτοδίκαια προτείναμε να συμμετέχουν είτε με την ίδια αίτηση στο επόμενο πρόγραμμα ή να έχουν τη δυνατότητα τροποποίησης (αλλαγές στο εισόδημα, αλλαγές στις κτιριακές παρεμβάσεις).

Το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας οδηγεί σε ένα πρόγραμμα που, όπως είδαμε, στην εφαρμογή του δεν είναι δίκαιο, είναι διαβλητό, και σίγουρα δημιουργεί υψηλό ρίσκο και για τους μηχανικούς και για τους πολίτες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς χρειάζεται να γίνει πολύ μεγάλη προεργασία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τις επισημάνσεις αυτές τις έχουμε κάνει -και ξανακάνει- ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Καμία τεχνική προσαρμογή δεν είναι σε θέση να άρει τις αδικίες που δημιουργούνται από το σύστημα της χρονικής προτεραιότητας.

Οι παρεμβάσεις και προτάσεις μας γίνονται πάντοτε με γνώμονα την εύρρυθμη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών, προς όφελος όλων των πολιτών. Αρκεί να θυμήσουμε ότι στην αρχική δομή, πολλά προσωπικά δεδομένα (στοιχεία ταυτότητας) των ωφελουμένων έπρεπε να εισαχθούν χειροκίνητα στο σύστημα, ενώ μετά από τις παρεμβάσεις μας αυτό πλέον γίνεται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις-προτάσεις μας για αύξηση των αμοιβών των μηχανικών, καθώς και για τη δημιουργία αναβαθμισμένου Γραφείου Υποστήριξης (help desk). Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ανοίγει για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, το «Εξοικονομώ» δεν τελειώνει την ερχόμενη εβδομάδα. Σαν ΤΕΕ προχωράμε στη σχεδίαση του νέου προγράμματος, ευελπιστώντας πως αυτή τη φορά, ο συντοπίτης μας αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μας ακούσει».

Back to top
en_GBEnglish (UK)