Ένταξη του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. στον πανευρωπαϊκό φορέα εγγυοδοσίας

Πλήρες μέλος του πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, «European Association of Guarantee Institutions» (AECM) καθίσταται πλέον, το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ύστερα από την επιτυχή αξιολόγησή του και την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., Κωνσταντίνου Μακέδου και της Γενικής Γραμματέως του AECM, Katrin Sturm, στα γραφεία του Φορέα στις Βρυξέλλες.

Με κεντρικό στόχο την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. είχε υποβάλει την υποψηφιότητά του προς τον AECM  στις 14 Μαΐου 2018. Ύστερα από τη θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη του Οργανισμού αποδέχθηκαν ομόφωνα την ένταξη του Ταμείου των Ελλήνων Μηχανικών Εργοληπτών Μηχανικών στις τάξεις του, καθώς διαπιστώθηκε, ότι το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξής του.

Ο AECM είναι ένας ισχυρός και καταξιωμένος Φορέας, που αποτελείται από 48 μέλη, από 28 διαφορετικές χώρες. Από την ίδρυσή του, το 1992, έχει παράσχει εγγυητικές σε περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εντός του 2017 το χαρτοφυλάκιο των εγγυητικών του Οργανισμού ανήλθε σε 125 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 3,1 εκατομμυρίων εγγυητικών επιστολών.

Ως μέλος του, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο, πρόσβαση σε συνεχή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα του κλάδου, καθώς και σε εκθέσεις, μελέτες και στατιστικά στοιχεία. Θα λαμβάνει επίσης την απαραίτητη αρωγή σε κάθε θέμα, που θα αφορά τα χρηματοδοτικά και οικονομικά όργανα, τα διαρθρωτικά ταμεία, τις κρατικές ενισχύσεις και την περαιτέρω ψηφιοποίηση.

Επιπρόσθετα, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. διαθέτει πλέον άμεση διεθνή θεσμική εκπροσώπηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,  Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF), καθώς και στον Ο.Ο.Σ.Α. (OECD) και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο πρόεδρος του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., Κωνσταντίνος Μακέδος, δήλωσε σχετικά: «Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. είναι πλέον και επίσημα πλήρες μέλος του πανευρωπαϊκού εγγυοδοτικού Φορέα AECM. Αναμφίβολα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η επιτυχής αξιολόγησή μας και η συμμετοχή μας σε ένα Οργανισμό αυτού του μεγέθους θωρακίζει την αξιοπιστία μας και πολλαπλασιάζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες.

Δυνατότητες, που μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τους Έλληνες επιστήμονες και όλο τον Τεχνικό Κόσμο στη χώρα. Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές αυτές, προκειμένου να βελτιώσουμε και να ισχυροποιήσουμε την τεχνογνωσία και τη δυναμική του Κλάδου μας, με απώτερο στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάσχεση του brain drain και την αποτελεσματική υποστήριξη των νέων επιστημόνων.»

Ο Πρόεδρος του AECM, κ. Bernhard Sagmeister, υποδέχτηκε την ένταξη του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. δηλώνοντας σχετικά:

«Με μεγάλη μου χαρά και τιμή, καλωσορίζω το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. ως νέο πλήρες μέλος του AECM. Είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει μια λαμπρή προσθήκη στις συνεχιζόμενες δράσεις της Ένωσής μας, συμβάλλοντας επιτυχώς στην ανταλλαγή εμπειριών και την ενίσχυση της τεχνογνωσίας.

Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. αναγνωρίζεται ευρέως στην Ελλάδα ως κορυφαίος οργανισμός, που υποστηρίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων για περισσότερους από 30.000 μηχανικούς, επιστήμονες και ΜΜε στην Ελλάδα. Με τον Πρόεδρο, κ. Κωνσταντίνο Μακέδο και τις βαθιές γνώσεις της ομάδας του, θα ξεκινήσουμε από κοινού νέες δραστηριότητες προς όφελος των ΜΜε και των κοινωνιών μας γενικότερα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε..»

AECM

Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός «European Association of Guarantee Institutions» (AECM) ιδρύθηκε το 1992 στις Βρυξέλλες και έχει 48 μέλη, που δραστηριοποιούνται σε 28 χώρες της Ε.Ε., καθώς επίσης τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Τα μέλη του είναι ιδιωτικοί φορείς εγγυοδοσίας, καθώς και δημόσια ιδρύματα, τα οποία αποτελούν είτε ταμεία εγγυοδοσίας είτε Αναπτυξιακές Τράπεζες με τμήμα εγγυοδοσίας. Κοινός στόχος των μελών είναι η παροχή εγγυητικών δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν ένα υγιές οικονομικό πλάνο, αλλά δεν μπορούν να παράσχουν επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις.

Back to top
en_GBEnglish (UK)