Επιστολή – Αίτημα για χαρακτηρισμό ως «κόκκινα» κτιρίων από ωμόπλινθους που έχουν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα

Σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ κ. Νίκος Παπαγεωργίου, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια Βασίλειο, με την οποία του μεταφέρει το αίτημα για έκδοση απόφασης από την ΓΔΑΕΦΚ για χαρακτηρισμό ως «κόκκινα» σπιτιών και λοιπών κτιρίων από ωμόπλινθους που έχουν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω ότι έπειτα από αυτοψίες και επανελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε κτίσματα που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023, έχει παρατηρηθεί, σε κάποιες περιπτώσεις, κτίσματα τα οποία ο φέρων οργανισμός τους αποτελείται από ωμόπλινθους να χαρακτηρίζονται και να παραμένουν ακόμα και μετά τον επανέλεγχό τους χαρακτιρισμένα ως «κίτρινα». Δηλαδή, ως κτίρια που δύνανται να επισκευαστούν.

Ωστόσο, επειδή τα κτίρια αυτά με την εισροή υδάτων από τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν χάσει τμήμα της αντοχής τους, δεν υφίσταται τρόπος επισκευής τους. Στο πλαίσιο αυτό, αιτούμαστε την έκδοση απόφασης ή οδηγίας από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) η οποία θα ξεκαθαρίζει ότι τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί από ωμόπλινθους και έχουν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως άμεσα κατεδαφιστέα («κόκκινα»).

Τελώντας σε αναμονή της θετικής σας ανταπόκρισης στο ανωτέρω αίτημα, παραμένουμε στη διάθεσή σας, του επιτελείου σας και των αρμόδιων υπηρεσιών για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος της ΔΕ του

ΤΕΕ – Π.Τ. Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

 

 

Παπαγεωργίου Νικόλαος

Back to top
en_GBEnglish (UK)