ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Επιστολή – αίτημα προς Πρωθυπουργό αναφορικά με τον υπό σύσταση Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας | 06-10-2023

Λάρισα, 06/10/2023

Επιστολή – Αίτημα του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ προς τον Πρωθυπουργό αναφορικά με τον υπό σύσταση Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2023, ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Νίκος Παπαγεωργίου απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τον υπό σύσταση Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγεωργίου χαιρέτησε την εν λόγω πρωτοβουλία εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από την Πολιτεία μιας πρότασης -που έχει εκφράσει το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ από καιρό τόσο στον ίδιο και στον προκάτοχό του, όσο και σε αρμόδιους Υπουργούς- που σκοπό έχει την οριστική επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία.

Επιπλέον, στην επιστολή του, ο Πρόεδρος του Τμήματος, γνωστοποίησε στον κ. Πρωθυπουργό το ζήτημα της αδυναμίας αναγωγής των διαφόρων μεγεθών (αναπτυξιακών, οικονομικών, πληθυσμιακών, κλπ.) σε υδατικές μονάδες χώρου, δηλαδή στα υδατικά διαμερίσματα και στις λεκάνες απορροής, που έχει προκληθεί από την μη ταύτιση των υδρογραφικών ορίων με τα διοικητικά όρια των Περιφερειών. Σημείωσε επίσης, το ζήτημα της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων σε διάφορους φορείς δυσχεραίνει την ιεράρχηση των αναγκών και των ενεργειών, καθώς και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων ανά υδατικό διαμέρισμα. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε δε, ότι συνολικά οι αρμοδιότητες κατανέμονται σε όλη τη χώρα σε 926 φορείς  (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανία-τουρισμός, υδροηλεκτρική ενέργεια), ενώ στη Θεσσαλία οι φορείς ανέρχονται σε 127.

Με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προαναφερθέντων ζητημάτων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη το διττό αίτημα της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος που αφορά (α) στην ανάγκη αναθεώρησης των διοικητικών ορίων των Περιφερειών και (β) στη σύσταση αντίστοιχων οργανισμών σε κάθε υδατικό διαμέρισμα της χώρας.