Συνέντευξη Προέδρου ΤΕΕ/ΤΚΔΘ στο Ecopress.gr | 20-10-2022
Ο Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, σε συνέντευξη του στο ecopress παρουσιάζει λύσεις για τα επίκαιρα και ανοιχτά πολεοδομικά, χωροταξικά και ενεργειακά θέματα. Mιλάει για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ για την βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, υποστηρίζει την πρωτοβουλία ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO και εκτιμά σε θετική κατεύθυνση την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως των ιδιωτικών οικοδομικών έργων τονίζοντας ότι: «με τις σημερινές τιμές του πληθωρισμού, η επένδυση σε αγορά ακινήτου είναι άκρως δελεαστική».
-Να μην υπάρχει ημερομηνία, να είναι ανοιχτή και όταν αναγκαστικά ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης, τότε να το τακτοποιεί. Φυσικά, θα προβλέπεται κλιμακωτό πέναλτι ανάλογα με την πάροδο του χρόνου», λέει ο κ Παπαγεωργίου αναφερόμενος στα αυθαίρετα όλων των κατηγοριών και στη λύση που πρέπει να δοθεί για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5. Ταυτοχρόνως είναι κατηγορηματικός για την ανάγκη παράτασης στην εκτός σχεδίου δόμηση επισημαίνοντας ότι η απαγόρευση που ισχύει για τα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα» μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022 «οδηγεί στην απαξίωση της περιουσίας χιλιάδων ιδιοκτητών».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ ΤΚΔΘ λέει πώς να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει αδυναμία σύνδεσης και σε μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά ενεργειακού συμψηφισμού των 5 έως 10 KW. Διατυπώνει προτάσεις για την ταχεία και αποτελεσματική προώθηση προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα. Ο ίδιος ανακοινώνει τη δράση που έχει αναλάβει το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ για την ανάδειξη συνολικά 437 κτιρίων αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, όπως επίσης ότι το τοπικό ΤΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες των ΟΤΑ με Οδηγό δράσεων για να προχωρήσουν στην υλοποίηση ΣΒΑΚ.
Η συνέντευξη του Νίκου Παπαγεωργίου, Πρόεδρου του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος στο ecopress έχει ως εξής:
-Σύμφωνα με την Έκθεση για την πρόοδο επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) σε περιφερειακό επίπεδο (από το «Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDSNGreece), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών), η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα έως το 2030, κατά περισσότερο από 50%. Ποιος είναι ο ρόλος και η συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και των μηχανικών της Θεσσαλίας σε αυτή την εξέλιξη και τι ακόμη περισσότερο μπορεί και πρέπει να γίνει για τη συνολική εκπλήρωση των στόχων;
-Πράγματι, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η Περιφέρειά μας σημειώνει καλή πορεία και για αυτό αξίζουν τα συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, καθώς και σε όλα τα στελέχη και τους μηχανικούς της Περιφέρειας που υλοποιούν αυτά τα έργα. Όμως, σημαντική είναι και η συμβολή των Δήμων στην επίτευξη των στόχων. Δυστυχώς, όπως και η ίδια η μελέτη αναφέρει, σημειώνεται υστέρηση σε ότι αφορά στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) 11 για τις «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η πόλη της Λάρισας που αν και έχει ξεκινήσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) από το 2015, μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιευθεί -ως όφειλε να είχε γίνει από τον Δήμο- μετρήσιμα αποτελέσματα βελτίωσης από τις παρεμβάσεις που γίνονται σε όλη την πόλη όπως προβλέπεται από τις προδιαγραφές ELTIS. Επιπλέον, δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη αναθεώρηση του ΣΒΑΚ σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία η οποία προβλέπει να γίνεται ανά πέντε έτη. Δυστυχώς, με το σχέδιο που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή, καταφέραμε να αποκτήσουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα εκεί που δεν είχαμε, ενώ οι πολίτες και οι επισκέπτες ταλαιπωρούνται από τεράστια έλλειψη χώρων στάθμευσης. Από την πλευρά μας, ως ΤΕΕ/ΤΚΔΘ έχουμε προχωρήσει στην μελέτη “Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Νομικό Πλαίσιο – Διεθνής και Ελληνική εμπειρία – Συγκριτική Αξιολόγηση”, η οποία συγκρίνοντας τη διεθνή και ελληνική εμπειρία, καταλήγει σε έναν κατευθυντήριο οδηγό για όσους Δήμους προχωρήσουν στην υλοποίηση ΣΒΑΚ. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τους Δήμους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα αποτελεσματικό ΣΒΑΚ απαλλαγμένο από προβλήματα σαν αυτά που προανέφερα.
-Ποια είναι τα μέτρα, τα έργα και τα προγράμματα, που πρέπει να προωθηθούν άμεσα ή με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ιδίως για την ενεργειακή εξοικονόμηση, την εγκατάσταση ΑΠΕ και φυσικού αερίου στον κτιριακό τομέα, την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου και τις επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου, την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ; Ειδικότερα τι πρέπει να γίνει για την αξιοποίηση του ΥΔΕ Μεσοχώρας;
–Η αλήθεια είναι ότι η φθηνότερη ενέργεια είναι η ενέργεια που δεν καταναλώνουμε. Συνεπώς, η εξοικονόμηση ενέργειας έχει στρατηγική σημασία για την ανθεκτικότητα μιας κοινωνίας, ιδίως σε περιόδους ενεργειακής κρίσης σαν αυτή που διανύουμε. Στον τομέα αυτό, η Πολιτεία εδώ και μια δεκαετία προωθεί επιδοτούμενα προγράμματα για κατοικίες όπως το “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ” κτλ, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις. Ο φιλόδοξος στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, όμως η υλοποίησή του γίνεται με πολύ αργό ρυθμό. Η αλήθεια είναι πως οι δημόσιοι εθνικοί και ευρωπαϊκοί οικονομικοί πόροι που χρειάζονται για να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις, δεν επαρκούν ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητά τους σύντομα. Για αυτόν τον λόγο έχουμε προτείνει την ενεργοποίηση του Διεθνούς Πρωτοκόλλου Χρηματοδότησης Ενεργειακών Έργων, όπου μέσω ΣΔΙΤ ουσιαστικά μπορούμε να μοχλεύσουμε και ιδιωτικά κεφάλαια στην κατεύθυνση αυτή, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για να θωρακίσουμε ενεργειακά το κτιριακό μας απόθεμα.
Φυσικά και ο κλάδος των ΑΠΕ είναι καίριας σημασίας. Δυστυχώς όμως και εδώ η Πολιτεία φαίνεται να τρέχει πίσω από την ουρά της, καθώς παρόλο που η αδυναμία του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ να συνδέσει νέα έργα ΑΠΕ είναι γνωστή εδώ και χρόνια, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες για την αναβάθμιση του δικτύου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας είναι πως ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει αδυναμία σύνδεσης και σε μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά ενεργειακού συμψηφισμού των 5 έως 10 KW. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, να προχωρήσει η αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, επίσης μέσω ΣΔΙΤ, ώστε πολύ σύντομα να μπορούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν, σύμφωνα με τη διεθνή τάση “prosumer”, δηλαδή ο παραγωγός είναι ταυτόχρονα και καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, το δίκτυο φυσικού αερίου στην Θεσσαλία επεκτείνεται διαρκώς και είναι σίγουρο πως στα επόμενα χρόνια θα τροφοδοτούμαστε με μείγμα φυσικού αερίου, βιομεθανίου και υδρογόνου. Όμως, η εξάρτησή μας σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, έδειξε το μέγεθος του προβλήματος, κάτι που θα νιώσουν στις τσέπες τους όλοι οι καταναλωτές αυτόν τον χειμώνα.
Φυσικά, υπάρχουν και τα ΥΔΕ της Μεσοχώρας και της Συκιάς, τα οποία μπορούν να δώσουν περισσότερες από 600 GWh ετησίως από ανανεώσιμους πόρους, με δυνατότητα ταμίευσης του ενεργειακού δυναμικού. Πρόκειται για έργα πολλαπλού σκοπού για την Ελλάδα και την Θεσσαλία και μπορούμε όλοι να αναλογιστούμε το όφελος από την λειτουργία τους. Η ήπια μεταφορά του άνω ρου του Αχελώου στο υδατικό διαμέρισμα της λεκάνης απορροής του Πηνειού δυστυχώς έχει “μπλοκαριστεί” από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ενώ τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων περιείχαν ως λύση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας την μεταφορά νερού από τον Αχελώο, στην 1η αναθεώρηση των σχεδίων επί Υπουργίας κ, Φάμελλου, εγκαταλείφθηκε αυτή η λύση. Πρέπει επομένως στην επικείμενη 2η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων να επανέλθει η λύση του Αχελώου σε αυτά, καθώς οδηγός για όλα τα έργα νερού στην Επικράτεια είναι αυτά τα σχέδια.
-Δύο επίκαιρα θέματα, που απασχολούν τους μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες στη Θεσσαλία και σε περιοχές όλης της χώρας είναι η επικείμενη κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022 και η διακοπή υπαγωγής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 σε καθεστώς τακτοποίησης. Ποια είναι η θέση σας για κάθε ένα από αυτά τα θέματα;
-Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα που θέσατε, την δόμηση εκτός σχεδίου, όπως είναι γνωστό, η κατάργηση σύμφωνα με τον Ν.4759/2020 σημαίνει πως όσοι ιδιοκτήτες έχουν μια ιδιοκτησία μικρότερη των 4 στρεμμάτων θα μπορούν να χτίσουν σε αυτή μόνο αν εκδώσουν έως τότε προέγκριση οικοδομικής αδείας και για όσο αυτή ισχύει. Αυτό θα οδηγήσει στην απαξίωση της περιουσίας χιλιάδων ιδιοκτητών. Λαμβάνοντας δε υπόψη τόσο την πανδημία, αλλά και την φετινή οικονομική κρίση, είναι αναγκαίο να παραταθεί η εν λόγω προθεσμία τουλάχιστον κατά δύο έτη και μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, προκειμένου να διαφυλαχτεί το δικαίωμα των πολιτών να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
Σε ότι αφορά στο ζήτημα των αυθαιρέτων, η θέση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, είναι να μην υπάρχει ημερομηνία, να είναι ανοιχτό και όταν αναγκαστικά ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης, τότε να το τακτοποιεί. Φυσικά, θα προβλέπεται κλιμακωτό πέναλτι ανάλογα με την πάροδο του χρόνου.
-Ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία του κατασκευαστικού τομέα, όσον αφορά την έναρξη νέων, την πρόοδο και ολοκλήρωση δημόσιων και ιδιωτικών έργων για τη νέα χρονιά και την επόμενη περίοδο, με σημείο αναφοράς τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και τις συνεχιζόμενες αυξήσεις του κόστους κατασκευής; Ποια μέτρα προτείνεται να ληφθούν;
-Το δίχως άλλο, την τελευταία δεκαετία ο κατασκευαστικός κλάδος υπέστη τεράστια συμπίεση. Ωστόσο, η πορεία ύφεσης άλλαξε το 2019 με την αλλαγή της κυβέρνησης. Έκτοτε, παρατηρείται ανάκαμψη του κλάδου με την ανέγερση ιδιωτικών κτιρίων, ενώ αν δούμε και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ αντιλαμβανόμαστε και την εικόνα στα δημόσια έργα αντίστοιχα. Είναι αλήθεια πως το κατασκευαστικό κόστος έχει εκτιναχθεί τον τελευταίο χρόνο ως αποτέλεσμα της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι μέρος της αύξησης απορροφήθηκε και από τους κατασκευαστές ιδιωτικών έργων. Ας μην ξεχνάμε επίσης, πως με τις σημερινές τιμές του πληθωρισμού, η επένδυση σε αγορά ακινήτου είναι άκρως δελεαστική. Τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης για στέγαση είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ενταθούν προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος περαιτέρω.
Όσον αφορά τα δημόσια έργα, βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο προς το νέο ΕΣΠΑ. Το μεγάλο στοίχημα εδώ θα είναι οι χαμηλές εκπτώσεις των εργοληπτών, καθώς παραμένει άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο αναφορικά με το κόστος των κατασκευών το 2023.
-Ποιές είναι οι θέσεις σας για την θεσμική θωράκιση, ανάδειξη και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος στην περιοχή της Θεσσαλίας και σε ολόκληρη τη χώρα; Και ειδικότερα και συγκεκριμένα, ποια είναι η θέση σας για την πρωτοβουλία ένταξης του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO;
-Το Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, αλλά και σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος τασσόμαστε σαφώς υπέρ της ανάδειξης και προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, ως πρώτο βήμα για την διάσωση του αρχιτεκτονικού πλούτου της περιοχής μας, προχωρήσαμε στην σύσταση ειδικής Ομάδας Εργασίας που είχε ως αντικείμενο και αποστολή την καταγραφή, κωδικοποίηση και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς για τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας ανέδειξε 437 κτίρια τα οποία σύντομα θα παρουσιάσουμε σε ειδική εκδήλωση. Πέραν τούτου, ως επόμενο βήμα σκοπεύουμε να προβούμε σε κινήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτών των κτιρίων ως διατηρητέων.
Η UNESCO διατηρεί λίστα υποψηφίων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Μία λίστα στην οποία εκτός από τον Μινωικό πολιτισμό, συγκαταλέγονται τόσο το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας όσο και ο Όλυμπος. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά η πρωτοβουλία του κ. Παυλόπουλου για την ανάδειξη του Μινωικού πολιτισμού, την οποία επικροτούμε και ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα, τόσο για αυτό, όσο και για τα μνημεία της περιοχής μας. Θα ήθελα δε να σημειώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ θα είμαστε αρωγοί κάθε παραγωγικής προσπάθειας για την διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Πηγή: https://ecopress.gr/tee-tkdth-oi-lyseis-gia-afthaireta-mikr/