Συνεντευξη Ν. Παπαγεωργίου στη Larissanet

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη του Προέδρου του ΤΕΕ-ΚΔΘ, Νικόλαου Παπαγεωργίου που δημοσιεύθηκε στις 28/1/2022 στο φύλλο της εφημερίδας Larissanet, με τίτλο:

«Πόλος έλξης η Λάρισα για επενδυτές στον χώρο των ακινήτων»

1. Κε Πρόεδρε, ποιός είναι ο απολογισμός που κάνετε έως αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά τη διαδικασία καταχώρησης αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»;

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που το εξοικονομώ λειτούργησε ομαλά και χωρίς απρόοπτα. Παρ’ όλη την αργοπορία λόγω των δύσκολων συνθηκών, στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές συγκριτικά με αυτά των προηγούμενων ετών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε η συμβολή του ΤΕΕ και μάλιστα, του Τμήματός μας, της Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς αναλάβαμε να συντονίσουμε τη διαβούλευση μεταξύ του κεντρικού ΤΕΕ και των Περιφερειακών Τμημάτων, από την οποία διαμορφώθηκε δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση του προγράμματος η οποία κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ. Με μεγάλη χαρά, παρατηρούμε ότι οι τεκμηριωμένες απόψεις του τεχνικού κόσμου εισακούστηκαν από την Πολιτεία και φτάσαμε να έχουμε σήμερα το πιο δίκαιο “Εξοικονομώ” κατά τη γνώμη μου.
Αναφορικά με τις αλλαγές, η πιο σημαντική αφορά τον τρόπο έγκρισης των αιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, καταργήθηκε η χρονική προτεραιότητα ως βασικό κριτήριο επιλογής, ενώ πλέον, η κάθε αίτηση αξιολογείται και πριμοδοτούνται οι αιτήσεις οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο αριθμό μορίων. Εξίσου σημαντική αλλαγή είναι το γεγονός ότι φέτος, σε αντίθεση με ότι ίσχυε έως τώρα, υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αιτήσεων κατ’ άτομο, ενισχύοντας έτσι τη δικαιοσύνη. Επιπλέον, κάτι το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα θετικό, είναι ότι καταφέραμε να λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά και κλιματικά κριτήρια πέραν από τα ενεργειακά. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε χιλιάδες νοικοκυριά και συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, να ξεφύγουν από την ενεργειακή φτώχεια και απομόνωση, ενώ το πρόγραμμα γίνεται ακόμη δικαιότερο καθώς οι κλιματικές συνθήκες δεν είναι οι ίδιες σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Οι αλλαγές που προτείναμε και υιοθετήθηκαν δεν σταματούν εδώ. Ως αποτέλεσμα της εξαίρεσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων που προτείναμε, το μέγιστο ποσό επιδότησης διαμορφώνεται στις 28.000 Ευρώ, από τις 48.500 Ευρώ. Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα διανεμηθεί σε περισσότερους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, βελτιώθηκαν οι εισοδηματικές κατηγορίες των οφελούμενων. Την υψηλότερη επιδότηση θα έχουν όσοι διαθέτουν κάτω από 5.000 ατομικό εισόδημα και 10.000 οικογενειακό, με την επιδότηση να φτάνει στο 75% για ιδιοκατοίκηση και στο 65% για ενοικίαση. Τέλος, άλλη μια πρόταση του ΤΕΕ που καλώς υιοθετήθηκε είναι η αύξηση των τιμών μονάδας των επιλέξιμων δαπανών. Όπως καταλαβαίνουμε, με τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών να είναι συνεχείς, πρόκειται για μια ακόμη σημαντική βελτίωση.
Άρα, συνολικά, μπορούμε να πούμε με σαφήνεια, ότι οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι αναμφισβήτητα, το φετινό πρόγραμμα είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής και αυτό θα αποτυπωθεί και από τον αριθμό αιτήσεων και την απορρόφηση του προϋπολογισμού των 632 εκ. Ευρώ. Είναι το πρώτο Εξοικονομώ που ξεκίνησε χωρίς καμία γκρίνια!

2. Πώς θα σκιαγραφούσατε το αποτέλεσμα που θα επέλθει στην Π.Ε. Λάρισας από αυτή τη φάση του προγράμματος «Εξοικονομώ»;

Καταρχάς, πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ενεργειακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Και ως γνωστόν, ενέργεια σημαίνει ανάπτυξη και δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη που δε λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον. Συνεπώς, με αυτή τη λογική, πρόκειται για ένα αμιγώς αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά αφενός, τα οποία θα δούνε μείωση του ενεργειακού κόστους -πράγμα πολύ σημαντικό στις μέρες μας- ενώ αφετέρου θα αναβαθμιστεί ενεργειακά σημαντικός αριθμός κατοικιών, κάτι που είναι το μεγάλο ζητούμενο στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και για τη περιοχή της Λάρισας.

Επιπλέον, ως αναπτυξιακό πρόγραμμα που προβλέπει διάφορες δράσεις, αναμένεται να δώσει την πολυπόθητη ανάσα στην αγορά. Τόσο στους διπλωματούχους μηχανικούς που επιβλέπουν τις διαδικασίες, όσο και στους επαγγελματίες σε κάθε τομέα και κλάδο που έχουν συνάφεια με τις δράσεις του προγράμματος. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι 17.600.000 Ευρώ είναι το σύνολο των πόρων για την Π.Ε. Λάρισας. Με μέγιστο Π/Υ τα 28.000 Ευρώ ανά κατοικία εύκολα συμπεραίνουμε πως θα έχουμε τουλάχιστον 628 ωφελούμενους, ενώ αυτά τα κονδύλια θα διοχετευτούν στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Άρα, το “αποτύπωμα” -αν θέλετε- του “Εξοικονομώ” θα είναι ιδιαίτερα θετικό για την περιοχή μας.

3. Υπάρχουν ζητήματα που εκτιμάτε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν σε επόμενη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος; Λόγω της πανδημίας, όπως και εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας, θα προτείνατε να δοθεί παράταση σε ότι αφορά τις προθεσμίες κατάθεσης αιτήσεων;

Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ των παρατάσεων. Θεωρώ ότι τα προγράμματα οφείλουν να ξεκινούν και υλοποιούνται στους προβλεπόμενους χρόνους. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση ενδέχεται η διάρκεια του προγράμματος να επεκταθεί κατά δύο εβδομάδες.

Σε ότι αφορά στην εκτίμησή μου για περαιτέρω βελτιώσεις. Σαφέστατα, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το ζητούμενο είναι να αξιοποιούμε την εμπειρία ώστε να σχεδιάζουμε ακόμη καλύτερα και πιο αποδοτικά προγράμματα. Σε επόμενο στάδιο λοιπόν, θα πρέπει να εξεταστούν και να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και οι προτάσεις μας που δεν θα έχουν “περάσει”. Γενικότερα, θεωρώ ότι το Υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει την πρότασή μας -που δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε- που αφορά στην αύξηση του χρόνου υποβολής αιτήσεων σε 6 μήνες. Δεδομένης της πρόσφατης εμπειρίας, με την επέκταση αυτή, το πρόγραμμα δεν θα είναι “ευάλωτο” σε διάφορες δυσμενείς εξελίξεις που δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν, όπως για παράδειγμα η πορεία της πανδημίας ή φαινόμενα όπως ο Ιανός, η Ελπίδα κλπ.

Περιθώρια βελτίωσης ωστόσο υπάρχουν σε πολλά σημεία. Αρκεί να αναφέρουμε για παράδειγμα την ανάγκη αναθεώρησης των ορίων του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά αίτηση ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αύξησης των τιμών των υλικών, την ανάγκη κάλυψης του υπάρχοντος νομοθετικού κενού σχετικά με την δυνατότητα ακύρωσης τυχόν υπάρχοντος ΠΕΑ για έκδοση νέου. Επιπλέον, θεωρούμε ότι για την απλοποίηση των διαδικασιών, θα πρέπει να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς που προέβλεπε την απευθείας πληρωμή των προμηθευτών.

Όπως είπαμε, φαίνεται ότι το Υπουργείο έχει διάθεση συνεργασίας. Ευελπιστούμε λοιπόν σε ακόμη περισσότερες βελτιώσεις του “Εξοικονομώ”.

4. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις σχετικά με τον χώρο των ακινήτων στην περιοχή της Λάρισας και ποιές είναι οι προοπτικές;

Αναμφίβολα η πανδημία έριξε τη σκιά της πάνω από την παγκόσμια αγορά ωστόσο όλως παραδόξως η αγορά ακινήτων δεν πτοήθηκε. Και αυτό είναι εύλογο καθώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι η αγορά ακινήτων είναι μια ασφαλής επένδυση ακόμα και σε ασταθείς καιρούς.
Σαφέστατα η πόλη μας κατέχει εξαιρετικά ενεργό ρόλο στο χώρο του real estate και πιστεύω πως το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει και η είσοδος στην ελληνική αγορά μεγάλων brands του εξωτερικού στον τομέα τόσο της ανάπτυξης όσο και διαχείρισης και εμπορικής εκμετάλλευσης ακινήτων. Θεωρώ ότι η Λάρισα έχει όλες τις προοπτικές ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο χώρο των ακινήτων.

5. Συνοπτικά, τί περιλαμβάνει η δέσμη των προτάσεών σας για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου στη Λάρισα;

Θα μου επιτρέψετε να εξειδικεύσω όσο πιο σύντομα γίνεται κάποιες προτάσεις.
Όταν αναφερόμαστε στους δρόμους και σε άλλους δημόσιους χώρους μιας πόλης, στην πραγματικότητα μιλάμε για την ταυτότητα της ίδιας της πόλης. Σε αυτούς τους χώρους εκδηλώνεται όλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι δημόσιοι χώροι διαμορφώνουν τους κοινοτικούς δεσμούς στις γειτονιές. Είναι δε αλήθεια, ότι οι εντυπώσεις μας για μια πόλη διαμορφώνονται κυρίως από την ποιότητα των δημόσιων χώρων. Άρα, οφείλουν να είναι ευχάριστοι, καλά διατηρημένοι, και να εκπέμπουν ένα αίσθημα ασφάλειας. Ο καλός σχεδιασμός αυτών των χώρων λοιπόν πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και για αυτό είμαστε υπέρ των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για όλους τους σημαντικούς χώρους.
Διαχρονικά, για την Λάρισα σημαντικό κομμάτι αποτελεί το Α’ Αρχαίο Θέατρο το οποίο είναι αδήριτη ανάγκη να διατεθεί επιτέλους στους Λαρισαίους ως έχει σχεδιαστεί, κοινόχρηστο, να αποκαλυφθεί δηλαδή όλο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται, μαζί με τα υπόλοιπα τετράγωνα της περιοχής που είναι χαρακτηρισμένα ως Κοινόχρηστοι Χώροι (ΚΧ 867Γ, ΚΧ867Α).
Επιπλέον, ο Πηνειός είναι επίσης τεράστιας σημασίας για την Λάρισα, αλλά και άλλη μια περίπτωση που μας πληγώνει ως Λαρισαίους. Ίσως είμαστε η μόνη πόλη που έχει γυρίσει την πλάτη της σε ποτάμι που την διαπερνά. Ακόμη και τώρα με την ριζική αναδιοργάνωση που γίνεται στην πόλη στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ, δυστυχώς ο Πηνειός δείχνει να απουσιάζει από τον σχεδιασμό. Αντί να οδηγούν όλοι οι δρόμοι στο ποτάμι, διευκολύνοντας την προσβασιμότητα σε αυτό, η οδός Καλλιθέας πρόκειται να μετατραπεί σε κομμάτι του εσωτερικού δακτυλίου (Ηρώων Πολυτεχνείου-Αεροδρομίου-Γεωργιάδου-Καλλιθέας), δυσχαιρένοντας την προσβασιμότητα στον Πηνειό. Εν τω μεταξύ, είναι σαφές ότι για την διαμόρφωση της κοίτης του Πηνειού θα πρέπει να προκηρυχθεί ένας Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.
Περνάμε σε ένα αρκετά ευαίσθητο ζήτημα. Τα σχολεία αποτελούν έναν ιδιαίτερο δημόσιο χώρο. Για αυτόν τον λόγο, κατόπιν Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Λαρισαίων προχωρήσαμε στην κατάθεση προτάσεων για την αναδιαμόρφωσή τους και ελπίζουμε ότι ο Δήμος θα υλοποιήσει τα εργά. Μάλιστα, πρόσφατα φιλοξενήθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας σχετική έκθεση με όλες τις προτάσεις.
Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και στο θέμα του ΟΣΕ. Ένα θέμα που ταλαιπωρεί τους Λαρισαίους εδώ και δεκαετίες. Οι γραμμές του τρένου χωρίζουν την πόλη στα δύο, δημιουργούν μποτιλιάρισμα και εγείρουν πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας. Κανείς μας δεν ξεχνά τα δυστυχήματα που έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Αν και η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία επιτάσσει όλη η σιδηροδρομική γραμμή να είναι φραγμένη, στην πόλη μας δυστυχώς αυτό δεν ισχύει, στις θέσεις όπου υπάρχουν μπάρες διαβάσεων. Και δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει flyover ενώ η Λάρισα όχι, ή γιατί η Πάτρα μπορεί να υπογειοποιεί την σιδηροδρομική γραμμή ενώ η Λάρισα όχι.
Ευελπιστούμε, ότι και στην πόλη μας, θα υιοθετηθούν επιτέλους σύγχρονες λύσεις σε χρόνια προβλήματα όπως τα προαναφερθέντα. Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΕ έχει προτάσεις και κυρίως διάθεση προσφορά και συνεργασίας.

6. Καθώς η ευρύτερη περιοχή πληγώθηκε από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των κτιρίων τόσο στην πόλη, όσο και περιφερειακά; Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί επαρκέστερη αντισεισμική θωράκιση;

O σεισμός του Μαρτίου απέδειξε ότι πρέπει άμεσα να λάβουμε και να εφαρμόσουμε προληπτικά μέτρα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης ενώ κατέχει την έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη σεισμικότητας! Η Λάρισα ανήκει στη Γ’ ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας, γεγονός που την καθιστά μια πόλη με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Επομένως είναι κατανοητό, ότι οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την πόλη μας δεν αποτελούν έκπληξη. Μοναδική μας ασπίδα απέναντι στην αιφνίδια απειλή του εγκέλαδου είναι ο έλεγχος και κατ’ επέκταση η επαρκής θωράκιση των κτιριακών μας υποδομών. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το 60-70% του κτιριακού αποθέματος της Λάρισας έχει χτιστεί πριν από το 1985, χρονιά ορόσημο κατά την οποία ολοκληρώθηκε ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός. Από τη δική μας πλευρά, προτείνουμε και προωθούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σεισμικής πρόληψης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, προσεισμικό έλεγχο τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών κτιριακών υποδομών, συγκρότηση μηχανισμού ανακατασκευής παλαιών και διατηρητέων κτιρίων, καθώς και την διανομή οικονομικών κινήτρων για την αντισεισμική ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων.
Οφείλουμε επιτέλους να αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας ως χώρα, ως οικονομία και ως κοινωνία, αν δεν ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών μας.

7. Πώς θα περιγράφατε τις συνθήκες υπό τις οποίες ασκείται το επάγγελμα του μηχανικού και ποιές είναι οι βασικές διεκδικήσεις του κλάδου; Τέλος, ποιό είναι το μέλλον στον κλάδο των μηχανικών; Τί θα λέγατε σε έναν συνάδελφό σας που επέλεξε παλαιότερα τον δρόμο της μετανάστευσης;

Οι συνθήκες, όπως άλλωστε ισχύει για τα περισσότερα επαγγέλματα στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, είναι δύσκολες στον απόηχο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της διετούς πανδημίας. Πέραν από τις πρακτικές, καθημερινές δυσκολίες και αντιξοότητες του επαγγέλματος αυτού κάθε αυτού, ένα σημαντικό ζήτημα είναι η εγγυοδοσία. Η συνεργασία μεταξύ ΕΑΤ και ΤΜΕΔΕ, για την οποία δούλεψε και το ΤΕΕ, δείχνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό “εργαλείο” χρηματοδότησης. Ενώ, άλλο ένα σημείο εστίασης -στο οποίο όπως έχει προαναγγείλει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στασινός, αναμένουμε σύντομα θετικές εξελίξεις είναι το διαχρονικό ζήτημα των μικροπιστώσεων.
Σε ότι αφορά στο μέλλον του κλάδου των μηχανικών στη χώρα μας, είμαι αρκετά αισιόδοξος. Η πανδημία στο πέρασμά της έφερε πολυδιάστατες αλλαγές που ανέτρεψαν πολλά από τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι προσφάτως. Μία αλλαγή που φέρει θετικό πρόσημο είναι ο μαζικός ψηφιακός μετασχηματισμός. Φυσικά ο κλάδος μας δεν έμεινε στάσιμος. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής στην οποία η τεχνολογία θα εξυπηρετεί τον άνθρωπο με αστραπιαίους ρυθμούς. Το επάγγελμα του μηχανικού θα κατέχει ενεργό ρόλο στην τεχνολογική αυτή επανάσταση. Πλέον είναι σαφές ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας. Τα αστικά κέντρα έχουν αρχίσει ήδη να μετατρέπονται σε «έξυπνες πόλεις». Επίσης, με τη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή είναι βέβαιο ότι ο κλάδος μας εισέρχεται σε μία περίοδο έντονης απασχόλησης και δημιουργικότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή ροή χρηματικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ασφαλές να προβλέψουμε ότι η ζήτηση των μηχανικών και γενικότερα των εργαζομένων στον τεχνικό κλάδο πρόκειται να αυξηθεί κατακόρυφα.
Τέλος, απαντώντας στο τι θα έλεγα σε έναν συνάδελφό μου που μετοίκησε στο εξωτερικό, θα του έλεγα ότι η απόφασή του στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο η χώρα μας βρισκόταν σε βαθιά ύφεση ήταν η σωστή. Ωστόσο σε αυτή τη νέα εποχή που ξημερώνει, η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και από το brain drain να κάνει τη μετάβαση στο brain gain. Η χώρα μας έχει εξάγει την τελευταία δεκαετία χιλιάδες λαμπρούς επιστήμονες. Στόχος είναι να μπορούμε να αποτελέσουμε πόλο έλξης ώστε να επιστρέψουν αυτά τα μυαλά στον τόπο τους, στον τόπο μας και να συμβάλλουν στη νέα αναπτυξιακή πορεία.

Source: LARISSANET

Back to top
en_GBEnglish (UK)