Πρόταση προς ΤΕΕ για Εναρμόνιση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων με τα ΣΔΚΠ και τις Ζώνες Προστασίας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης

Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, απέστειλε πρόταση προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, για την αποστολή ενιαίων κατευθύνσεων προς τους μελετητές Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), με στόχο την ορθή και έγκαιρη εναρμόνιση των ΤΠΣ με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) και τις Ζώνες Προστασίας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης, όπως προβλέπονται στα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ).

Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή, το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ απευθύνει πρόταση για την αποστολή ενιαίων κατευθύνσεων προς τους μελετητές Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), με στόχο την ορθή και έγκαιρη εναρμόνιση των ΤΠΣ με:

  • τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ)
  • τις Ζώνες Προστασίας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης, όπως προβλέπονται σταεγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ). Τι ισχύει σήμερα:

    Το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο ορίζει συγκεκριμένες απαιτήσεις για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, οι οποίες προκύπτουν τόσο από την εθνική νομοθεσία όσο και από τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης φυσικών κινδύνων και υδατικών πόρων.page2image14296208

  1. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια εκπονούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4447/2016 (όπως ισχύει), ο οποίος προβλέπει τη συνεκτίμηση περιβαλλοντικών και χωρικών παραμέτρων στον σχεδιασμό χρήσεων γης.
  2. Τα ΣΔΚΠ, σε φάση αναθεώρησης, περιλαμβάνουν μέτρα που αφορούν την προσαρμογή των ρυμοτομικών σχεδίων στις ζώνες πλημμύρας 100ετίας, με έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία.
  3. Τα ΣΔΛΑΠ καθορίζουν υποχρεωτικές ζώνες προστασίας (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ) για τις υδροληψίες, σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 και την ΚΥΑ Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 27829/2023. Tα ανωτέρω μέτρα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Μέτρων των ΣΔΛΑΠ (ενδεικτικά: Μ08Β0401, Μ08Β0403), το οποίο ορίζει ρητά τις απαιτήσεις για την προστασία των σημείων υδροληψίας από υπόγεια και επιφανειακά υδατικά συστήματα

 

Περιγραφή προβλήματος:

Παρατηρείται ετερογένεια στην ένταξη αυτών των μέτρων στα εκπονούμενα ΤΠΣ, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους:

  • για τη βιωσιμότητα των πολεοδομικών ρυθμίσεων,
  • για την ασφάλεια των πολιτών σε περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, και
  • για την προστασία κρίσιμων υδατικών πόρων.Προτεινόμενη λύση:

    Να διαβιβαστεί σε όλους τους εμπλεκόμενους μελετητές υπό μορφή κατευθυντήριας οδηγίας το παρόν πλαίσιο, ζητώντας την ενσωμάτωση:

  • των μέτρων των ΣΔΚΠ στις διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού,
  • των ζωνών προστασίας υδροληψιών ως Περιοχές Προστασίας (ΠΕΠ) και Περιοχές ΕιδικώνΚαθεστώτων (ΠΕΚ) στα ΤΠΣ.

    Αιτιολόγηση:

    Η πρόβλεψη και θεσμοθέτηση των παραπάνω όρων στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι κρίσιμη για τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας, την προστασία των φυσικών πόρων και την αποτροπή συγκρούσεων χρήσεων γης, την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των ΣΔΚΠ και ΣΔΛΑΠ χωρίς την ανάγκη επιμέρους τροποποιήσεων ή παρεμβάσεων εκ των υστέρων. Η έγκαιρη αποστολή των οδηγιών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να ενσωματωθούν εγκαίρως στις εν εξελίξει μελέτες ΤΠΣ, χωρίς την ανάγκη επανασχεδιασμού ή καθυστερήσεων.

Για τους λόγους αυτούς, κατόπιν σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος εισηγούμαστε, να διαβιβαστεί σε όλους τους μελετητές η παρούσα εισήγηση με σκοπό την εναρμόνιση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων με τα μέτρα των ΣΔΚΠ και των ΣΔΛΑΠ και την ενσωμάτωση των προαναφερόμενων ζωνών προστασίας ως περιοχές προστασίας και περιοχές ειδικών καθεστώτων στα ΤΠΣ. Η ενιαία προσέγγιση που εισηγούμαστε ενισχύει την ασφάλεια δικαίου, την περιβαλλοντική προστασία και την αποτελεσματικότητα του πολεοδομικού σχεδιασμού. Πιο αναλυτικά, μπορείτε να δείτε τη σχετική εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Τμήματός μας, η οποία επισυνάπτεται στην παρούσα επιστολή.

Τελώντας σε αναμονή της θετικής ανταπόκρισής σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της ΔΕ του
ΤΕΕ – Π.Τ. Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

Παπαγεωργίου Νικόλαος

 

Back to top
en_GBEnglish (UK)