Ημερίδα για το έργο Αναστήλωσης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου
-
Start
30 May 2022
6:00 pm -
End
7 September 2050
-
Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ "Ιωάννης Βαρνάς" - 3ος όροφος
Καλλιθέας 7, Λάρισα
Την ιστορία του έργου της Αποκατάστασης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν στη σημερινή Ημερίδα του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Την ημερίδα, η οποία τελέσθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου καθώς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τίμησε με την παρουσία της ως κεντρική ομιλήτρια, η επικεφαλής της αποστολής της αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου, η κα. Αντωνία (Τώνια) Μοροπούλου, Ομ. Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου & Μέλος Δ.Ε ΤΕΕ.
Το παρόν έδωσαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Βουλευτής Ν. Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας, η Γενική Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κα. Ρένα Καραλαριώτου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λάρισας κ. Δημήτρης Τάχος, ο Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητα και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης του Δήμου Λάρισας κ. Ντίνος Διαμάντος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ κ. Σωτήρης Νταφόπουλος, καθώς και επικεφαλής και εκπρόσωποι επαγγελματικών και πολιτιστικών φορέων.
Στις 26 Οκτωβρίου του 2016, το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που κοσμεί την πόλη της Ιερουσαλήμ, ο Πανάγιος Τάφος, ξανα-άνοιξε έπειτα από 7 ολόκληρους αιώνες. Εκατοντάδες εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν με δέος την αποστολή της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ για την αναστήλωση του Παναγίου Τάφου, ενώ η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κα. Τώνια Μοροπούλου ήταν η επικεφαλής της ιστορικής αυτής πρωτοβουλίας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Νίκος Παπαγεωργίου μεταξύ άλλων σημείωσε: «Το επάγγελμα του μηχανικού αναμφίβολα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σπουδαία αυτή αποστολή. Ως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας οφείλω να συγχαρώ τους συναδέλφους οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου. Ως μηχανικοί αλλά και ως μέλη του σημαντικότερου τεχνικού φορέα της χώρας, αποτελεί δέσμευση για εμάς να συνεισφέρουμε σε έργα τα οποία εξαίρουν και διασφαλίζουν την πολιτισμική μας κληρονομιά. Ευχαριστούμε θερμά την κα. Μοροπούλου τόσο για το έργο και την πολύτιμη προσφορά της και για την τιμητική για εμάς παρουσία της στην αποψινή εκδήλωση. Το έργο της κας. Μοροπούλου αποδεικνύει περίτρανα την πολυεπίπεδη προσφορά των μηχανικών στην ανθρωπότητα και σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Σεβασμιώτου Μητροπολίτη και εκπροσώπων της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εξήραν το ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό έργο για όλη την ανθρωπότητα. Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, η επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του Έργου της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου κα. Μοροπούλου, περιέγραψε με λεπτομέρεια και πολύ παραστατικά, το οδοιπορικό της ελληνικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ, ενώ και η ίδια τόνισε τη σημασία της συμβολής των μηχανικών στην αποπεράτωση του εμβληματικού έργου.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η κα. Μοροπούλου σημείωσε ότι «Στη διεπιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε για την αναστήλωση του Παναγίου Τάφου συμμετείχαν 70 Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και μηχανικοί. Για 9 μήνες εργαστήκαμε νυχθημερόν ώστε να γίνει το αδύνατο εφικτό και να παραδώσουμε στην οικουμένη ένα αναστηλωμένο μνημείο του οποίου οι αξίες ενώνουν όλη την ανθρωπότητα».
Κλείνοντας την ημερίδα, ο κ. Παπαγεωργίου ευχαρίστησε την κα. Μοροπούλου και τους παρευρισκόμενους και δεσμεύθηκε ότι το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, θα συνεχίσει να είναι αρωγός κάθε παραγωγικής προσπάθειες που αναδεικνύει το ρόλο των μηχανικών στην κοινωνία μας.