Εισήγηση του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ και Ερωτοαπαντήσεις από την Ημερίδα για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΤΜΕΔΕ

Μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας: «Ενημερωτική Εκδήλωση για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΤΜΕΔΕ στο ΤΕΕ», που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, την Δευτέρα 6η Μαρτίου 2017, σας παραθέτουμε την Εισήγηση του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ και τις Ερωτήσεις – Απαντήσεις που συζητήθηκαν.

Δείτε την εισήγηση του προέδρου εδώ.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ερώτηση 1:

Σήμερα η αντιπροσωπευτική σύνταξη ενός μονοσυνταξιούχου είναι 2.100 € για 35 χρόνια κύρια και ειδική προσαύξηση (ονομαστική). Το ποσό προ φόρου είναι περίπου 1.500 € και το καθαρό ποσό είναι περίπου 1.300 €. Πόσο θα μειωθεί μετά το νέο υπολογισμό (προσωπική διαφορά)?

Απάντηση 1:

Όπως είδαμε και στον πίνακα προκύπτει περίπου (αν δεν είχατε επικουρικό) 1.050 €. Μπαίνει και ένα ποσοστό που συζητιέται αν θα είναι με βάση την αναλογιστική αρχή. Αυτή είναι η εικόνα που έχω από τα μοντέλα που έχουμε τρέξει, χωρίς να είμαι σίγουρος. Άρα, 1.350 € είναι πάνω από 20% αυτή η διαφορά, το 50% για κάποιον που έχει κάνει αίτημα τώρα θα συνεχίσει να πληρώνεται. Επομένως περίπου 1.150 € – 1.200 €, για ένα μηχανικό που έχει υποβάλλει αίτημα από την ψήφιση του νόμου μέχρι 31/12.

Το παλιό σύστημα παραμένει το ίδιο, αυτός που πληρωνόταν θα πληρώνεται όπως πληρωνόταν. Αυτό λέει ο νόμος. Αν παραμείνει ως έχει και μετά την αξιολόγηση. Γιατί υπάρχει ένα έλλειμμα περίπου 4,5 δισ. που ψάχνουν να βρουν, δεν ξέρουμε που θα καταλήξει.

 

Ερώτηση 2:

Πως υπολογίζεται η σύνταξη ενός μηχανικού που βγαίνει το 2017?

Απάντηση 2:

Το 2017, θα είναι το 1/3 αυτής της διαφοράς, δηλαδή 1.100 € – 1.150 € καθαρά θα είναι η σύνταξη (ανάλογα με 35 ή 40 χρόνια). Αυτά είναι καθαρά ποσά. Υπάρχει ο μέσος μισθός, αλλά υπάρχει και μια προσαύξηση με βάση το ΑΕΠ της χώρας, όπου η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εφαρμόζει ένα τύπο. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή λέει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει τον τύπο όπως τον αναφέρει ο νόμος. Το ΔΝΤ λέει να γίνει ένας άλλος υπολογισμός. Η διαφορά ενός νέου συνταξιούχου με έναν παλιό είναι περίπου 300 €- 350 €. Με βάση αυτό το νούμερο μπορεί κανείς να καταλάβει πως σταθμίζονται οι συντάξεις. Το 2017 το 1/3 αυτής της διαφοράς θα συνεχίζει να πληρώνεται, περίπου 1.150 € (θα είναι η σύνταξη προσεγγιστικά).

 

Ερώτηση 3:

Τι ισχύει με μικτή δραστηριότητα, εμπορική και μελετητής – κατασκευαστής? Πως διαμορφώνεται ο ΕΦΚΑ? Επιπλέον, γενικεύοντας το παράδειγμα, αν έχει εισόδημα σχετιζόμενο με πολλά ασφαλιστικά ταμεία και σε ένα έχει μηδέν, θα πληρώσει το ελάχιστο σε αυτό ή μηδέν?

Απάντηση 3:

Ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός έχει και εμπορική δραστηριότητα, ανεξάρτητη από το επάγγελμα, πριν το 1993 θα πλήρωνε ΟΑΕΕ. Πλέον δεν παίζει ρόλο αν είναι πριν ή μετά το 93, αυτό που μετρά για το νόμο είναι από πού προέρχεται αυτό το εισόδημα. Ότι τιμολογήσεις σαν ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός είναι 37,95% εισφορές, ανάλογα με το εισόδημα υπάρχουν ποσοστά έκπτωσης (πίνακας παρουσίασης). Π.χ. αν έχεις τιμολογήσει 20.000 €, είναι 20.000*0,3795*0,58 (42% έκπτωση). Αυτό θα πρέπει να αποδοθεί στον ΕΦΚΑ του χρόνου. Αντίστοιχα αν έχεις εμπορική δραστηριότητα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ το εισόδημα*0,2695 (είναι χωρίς έκπτωση αυτό).

 

Ερώτηση 4:

Έπειτα από αιτήματα μηχανικών για διαγραφή τους από το μητρώο, ενώ έχει γίνει η διαγραφή από το ΤΕΕ, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαγραφή τους από τον ΕΦΚΑ. Εκδίδονται ειδοποιητήρια, που αν δεν πληρωθούν υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ρυθμίσεις. Πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα?

Απάντηση 4:

Δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα από ποιο όργανο θα επιλύονται προβλήματα καθημερινότητας του μηχανικού. Σαν διοίκηση ΤΣΜΕΔΕ προσπαθήσαμε να κλείσουμε παλιά αιτήματα. Όμως για πάνω από 200 αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής δεν έχουν γραφεί καν οι εισηγήσεις από τους υπηρεσιακούς. Το Φεβρουάριο του 2016 που πρωτοπήγα στο Ταμείο ήταν 285 υπάλληλοι, το Νοέμβριο είχαν μείνει 85. Καταλαβαίνετε ότι πολλά θέματα εισηγήσεων δεν έχουν λυθεί. Ένα άλλο θέμα είναι οι περιπτώσεις συναδέλφων που κλείσανε τα βιβλία τους 31/12 (ή και 31/1) και επειδή «φαίνονται» το 2015 ως ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να πληρώσουν αυτούς τους μήνες , ενώ είναι παράλληλα μισθωτοί ή διαγραμμένοι, ώστε να φανεί αυτό μετά το εξάμηνο (όταν θα κλείσει το φορολογικό έτος) και να μπορέσουν ίσως να πάρουν τις εισφορές τους πίσω (τουλάχιστον συμψηφιστικά). Πρόκειται για δυσλειτουργίες του συστήματος. Από τα 1.335.000 ειδοποιητήρια έχουν πληρωθεί μόνο οι 300.000 (πιθανώς πολλά να μην πρέπει να πληρωθούν, να αφορούν ανθρώπους που έχουν σταματήσει το ελεύθερο επάγγελμα).

Πρέπει να έχουμε στην καθημερινή μας ατζέντα τη λειτουργία των συμβουλευτικών και διοικητικών επιτροπών του ΕΦΚΑ, το συντομότερο δυνατό, ώστε αυτά τα θέματα ενστάσεων θεραπείας να μπορέσουν να λυθούν. Διεκδικούμε να τα λύσουμε μέσα από τη λειτουργία του ΤΜΕΔΕ. Έχω συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΦΚΑ την Τετάρτη, ελπίζουμε να έχουμε μέσα στην εβδομάδα κάποια καλά νέα για την επίλυση αυτών των θεμάτων.

Καλό θα ήταν τα αιτήματα αναδρομικών διαγραφών να τα κοινοποιείτε εκ νέου σε εμάς (ΤΕΕ, ΤΜΕΔΕ).

 

Ερώτηση 5:

Για τις περιπτώσεις μηχανικών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε φορείς του Δημοσίου (π.χ. ΟΤΑ), υπάρχει διαφοροποίηση στο αν απασχολούνται με σύμβαση έργου ή με σύμβαση παροχής υπηρεσιών? Αν ο μηχανικός είναι μισθωτός με μπλοκάκι και ο ένας εκ των δύο εργοδοτών είναι δημόσιος φορέας, υπάρχει περίπτωση να μην επιβαρύνεται ο εργοδότης-δημόσιος φορέας με εισφορές αν η απασχόληση γίνεται στα πλαίσια σύμβασης παροχής υπηρεσιών και όχι σύμβασης έργου?

Απάντηση 5:

Οι εισφορές υπολογίζονται με βάση τις καταστατικές διατάξεις του ΤΣΜΕΔΕ που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ. Άρα από την στιγμή που προσφέρεις υπηρεσία σαν μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας με οποιοδήποτε μορφή, οι εισφορές είναι 37,95% (με τις ανάλογες εκπτώσεις). Αν θεωρήσεις τον εαυτό σου μισθωτό, γιατί εντάσσεσαι στην παρ. 9 στου άρθρου 35 των δύο εργοδοτών και το δηλώνεις στο μπλοκάκι σου, ο φορέας σου πρέπει να κρατήσει τις εισφορές των 37,95%, έχοντας το 13,33% για αυτόν, το 6,67% για σένα, το εφάπαξ με τη διαδικασία 3,5 + 3,5 κτλ. Επομένως η διαφοροποίηση δεν έχει να κάνει με τον εργοδότη, αλλά με το αν είσαι μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας. Το θέμα είναι τι θα δηλώσεις. Αν, δηλαδή, στο δελτίο παροχής υπηρεσιών πεις «εντάσσομαι στην παρ. 9».

 

Ερώτηση 6:

Τι γίνεται με τους μηχανικούς που έχουν κύρια ασφάλιση δημοσίου και κύρια ασφάλιση ΤΣΜΕΔΕ? Με ποιες προϋποθέσεις συνταξιοδοτούνται και πως υπολογίζεται η σύνταξη?

Απάντηση 6:

Με βάση τις εγκυκλίους για τους μηχανικούς του δημοσίου, ουσιαστικά δεν έχει κανένα νόημα πλέον το 2017 να πληρώνει κανείς εισφορές υπέρ του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια του ΕΦΚΑ (από 1/1/2017) επιλέγεις ως ασφαλισμένος όταν θα κάνεις το αίτημα συνταξιοδότησης σε ποιον φορέα θα προσμετρήσεις. Άρα για να θεμελιώσεις το δικαίωμα συνταξιοδότησής σου λες ότι (αν π.χ. ξεκίνησες ως ελεύθερος επαγγελματίας και συνέχισες στο Δημόσιο) «τα προσθέτω εκεί που με βολεύει για να θεμελιώσω δικαίωμα στη σύνταξη». Ανάλογα με το φορέα από τον οποίο τελικά βγαίνω στη σύνταξη, αν βγω από το Δημόσιο αυτό που μπαίνει σαν προσαύξηση είναι (ακολουθεί παράδειγμα παρουσίασης):

Δημόσιος υπάλληλος ο οποίος πλήρωνε και ΤΣΜΕΔΕ , πλήρωνε το 20% στον ιδεατό μισθό της Α’ ασφαλιστικής κατηγορίας των 693 €, άρα η προσαύξησή του στα 40 χρόνια είναι 420 €. Στα 35 περίπου 370 €. Αυτό θα προσαυξηθεί στην ανταποδοτική σύνταξη που θα υπολογίσει ένα ποσοστό αναπλήρωσης με βάση το μέσο μισθό και μετά + τα 385 €.

 

Ερώτηση 7:

Βγήκα από το Δημόσιο προ 13/5/2016 (ψήφιση του νόμου) και από το ΤΣΜΕΔΕ 1/9/2016, πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη?

Απάντηση 7:

Όταν θα επαναϋπολογιστεί η σύνταξη, με βάση τις ημερομηνίες, η προσωπική διαφορά θα υπολογιστεί για το 50% και για το ΤΣΜΕΔΕ θα μπει σαν προσαύξηση στην ανταποδοτική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη είναι μία, ανταποδοτική από το Δημόσιο και η προσαύξηση ανάλογα τα χρόνια με βάση τον τύπο. Όταν ο ΕΦΚΑ «έρθει» να σας δώσει το κομμάτι του ΤΣΜΕΔΕ θα κάνει επαναϋπολογισμό όλης της σύνταξης.

 

Ερώτηση 8:

Διέκοψα το ελεύθερο επάγγελμα στην 31/1/2017. Είμαι πλέον μισθωτή σε τεχνική εταιρεία από 1/7/2016. Τι εισφορές οφείλω στο ΤΣΜΕΔΕ από 1/1/2017 ή έστω από 1/2/2017?

Απάντηση 8:

Από 1/1/2016 έως 31/12/2016 είχες από το ελεύθερο επάγγελμα ένα ποσό. Αυτό το ποσό * 0,3795 θα πρέπει να αποδοθεί στον ΕΦΚΑ σε 12 μηνιαίες δόσεις για όλο το 2017 (ουσιαστικά για τους 6 μήνες του 2016 που έκοβε δελτίο παροχής υπηρεσιών).

Το 2018 θα υπάρχουν μόνο οι κρατήσεις που θα αποδίδει η εταιρεία.

(Υπάρχουν κενά και προβλήματα στον ΕΦΚΑ. Είναι άλλη η διοίκηση του ΕΦΚΑ, άλλη του ΕΤΕΑΕΠ, π.χ. τα μητρώα είναι διαφορετικά, υπολογίζω μέχρι 30/6 να έχουν λυθεί τα προβλήματα).

 

Ερώτηση 9:

Με μισθό 586 € μικτά, το καθαρό ποσό πόσο είναι? Είναι 469?

Οι μηχανικοί κάτω πενταετίας έχουν περισσότερες κρατήσεις από μηχανικούς άλλων κατηγοριών?

Απάντηση 9:

Δεν το ξέρω το καθαρό ποσό, είναι φορολογικό θέμα. 586 € είναι το ελάχιστο με το οποίο πρέπει να σας προσλάβει ο εργοδότης για να αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές. Αν σας προσλάβει με λιγότερα είστε υποχρεωμένη τη διαφορά να την πληρώνετε εσείς. Το τι μένει τελικά εξαρτάται από τη συμφωνία που έχετε κάνει.

Κάτω της πενταετίας έχετε έκπτωση για τις ασφαλιστικές εισφορές στο 70%, δηλαδή αντί για 586, στα 410 €. Πιθανολογώ ότι το 469 προκύπτει από το 586 αφαιρώντας τις κρατήσεις που θα καταβάλλετε εσείς. Το 6,67% για την κύρια σύνταξη, το 3,5% για το επικουρικό και το 4% του εφάπαξ.

 

Ερώτηση 10:

Πολιτικός Μηχανικός, ασφαλισμένος προ του ’93 και ιδιοκτήτης Α.Ε. τεχνικής εταιρείας με δραστηριότητες έργων πολιτικού μηχανικού. Απαλλάσσεται ή όχι από το ΤΕΒΕ?

Επίσης, μου ζητάνε να πληρώσω προηγούμενα χρόνια ΤΕΒΕ για να ξεκινήσω τώρα την καινούρια δραστηριότητα (καινούριο κωδικό).

Απάντηση 10:

Έχει να κάνει με τον κωδικό που θα δηλώσει στα εισοδήματά του. Συμφέρει να τα μεταφέρεις όλα στο ΤΕΒΕ γιατί είναι 26,95% (το ΤΣΕΜΕΔΕ είναι 37,95%). Διαχωρισμός προ και μετά το ’93 δεν υπάρχει και δεν υπάρχει υποχρέωση παράλληλης ασφάλισης και στο ΤΕΒΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ.

Ο νόμος αναφέρεται στα εισοδήματα από 1/1/2017. Τα παλαιότερα μας ακολουθούν. Υπάρχουν εγκύκλιοι ανάλογα με το είδος (π.χ. φωτοβολταϊκό), υπάρχει το θέμα συνάφειας του επαγγέλματος του μηχανικού από το ΤΕΕ και θα υπάρξουν δευτεροβάθμια όργανα στον ΕΦΚΑ που θα λύσουν τέτοιου είδους θέματα με ενστάσεις αναφορικά με το παρελθόν.

Για την πληρωμή προηγούμενων ετών: δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, κάντε την έναρξη στην Αθήνα.

 

Ερώτηση 11:

Υπάρχει περίπτωση να δοθεί η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες μηχανικούς με ανήλικο τέκνο? Και αν ναι με πόσα χρόνια ασφάλισης ή σε ποια ηλικία?

Απάντηση 11:

Ξεκινάμε με τις καταστατικές διατάξεις που διέπουν το Ταμείο μας. Δεν υπάρχει καταστατική διάταξη για μητέρα με ανήλικο. Αυτό που ισχύει είναι ότι στα 67 παίρνει κάποιος τη σύνταξη που αναλογεί για τα χρόνια που ήταν ασφαλισμένος. Ένα θετικό του ενιαίου φορέα είναι ότι έχουν γίνει ενιαίες κάποιες παροχές, όπως οι Κατασκηνώσεις που είχαμε εμείς και τώρα έχει και το Ταμείο των γιατρών και το επίδομα μητρότητας αντίστροφα. Σε αυτή τη λογική, αν υπάρχει σε άλλο φορέα πρόωρη σύνταξη στις γυναίκες με ανήλικο τέκνο, θα πρέπει να ισχύσει και για εμάς.

 

Ερώτηση 12:

Ποιο είναι το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τους μηχανικούς και πότε βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 ή στα 62?

Απάντηση 12:

Είναι 62 και 40 χρόνια (και τα 2 προϋποθέσεις) με εξαγορά ή 67 ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης.

 

Ερώτηση 13:

Οι άνεργοι μηχανικοί εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (χωρίς μπλοκάκι) είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν εισφορές όπως παλιά?

Απάντηση 13:

Σύμφωνα με τις καταστατικές μας διατάξεις δεν έχει οριστεί ο όρος της ανεργίας του μηχανικού, πληρώνουμε ΟΑΕΔ, επιδόματα δεν παίρνουμε (ακόμα), δεν έχει προκύψει υπουργική απόφαση που να ορίζει την έννοια της ανεργίας μηχανικού. Είναι κάτι που πρέπει να λύσουμε (το βάρος περισσότερο στο ΤΕΕ), δεν κατορθώσαμε να κάνουμε τον κλάδο ειδικών παροχών.

 

Ερώτηση 14:

Ένας νέος μηχανικός (0-2 ή 3-5 έτη) πώς μπορεί να πληρώσει όλο το ποσό?

Απάντηση 14:

Σύμφωνα με το νόμο: π.χ. εγγράφηκα στο ΤΕΕ και τον ΕΦΚΑ. Επειδή δεν έχω εισόδημα, ο ΕΦΚΑ υπολογίζει το ελάχιστο (1590/12). Στο τέλος της χρονιάς (στην εκκαθάριση) μπορείς να επιλέξεις να πληρώσεις τη διαφορά και να ανέβεις κατηγορία.

 

Ερώτηση 15:

Μηχανικός ασφαλίζεται στο ΤΣΜΕΔΕ το 2008, εργάζεται σήμερα στο εξωτερικό και συνεχίζει την ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ. Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης (συνεχούς) για τη θεμελίωση μελλοντικά οποιουδήποτε συνταξιοδοτικού δικαιώματος? Υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των μέχρι σήμερα καταβληθεισών εισφορών?

Απάντηση 15:

Το ελάχιστο προκύπτει πλέον και από την εθνική σύνταξη και είναι 15 χρόνια, οπότε και θεμελιώνεις δικαίωμα στην εθνική σύνταξη και στην ανταποδοτική. Η επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ισχύει για την τελευταία πενταετία. Άρα μπορεί κάποιος να ζητήσει τα λεφτά του πίσω από 2011 έως το 2016. Από το 2008-2011 τα αφήνει εδώ για να προσφέρουν κάτι στον ασφαλιστικό του βίο. Για την πενταετία (που ζητά) πρέπει να αποδείξει ότι ήταν ασφαλισμένος.

 

Ερώτηση 16:

Μισθωτός με βασικό μισθό όχι σαν μηχανικός και ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με κυμαινόμενο ποσό, τι θα πληρώνει ΕΦΚΑ?

Απάντηση 16:

Για τη μισθωτή εργασία 20% ο ασφαλισμένος, 25,06% ο εργοδότης. Αν το ποσό έχει καλύψει τις 7.032 € ετήσιο εισόδημα για το κομμάτι του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού, το μόνο που θα χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον είναι το φόρο επιτηδεύματος (600 € για το μπλοκάκι). Αν κόψει έστω και 500 €, 500*0,3795.

 

Ερώτηση 17:

Το όριο των 10 * ελάχιστο μισθό * 14 =~ 70.000 € ισχύει για το σύνολο ή ανά ταμείο για αυτούς που είχαν δύο Ταμεία στο παρελθόν?

Απάντηση 17:

Για το σύνολο ισχύει, από τις 70.000 και πάνω συνολικά δεν υπάρχουν εισφορές. Εδώ λειτουργεί το ενιαίο του φορέα. Το ενιαίο του φορέα λειτουργεί σχετικά με το από πού έρχονται τα εισοδήματα και σχετικά με τα ελάχιστα.

 

Ερώτηση 18:

Αν ως μισθωτός λαμβάνω 12.000 € μικτά και εκδίδω άλλες 3.000 € τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, οι ασφαλιστικές εισφορές σαν μισθωτός παρακρατούνται, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές από το ελεύθερο επάγγελμα πληρώνονται τον επόμενο χρόνο? 3.000*0,3795 = 1.139, 1.139/12=94,8 € το μήνα? Ή μήπως έχω έκπτωση 50% επειδή έχω εισοδήματα άνω των 7.000 € το μήνα?

Απάντηση 18:

Όλα σωστά (όχι η έκπτωση). 12.000 ως μισθωτός στην «πηγή», τη χρονιά της μισθωτής εργασίας. Το 3.000 * 0,3795 θα εμφανιστεί την επόμενη χρονιά σε δώδεκα δόσεις. (Από το 0 μέχρι το 7.033 δεν έχει έκπτωση, αλλά δεν έχεις και ελάχιστη.) Το 3.000 είναι σαν ελάχιστο, δε βολεύει λογιστικά, πρέπει να το δείτε αλλιώς.

 

Ερώτηση 19:

Ανασφάλιστος, λόγω οφειλών εκτός ρύθμισης, που πληρώνει ΕΦΚΑ, δε θα έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη?

Απάντηση 19:

Τι ίσχυε για όποιον έχει χάσει διακανονισμό μέχρι να ενοποιηθούμε στον ΕΦΚΑ: όποιος δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμερος δεν είχε και πρόσβαση στον ΕΟΠΥΥ. Υπήρχε όμως μια υπουργική απόφαση (Βρούτσης) που έλεγε ότι όταν το μέσο οικογενειακό εισόδημά σου κατά τα έτη 2011-2013 είναι 12.000 δικαιούσαι ασφαλιστικής ικανότητας, δηλαδή έχεις πρόσβαση στο σύστημα μέχρι 28/2 της επόμενης χρονιάς παρά τις οφειλές. Προχθές βγήκε αντίστοιχη εγκύκλιος που παραμένει στη λογική Βρούτση για αυτούς που ήταν στο ΙΚΑ. Ελπίζουμε ότι θα βγει και για τους μηχανικούς και θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ασφαλιστική ικανότητα, όσοι χρωστάνε και εφόσον δεν έχουν εισοδήματα, μέχρι 28/2/2018. Και ελπίζουμε αυτό να περάσει σαν ΤΜΕΔΕ και να μην παραπεμφθεί στον ΕΦΚΑ (γιατί θα καθυστερήσει).

 

Ερώτηση 20:

Εργαζόμενος με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν εργοδότη (άρα υπαγωγή στο άρθρο 99, παρ. 9) έχει λάβει από τον ΕΦΚΑ ειδοποίηση πληρωμής στο όνομά του. Ο εργοδότης ενημέρωσε τον μηχανικό (20/02) ότι θα τον εντάξει στην ΑΠΔ από 1/1/2017. Σε τι ενέργειες πρέπει να προβεί ο μηχανικός για την αποφυγή διπλών εισφορών και την ακύρωση της ειδοποίησης πληρωμής? Η θα γίνει αυτόματα όταν ο εργοδότης το δηλώσει στον ΕΦΚΑ?

Απάντηση 20:

Το «ελεύθερος επαγγελματίας» για το υπουργείο και τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έχει να κάνει αυτό που φαινόμασταν το 2015, το οποίο θα έρθει να προσαρμοστεί το 2016, άρα για εσάς που το 2017 είστε μισθωτός, αυτό το πράγμα θα κλείσει μετά το εξάμηνο. Το πώς θα κλείσει μεταξύ εργοδότη-εργαζομένου –ΕΦΚΑ είναι από τα θέματα που έχει να λύσει το υπουργείο. Δεν είναι κάτι που θα ισορροπήσει εύκολα.

 

Ερώτηση 21:

Αναδρομικές από τον 3986/2011. Στο άρθρο 45, παρ. 17 καθορίζεται ότι ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των παραγράφων 14 και 15, που αφορούν τις αναδρομικές εισφορές ορίζεται η 1/1/2012. Άρα για ποιο λόγο μας έχουν έρθει οι εισφορές από το Μάιο του 2011 μέχρι και 31/12/2011?

Απάντηση 21:

Υπάρχουν και επόμενοι νόμοι (δύο) που λένε ότι ισχύει αναδρομικά από 1/7/2011.

Αφορά διάφορες κατηγορίες μηχανικών και μάλιστα αδίκως. Με το νόμο 3986/2011 έγιναν κινητοποιήσεις στο ΤΕΕ και προσφυγή στο ΣτΕ για τη μη εφαρμογή του νόμου. Επί υπουργού Στρατούλη έγινε ο νόμος 4331, με τον οποίο δόθηκε ευκαιρία στους μηχανικούς να κατέβουν ασφαλιστική κατηγορία εφόσον ήταν ενήμεροι ασφαλιστικά. Ο νόμος ίσχυσε για ένα μήνα γιατί ήρθε ο 4337 (μετά το δημοψήφισμα, capital controls κτλ.), με τον οποίο γυρίσαμε στις ασφαλιστικές κατηγορίες, τη 2η και την 3η. Είχαν ενταχθεί 19.000 μηχανικοί. Κατορθώσαμε, με απόφαση του ΝΣΚ που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό, να ισχύσει ο νόμος Στρατούλη στη λογική του διοικητικού δικαίου. Π.χ. σα να είχαμε βγάλει μια οικοδομική άδεια με παλιούς όρους και δεν μπορούσε να ακυρωθεί. Δυστυχώς όμως το κομμάτι 2011-2014, για το οποίο έγινε προσφυγή στο ΣτΕ και χάθηκε, δεν καλύπτεται από το νόμο. Το ΕΤΑΑ πήρε απόφαση για την εφαρμογή αυτών των αναδρομικών εισφορών (παρότι εμείς εισηγηθήκαμε αρνητικά σαν ΤΣΜΕΔΕ). Το Υπουργείο το επέβαλλε 31/12, με τα ειδοποιητήρια του Β’ εξαμήνου του 2016, γιατί (όπως ισχυρίστηκε) έτσι μόνο θα μπορούσαν να μπουν αυτές οι εισφορές σε δόσεις (7 εξαμηνιαίες) χωρίς πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις. Οι αναδρομικές αυξήσεις αφορούν κλάδο κύριας σύνταξης και κλάδο ειδικής προσαύξησης και κάποιες μικρές σε ΚΥΤ και εφάπαξ και επικουρικό. Ζητήσαμε αυτές της ειδικής προσαύξησης τουλάχιστον να σβήσουν. Δεν είναι δυνατόν να ζητούνται αναδρομικά για το 2011-2014, για ένα κλάδο που έχει καταργηθεί. Αν κάποιος πληρώσει την προσαύξηση για αυτά τα τρία χρόνια (0,075*0,12*700*3 έτη) βγαίνει ένα νούμερο κάτω από 50 € για κάποιον στα 60 του χρόνια, στα 42 χρόνια ασφάλισης. Δεν είναι βέβαια ο κατάλληλος χρόνος για να μπει αυτό το θέμα πρώτο στην ατζέντα. Την αναδρομική εισφορά που λήγει 31/3 θα την πληρώσουμε, αλλά για την επόμενη που είναι να βγει 30/6, θα πρέπει να αναδείξουμε το θέμα, ώστε τουλάχιστον οι εισφορές της ειδικής προσαύξησης να φύγουν.

 

Ερώτηση 22:

Αν εργαζόμενος στο εξωτερικό διακόψει την ασφάλιση του ΤΜΕΔΕ και αρχίσει την ασφάλιση στο εξωτερικό, υπάρχει ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ, ώστε στο τέλος της επαγγελματικής τους πορείας να πάρει σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ με συνυπολογισμό της ασφάλισης στο εξωτερικό.

Απάντηση 22:

Σχετίζεται με το από πού τελικά θα βγει κανείς στη σύνταξη, ποιος θα είναι ο τελικός φορέας υποδοχής του αιτήματος. Αν είναι το ΤΣΜΕΔΕ, θα πρέπει να φέρει και την σχετική αλληλογραφία από το εξωτερικό και να κάνει τις διαδικασίες. Είπαμε ότι στην Ελλάδα θεμελιώνεις στα 15 χρόνια, ότι παραπάνω έχεις προστίθεται. Για την ανταποδοτική σύνταξη, αν έχεις στο εξωτερικό θεμελιώνεις αυτοτελώς και μπορεί να μην συμφέρει να το κάνεις διαδοχικά. Π.χ. στη Γερμανία θεμελιώνεις στα 4 χρόνια αυτοτελώς. Οπότε ή παίρνεις π.χ. 15 χρόνια από το ΤΣΜΕΔΕ και 10 από τη Γερμανία αυτοτελώς ή τα μεταφέρεις σαν πρόσθετα στην ανταποδοτική. Πρέπει να δει κανείς την εποχή που θα κάνει το αίτημα ποιο είναι το βέλτιστο.

 

Ερώτηση 23:

Αγορά πλασματικών ετών με 168 € μήνα τι τεκμαρτό ενιαίο ασφαλιστικό μισθό προσδιορίζει? Πως θα υπολογιστεί το εφάπαξ με το νέο νόμο?

Απάντηση 23:

Αυτή τη στιγμή δεν αποδίδουμε εφάπαξ για αιτήματα από το 2013 και μετά. Είναι μπλοκαρισμένα γιατί θα έπρεπε με βάση τις ρήτρες μηδενικού ελλείμματος και τα υπόλοιπα η Εθνική Αναλογιστική Αρχή να βγάλει έναν τύπο υπολογισμού του εφάπαξ. Όταν ψηφίστηκε ο 4387 υπήρξε μια υπουργική απόφαση το Σεπτέμβριο που προσδιόριζε το εφάπαξ για τους υγειονομικούς και τους νομικούς και γίνανε για μας υπολογισμοί που κατέληγαν σε κάτι νούμερα της τάξης των 3.000 με 4.000. Μετά από ενέργειες μας και όταν βγει η υπουργική απόφαση θα αποδοθεί εφάπαξ της τάξης άνω των 10.000 € (κοντά στα μέχρι προ του 2013 ισχύοντα).

Για τα πλασματικά έτη, δεν υπάρχει το 168, είναι περίπου τετραπλάσιο και έχει να κάνει με ένα ελάχιστο που βγάζει ένα πλασματικό μισθό της τάξης των 1.000 €, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Έχει νόημα μόνο για θεμελίωση και όχι για αύξηση σύνταξης. Όποιος έχει κάνει αίτημα καλό είναι να δει πόσο απαιτείται για να θεμελιώσει και να κάνει μόνο αυτήν την εξαγορά. Ισχύει η τιμή των 168 € για όποιον έχει κάνει αίτηση μέχρι 31/12/2016.

 

Ερώτηση 24:

Τι θα γίνει με την εγγυοδοσία?

Απάντηση 24:

Έχουμε ΑΦΜ, έχουμε φορέα, έχουμε εγγυητικές (πάνω από 5.000), το πρώτο στοίχημα ήταν να λειτουργήσουμε. Έχουμε με υπουργική απόφαση καταστατικό, οργανόγραμμα, περιουσία, εγκεκριμένη οικονομική μελέτη και καταφέραμε να ανοίξουμε λογαριασμούς για εισροή χρημάτων εν μέσω capital controls.

Τρέχουσα κατάσταση: Έχουμε εγκεκριμένο φορέα, διαδικασία πιστοποιημένη για να βγάζουμε εγγυητικές επιστολές, έχουμε οικονομική μελέτη βιωσιμότητας εγκεκριμένη από το Υπουργείο που ορίζει μια περιουσία που σε τρέχουσες τιμές είναι 201 εκ. Εάν έρθει αυτή η περιουσία στο Ταμείο θα μπορεί απρόσκοπτα να εκδίδει εγγυητικές επιστολές με βάση τις αρχές και τις άδειες που είχε από τη νομισματική επιτροπή της ΤτΕ, που μιλάει για απεριόριστο αριθμό εγγυητικών και σε αριθμό και σε μέγεθος, κουβαλώντας μάλιστα μαζί του και όλη την υποχρέωση των εγγυητικών που έχουν εκδοθεί αυτή τη στιγμή. Σχετικά με αυτά τα 201 εκ. : η ΕΜΔΥΔΑΣ ανέφερε ότι είναι κατά του ΤΜΕΔΕ, ακούστηκε επίσης ότι είναι χρήματα συνταξιούχων. Τα 201 εκ. προκύπτουν ως εξής: η αναλογιστική μελέτη υπολόγισε με βάση τα δεδομένα του 1985 και μετά τι πρόσοδο έφεραν οι εγγυητικές στην κύρια σύνταξη (η εγγυοδοσία ήταν διεύθυνση της κύριας σύνταξης, ότι έσοδα έρχονταν προστίθεντο στην κύρια σύνταξη). Η μελέτη έδειξε ότι αυτή η περιουσία ξεπερνά τα 300 εκ. χωρίς κανείς να υπολογίζει επιτόκιο ούτε το 2% της ΤτΕ. Ακολούθησε το «κούρεμα του PSI». Βγήκαν και οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να έχει ένας τέτοιος φορέας, υπολογίζοντας το παθητικό του, δηλαδή αυτό που έχει ήδη σαν εγγυητικές που θα το πάρει σαν περιουσία και προέκυψε ότι με αυτά τα 201 εκ. σε τρέχουσες τιμές μπορεί το Ταμείο να λειτουργήσει. Το Υπουργείο αποδέχτηκε τη μελέτη. Στο νόμο 4387 υπάρχουν 4 άρθρα που ασχολούνται με το ΤΜΕΔΕ. Στο άρθρο 89 αναφέρεται ότι «δύναται ο Υπουργός μετά από οικονομική μελέτη να κατανείμει περιουσία στο ΤΜΕΔΕ». Αυτό έγινε πράξη μέσω διαγωνισμού, όπου η έγκριση σκοπιμότητας δόθηκε από το Υπουργείο, πληρώθηκε μόνο από το ΤΜΕΔΕ, εγκρίθηκε από το ΕΤΑΑ, ανάδοχος εταιρεία είναι η Grant Thornton και προέκυψαν τα 201 εκ. Σύμφωνα με το Υπουργείο, επειδή δεν υπάρχουν «κλεισμένοι» προϋπολογισμοί από το 2008 που έγινε η ενοποίηση στο ΕΤΑΑ και μετά μέχρι το 2016, πρέπει να κλείσουν οι ισολογισμοί για να μπορέσει να γίνουν με ακρίβεια οι υπολογισμοί. Δηλαδή π.χ. τα 201 εκ. παραμένουν σαν ποσοστό με κλεισμένους τους προϋπολογισμούς? Για τους ισολογισμούς δεν φταίνε οι μηχανικοί, είχαν όλοι ανατεθεί (από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στην ΗΔΥΚΑ). Η ΗΔΥΚΑ είχε μπει σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και βγήκε ανάδοχος η Ernst & Young τα έτη 2008-2012. Στο ΤΜΕΔΕ προσπαθούμε σε συνεργασία με την Ernst & Young να κλείσουμε και τα έτη 2012-2016, οπότε και θα παρουσιάσουμε στο Υπουργείο τα νούμερα και θα ζητήσουμε και τα υπόλοιπα χρήματα. Πρέπει να μας δοθούν 201 εκ., σε οποιαδήποτε μορφή (ακίνητα, μετοχές κτλ.). Πρέπει αυτό το ζήτημα να κλείσει γρήγορα, για να μη δημιουργείται «θόρυβος» από διάφορες πλευρές για διάφορους λόγους. Ο κίνδυνος για το ΤΜΕΔΕ δεν είναι να του πάρουν τα χρήματα, αλλά το να καταρρεύσουν οι τεχνικές εταιρείες της Ελλάδας (οπότε και όλες οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης θα γίνουν απαιτητές). Εμείς εγγυόμαστε ως ταμείο αμοιβαιότητας ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε οποιοδήποτε ρίσκο, γιατί το Ταμείο έχει 31.000 μέλη και 6.000 τεχνικές εταιρείες και ήταν διαχρονικά κερδοφόρο.

Από τα 201 εκ. μας έχουν μεταβιβασθεί σε τρέχουσες τιμές τα 75 εκ. (1/3).

Υπάρχει η πολιτική βούληση. Το πρώτο σχέδιο νόμου (Κατρούγκαλος) ήταν το Δεκέμβριο του 2015. Το ΤΜΕΔΕ δεν υπήρχε ακόμα. Η εγγυοδοσία ήταν διεύθυνση του ΕΦΚΑ. Στο νόμο υπήρχαν 4 άρθρα που προέβλεπαν το ΤΜΕΔΕ. Το Σεπτέμβρη έγινε μια προσπάθεια να γίνει το ΤΜΕΔΕ (και άλλα ταμεία) επαγγελματικό, μαζί με το επικουρικό και το ΕΦΑΠΑΞ. Τον Αύγουστο το Υπουργείο ενέκρινε τη μελέτη σκοπιμότητας για την οικονομική μελέτη. Έγινε και εγκρίθηκε η οικονομική μελέτη, πήραμε περιουσία (ένα μέρος της). Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να κλείσει και με όρους ισολογιστικούς. Αν με ισολογισμούς κλεισμένους δεν πάρουμε στην περιουσία, θα τη διεκδικήσουμε όλοι μαζί.

 

Ερώτηση 25:

Ποιο είναι το καθεστώς, νομικό ή άλλο για τις εγγυητικές επιστολές που έχουν συμπληρώσει δεκαπενταετία από την ημερομηνία έκδοσής τους, αλλά δεν πληρούνται οι όροι επιστροφής τους από το φορέα κατασκευής του έργου?

Απάντηση 25:

Όταν ένα έργο έχει παραληφθεί, έστω προσωρινά ή με κάποιο τρόπο έχει ολοκληρωθεί και είναι σε φάση λειτουργίας, αλλά για κάποιο λόγο δεν έχει επιστραφεί η εγγυητική, το θέμα εξετάζεται από το Συμβούλιο. Εξετάζουμε πως μπορούμε νομικά να τεκμηριώσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνεται ο συνάδελφος για κάτι το οποίο έχει παραδοθεί στο κοινό.

 

Ερώτηση 26:

Θα προσληφθούν υπάλληλοι από το ΤΜΕΔΕ εδώ?

Απάντηση 26:

Καταρχάς συγχαίρω το περιφερειακό τμήμα για την απόδοση του διαχρονικά σε όρους αγοράς και τον εξαιρετικό προϊστάμενό του. Ο στόχος είναι να κάνουμε πλήρη μηχανογράφηση των υπηρεσιών. Δύο διαγωνισμοί έχουν ξεκινήσει, ο ένας είναι προς υπογραφή και ο άλλος «βγήκε» την Παρασκευή στο site, έτσι ώστε μέχρι το Πάσχα οι εγγυητικές συμμετοχής να γίνονται ηλεκτρονικά, να μη χρειάζεται παρουσία εδώ.

Υποβάλλεται αίτημα → έρχεται η απάντηση (ότι πληρούνται οι όροι) → γίνεται η πληρωμή (με οποιοδήποτε τρόπο) → ενημερώνεται το σύστημα → αποστέλλεται το link για να τυπωθεί η εγγυητική (έχει ένα barcode για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό). Η εγγυητική καλής εκτέλεσης ή προκαταβολής χρειάζεται φυσική παρουσία.

Θα γίνουν δύο κινήσεις, ώστε να έρθει πιστοποιημένος υπάλληλος του ΤΜΕΔΕ: ένας από τα περιφερειακά τμήματα (π.χ. Τρίκαλα) και θα γίνει και πρόσληψη ενός ανθρώπου με σύμβαση έργου σε αυτήν τη φάση (ο οποίος όμως θα είναι πιστοποιημένος, άρα θα μπορεί να υπογράφει και να εισηγείται προς τον πρόεδρο της εποπτεύουσας). Μέχρι να γίνει μηχανογράφηση του συστήματος και να φύγει ο μεγάλος όγκος. Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και το περιφερειακό τμήμα θα προσπαθήσουμε αυτό να λυθεί την άλλη βδομάδα σε σχέση με τη φυσική παρουσία και μέχρι το Πάσχα να έχει τελειώσει η διαδικασία.

 

Ερώτηση 27:

Τι γίνεται με το θέμα ασφαλιστικής ενημερότητας με οφειλές.

Απάντηση 27:

Θα πρέπει να λυθεί μέσω του ΕΦΚΑ. Καλό είναι τα αιτήματα αυτά να γίνονται, ώστε να δημιουργείται και η ανάλογη πίεση στον ΕΦΚΑ και εμείς να κάνουμε τουλάχιστον το εισηγητικό κομμάτι.

 

Ερώτηση 28:

Το ΤΣΜΕΔΕ υπάρχει ακόμα?

Απάντηση 28:

Ο ΕΦΚΑ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΤΣΜΕΔΕ, με το ΦΕΚ του κ. Πετρόπουλου της 5ης Ιανουαρίου, από 1/1/2016 όλοι οι επιμέρους τομείς του ΤΣΜΕΔΕ καταργούνται και ο ΕΦΚΑ αποτελεί τον καθολικό τους διάδοχο.

 

Ερώτηση 29:

Που πάνε οι διακανονισμοί?

Απάντηση 29:

Στον ΕΦΚΑ. Εμείς παίρναμε και κάποιες ευθύνες παραπάνω, ως εκπρόσωποι των μηχανικών και προσπαθούσαμε να «τρέχουμε» κάποια θέματα. Αν αυτά περάσουν στον ΕΦΚΑ, θα αντιμετωπίζονται καθαρά διοικητικά, με κριτήριο π.χ. το αν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσει η ιστορία των διοικητικών και συμβουλευτικών επιτροπών, ώστε αυτά να τα λύνουμε μόνοι μας. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν πολλές αιτήσεις που είναι πριν τις 31/12 και δεν έχουν καν έρθει (αφορούν το πρώην ΤΣΜΕΔΕ).

 

Ερώτηση 30:

Τι γίνεται αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής ασφαλιστικής ενημερότητας στις υπηρεσίες δόμησης για έκδοση άδειας δόμησης. Αφενός λόγω οικονομικής δυσχέρειας υπάρχει δυσκολία στο να είναι κάποιος ενήμερος στο ΤΣΜΕΔΕ και αφετέρου υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τους μηχανικούς ΤΕΙ, για τους οποίους δεν υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση.

Απάντηση 30:

Όσο δεν υπάρχει σαφής επαγγελματική ύλη θα συναντούμε τέτοια προβλήματα. Και το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας με το 10% δημιουργούσε καταστάσεις όπου κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί «αθέμιτο ανταγωνισμό». Η νέα εγκύκλιος αναφέρει ότι δεν απαιτείται στα ιδιωτικά έργα ασφαλιστική ενημερότητα. Μαθαίνουμε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Ερμηνεύεται κατά το δοκούν η σύγχυση ισχύος μεταξύ νόμου και εγκυκλίου. Πρέπει να λυθεί με έναν τρόπο που να μη δημιουργεί όρους αθέμιτου ανταγωνισμού, για να μην αδικούνται και αυτοί που πληρώνουν. Ίσως πρέπει και η Περιφέρεια να το ξεκαθαρίσει.

Θεωρητικά οι ημερομηνίες έχουν ως εξής: 28/2 πληρώνεις ΕΦΚΑ και η ασφαλιστική σου ενημερότητα είναι μέχρι 31/3. Και είχες και έναν μήνα μπόνους από τον πρώτο που ξεκινούσε. Τώρα όμως, 16/ Μαρτίου είναι να πληρωθεί ο Ιανουάριος του ΕΦΚΑ, 31/3 το Β’ εξάμηνο του 2016 μαζί με τα αναδρομικά του 2016. Προσθέστε τους διακανονισμούς, προσθέστε το ΦΠΑ του τριμήνου που θα έρθει τον Απρίλιο, προσθέστε και τις φορολογικές δηλώσεις που θα έρθουν από το Μάιο, προσθέστε και το αναδρομικό του 11% (επικουρικό και εφάπαξ), ο Ιούλιος θα είναι πολύ βαρύς οικονομικά.

 

Ερώτηση 31:

ΤΜΕΔΕ και Τράπεζα Αττικής, ποια η σχέση.

Απάντηση 31:

Η οικονομική μελέτη λέει ότι το ΤΜΕΔΕ παίρνει 85 εκ. τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ, όλα τα ακίνητα του ΤΣΜΕΔΕ (εκτός του κτιρίου της Κολοκοτρώνη), ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 10 εκ. σε τρέχουσες τιμές, τις μετοχές της Τράπεζας Αττικής, τις μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος, τις μετοχές του ΟΤΕ και τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ. Η πρώτη απόφαση για τη μεταβίβαση της περιουσίας καθορίζει 25 εκ. ταμειακά διαθέσιμα, το κτίριο της Παλαιών Πατρών Γερμανού (με το πάρκινγκ), ομόλογα τρέχουσας αξίας 33 εκ. (δηλ. παραπάνω απ’ ότι προέβλεπε η μελέτη) και το 5,6% της Τράπεζας Αττικής. Έχουμε αποδείξει ότι τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που προβλέπει η μελέτη πρέπει να είναι μπλοκαρισμένα μέχρι να μεταβιβασθούν σε εμάς. Η μεταβίβαση πρέπει να τελειώσει γρήγορα. Θεωρητικά βασικός μέτοχος μπορεί να γίνει ο ΕΦΚΑ, αλλά πρακτικά δεν μπορεί να γίνει γιατί έτσι κρατικοποιείται η τράπεζα.

 

Ερώτηση 32:

Προκειμένου να μην έρχονται συνάδελφοι σε καθημερινές διενέξεις με τις υπηρεσίες, σχετικά με την πληρωμή κρατήσεων που αφορούν το ΤΜΕΔΕ, παρακαλώ ενημερώστε μας σχετικά με τις απαιτούμενες προς πληρωμή κρατήσεις που αφορούν μελέτες ιδιωτικών έργων, μελέτες δημοσίων έργων και κατασκευή δημοσίων έργων .

Απάντηση 32:

Υπάρχουν πολλά θέματα εδώ. Π.χ. πότε κανείς έκανε την προσφορά, πότε δημιουργήθηκε η υποχρέωση καταβολής κτλ. Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του τέως ΕΤΑΑ ισχύει ο χρόνος υποβολής της προσφοράς και όχι της σύμβασης. Τώρα που δεν υπάρχει νομική υπηρεσία του ΕΤΑΑ και είμαστε στον ΕΦΚΑ κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Θα έλεγα ότι το λογικό είναι ότι όταν δίνεις την προσφορά σου έχεις υπολογίσει και την προσφορά που ίσχυε τότε. Άρα θεωρητικά πρέπει να υπολογίζονται με βάση την ημερομηνία υποβολής της προσφοράς. Όμως δεν έχει βγει διευκρινιστικό, ούτε η νομική υπηρεσία έχει απαντήσει.

 

Ερώτηση 33:

Ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος έχει ατομική επιχείρηση και συμμετέχει και σε μια ΑΕ. Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται με βάση των άθροισμα ανά δραστηριότητα εισοδημάτων?

Απάντηση 33:

Ναι, π.χ. αν συνολικά συγκεντρώνει 7.000 είναι ΟΚ (πάει στο άθροισμα). Οι ζημίες απλώς δεν αθροίζονται (δεν ισχύει ότι αφαιρούνται).

 

Ερώτηση 34:

Συνήθως οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες κόβουμε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε διάφορους πελάτες. Αλλά τυχαίνει για κάποιους πελάτες μας (ας πούμε 3) να τους κόβουμε ανά μήνα ή ανά δεύτερο μήνα (π.χ. τεχνικός ασφαλείας). Θεωρούμαστε ότι είμαστε «με μπλοκάκι»?

Απάντηση 34:

Το μπλοκάκι λέει ότι πρέπει να είσαι μέχρι 2. Χωρίς να έχεις άλλους. Διαφορετικά είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Και πρέπει να το δηλώσεις και συ ο ίδιος όταν εκδίδεις το δελτίο (να αναφέρεται στο τιμολόγιο η παρ. 9 του άρθρου 39) για να δημιουργείται η υποχρέωση στον εργοδότη σου (και να θεωρηθείς ως «μπλοκάκι»). Αν δεν το σημειώσεις είσαι ελεύθερος επαγγελματίας (ακόμα και έναν εργοδότη να έχεις). Πρέπει να το δηλώνεις για να μπορεί ο εργοδότης να σε δηλώνει στην ΑΠΔ, η οποία δεν έχει ακόμα φτιαχτεί.

 

Ερώτηση 35:

Επομένως αν κόβω αποδείξεις σε 2 ΑΦΜ μπορώ να θεωρούμαι μισθωτός αρκεί να το δηλώσω. Αν σε μία από αυτές τις εταιρείες είμαι και μέτοχος?

Απάντηση 35:

Δεν έχει σημασία. Εκεί τα τυχόν θέματα είναι περισσότερο φορολογικά και όχι τόσο ασφαλιστικά.

 

Ερώτηση 36:

Όσον αφορά τους παλιούς ασφαλισμένους (προ του ’93) και εφόσον είχαν και εμπορική δραστηριότητα ήταν υποχρεωμένοι να είναι και στον ΟΑΕΕ (πλήρωναν και ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ). Αν τώρα προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε το 2015 με το 2017 είναι πιο ωφελημένοι οι παλιοί ασφαλισμένοι με την συγχώνευση των ταμειών?

Απάντηση 36:

Παρότι είμαστε ενιαίος φορέας η ασφαλιστική εισφορά από δραστηριότητα μηχανικού είναι 37,95% και από την εμπορική δραστηριότητα 26,95%. Δεν παίζει ρόλο το πριν ή μετά το ’93. Το σύστημα «ενδιαφέρεται» μόνο για την πηγή του εισοδήματος.

Το ελάχιστο είναι συνολικά. Εφόσον καλύπτεται δεν υπάρχει ελάχιστο. Αν π.χ. εσύ έχεις συνολικά 15.000 € εισοδήματα δεν υπάρχει το ελάχιστο ως μηχανικός (δεν έχεις την υποχρέωση του ελάχιστου). 11% πληρώνεις μόνο στο ελάχιστο, στα 7.032 €.

 

Ερώτηση 37:

Μέχρι πρόσφατα λέγαμε ότι η ιδιότητα του μηχανικού μας «κλειδώνει» και την ιδιότητα του ασφαλισμένου στο ΤΣΜΕΔΕ. Αλλάζει κάτι σε αυτήν την έννοια τώρα?

Απάντηση 37:

Παλιά ίσχυε: εγγραφή στο ΤΕΕ ↔ αυτόματη εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ. Και αντιστοίχως διαγραφόσουν όταν σε διέγραφε το ΤΕΕ. Τώρα έχει πάρει απόφαση η κεντρική διοίκηση και συζητιέται έντονα στο Υπουργείο, το θέμα της ασφάλισης της ιδιότητας να ξεφύγει από το φορέα που λέγεται ΤΣΜΕΔΕ, το θέμα του επαγγέλματος και της άσκησής του να έχει να κάνει με την εγγραφή στο ΤΕΕ και αν δεν ασκείς το ελεύθερο επάγγελμα πλέον (διακοπή από τη εφορία) να μην σημαίνει ότι διαγράφεσαι και από το ΤΕΕ.

Τι ισχύει τώρα: αν κάποιος διαγραφεί από την εφορία (κλείσει το μπλοκάκι) το σύστημα θα τον ψάξει για το ελάχιστο (2.700 €) εάν δεν έχει διαγραφεί από το ΤΕΕ. Υπάρχει η σκέψη αυτά να διαχωριστούν: το ΤΕΕ να πιστοποιεί ότι είναι κάποιος μηχανικός και ο ασφαλιστικός φορέας να ασχολείται μόνο με τις εισφορές με βάση την πηγή εισοδήματος. Αν η πηγή εισοδήματός μου είναι από το ελεύθερο επάγγελμα μηχανικού να έχω και επικουρικό και εφάπαξ, αλλά να μην με ψάχνει το σύστημα για το ελάχιστο.

 

Ερώτηση 38:

Για τους νέους μηχανικούς που πληρώνουν κανονικά το ΤΣΜΕΔΕ, αλλά δεν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία: τι θα γίνει αν αλλάξει η υφιστάμενη σχέση ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ (διαχωριστούν οι φορείς)?

Απάντηση 38:

Η συζήτηση που γίνεται είναι η εξής: αφού μιλάμε για έναν ενιαίο φορέα που ασφαλίζει εργασία και όχι ιδιότητα, γιατί θα πρέπει να έχω αυτά τα ελάχιστα, ενώ αν είμαι στον ΟΑΕΕ όσο έχω εισόδημα πληρώνω τις εισφορές μου, όταν σταματάω μπαίνω στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για ένα διάστημα και μετά είμαι άνεργος και δεν πληρώνω εισφορές. Γιατί για τους μηχανικούς θα πρέπει να διαγραφούν από το ΤΕΕ για να μην πληρώνουν εισφορές στο διάστημα που είναι άνεργοι? Αυτή τη σχέση «να διαγραφώ για να μην πληρώνω εισφορές» θέλουμε να αποφύγουμε σαν τεχνικός κόσμος.

 

Ερώτηση 39:

Το 2006 ίδρυσα μια Α.Ε. Δε ζήτησα ποτέ ΤΕΒΕ, είχα απαλλακτικό, δεν απαιτούνταν. Σήμερα πάω να κάνω επέκταση δραστηριότητας στην εφορία (εμπορική, εμπόριο ορυκτών υλικών). Η εφορία ζητά βεβαίωση του ΤΕΒΕ (το οποίο δεν υφίσταται). Στο ΤΕΒΕ μου ζητούν να πληρώσω τα προηγούμενα 6 χρόνια. Όμως, η μέχρι τώρα δραστηριότητα της εταιρείας ήταν καθαρά δραστηριότητα μηχανικού. Οι εγκύκλιοι με απαλλάσσουν. Αυτοί όμως, επικαλούνται νόμο του 1920 που λέει ότι από τη στιγμή που έχεις Α.Ε. ασκείς εμπορική δραστηριότητα.

Απάντηση 39:

Νομίζω ότι αυτό πρέπει να ξεπεραστεί με τα κεντρικά τους γραφεία (πρώην ΤΕΒΕ, νυν ΟΑΕΕ).

Απάντηση: Θα πρέπει μάλλον να πάτε στο ΤΕΒΕ τους ΚΑΔ της εφορίας που να αποδεικνύουν ότι για το εν λόγω διάστημα δεν ασκούσατε εμπορική δραστηριότητα.

 

Ερώτηση 40:

Ο σύζυγός μου είναι μηχανολόγος μηχανικός ασφαλισμένος μετά το ’93, εγώ πολιτικός μηχανικός ασφαλισμένη μετά το ‘93. Το 2012 άνοιξε καφετέρια που είναι πλέον και η μοναδική του δραστηριότητα. Συνέχιζε παρ’ όλα αυτά να πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ κανονικά και κάθε χρόνο έπαιρνε απαλλαγή από ΤΕΒΕ. Η καφετέρια είναι ως Ε.Ε. στους δυο μας. Ο ΕΦΚΑ δεν μας έχει έρθει ακόμα. Τι γίνεται με τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την περίπτωση?

Απάντηση 40:

Από τη στιγμή που το 2016 δεν είχε ο σύζυγος εισοδήματα σαν ελεύθερος επαγγελματίας θεωρητικά θα του έρθει το ελάχιστο, δηλ. 0,2695*7.000 (χωρίς επικουρικό και εφάπαξ). Συνολικά και για τους δυο, θα συμψηφιστούν και θα έρθει η εισφορά στο 7.000. π.χ. 4.000 από την εμπορική δραστηριότητα και 3.000 πρόσθετα σα να ήταν ελεύθερος επαγγελματίας (λόγω του ότι είναι μηχανικός).

Ερώτηση: Τώρα, θα ήταν λογικό να διαγραφεί από ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ?

Απάντηση: Εάν τα εισοδήματα από την εμπορική δραστηριότητα καλύπτουν τις 7.000 δε στοιχίζει τίποτα η παραμονή.

Ερώτηση: Για να μην πληρώνει στη συνδρομή στο ΤΕΕ.

Απάντηση: Με αυτή τη λογική ας διαγραφεί και να μείνετε εσείς, θα έχετε λίγες εισφορές. Εσείς μοιράστε το εισόδημα από τις δυο δραστηριότητες, δείτε δηλαδή λίγο τι σας συμφέρει φορολογικά.

 

Ερώτηση 41:

Υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι δόσεις για τους διακανονισμούς?

Απάντηση 41:

Οι θεσμοί το μόνο που επιτρέπουν είναι η επανένταξη σ’ αυτούς που ήταν πριν σε διακανονισμούς. Ήδη θεωρούν τις 12 δόσεις πολλές, τις 70 ή 100 καταστροφικές. Άρα, δεν προβλέπω ότι κάτι θα αλλάξει σ’ αυτό. Το μόνο που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να ζητάει να επανενταχθεί.

 

Ερώτηση 42:

Μπορούν να γραφούν εταιρείες στο ΤΜΕΔΕ?

Απάντηση 42:

Ναι γίνεται, με μια καθυστέρηση γιατί η νομική μας υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη.

 

Ερώτηση 43:

Όσοι παίρνουμε απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε?

Απάντηση 43:

Πλέον εξαρτάται μόνο από τον κωδικό του εισοδήματος που δηλώνει κάποιος. Πρέπει να δεις τι σε συμφέρει σε σχέση και με οφειλές προηγούμενων ετών.

 

Ερώτηση 44:

Πόση είναι η περιουσία του Ταμείου σήμερα σε ρευστό. Μετά το PSI ήταν 2,1 δισ.

Απάντηση 44:

2,023 δισ. στις 31/12/2016.

 

Ερώτηση 45:

Η περικοπή του 50% για αυτούς που είναι πάνω από 40 χρόνια ασφαλισμένοι, θα έρθει κατευθείαν στο ειδοποιητήριο ή χρειάζεται αίτηση?

Απάντηση 45:

Πρέπει να κάνετε αίτηση στο υποκατάστημα ΤΣΜΕΔΕ και θα πάει στη διεύθυνση εισφορών του τέως ΤΣΜΕΔΕ στα κεντρικά.

 

Ερώτηση 46:

Θα μπορούσε το Ταμείο να βοηθήσει στην ανάπτυξη με κάποιο εργαλείο, π.χ. μέσω της Τράπεζας Αττικής να χρηματοδοτηθούν έργα (αντισεισμική θωράκιση κτιρίων, έργα εξοικονόμησης ενέργειας)? Με την προϋπόθεση φυσικά, να συμμετέχουν στα έργα αυτά διπλωματούχοι μηχανικοί.

Απάντηση 46:

Είναι στη σκέψη μας να βγάλουμε τέτοια χρηματοοικονομικά εργαλεία.

 

 

 

Back to top
elΕλληνικά