Επιτυχής ημερίδα για τη Θεσσαλία του αύριο από τη σκοπιά του ΤΕΕ

Με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και συμμετοχή εκπροσώπων της κεντρικής και περιφερειακής πολιτικής σκηνής ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Η Θεσσαλία του αύριο – Η ματιά του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας», που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη Λάρισα, την Τετάρτη 25.09.2019.

Η ημερίδα είχε ως στόχο να αναδειχθούν οι παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη της Θεσσαλίας, την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη μετάβαση στον κυκλικό τρόπο σκέψης όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αποτύπωση χωροταξικών και αναπτυξιακών δεδομένων της Θεσσαλίας με έμφαση στον τομέα του τουρισμού, την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στη βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Θεσσαλικών πόλεων με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, την δημιουργία εμπορικής ταυτότητας για την Θεσσαλία, με επίκεντρο τον θεσσαλικό κάμπο, τη βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής των πολιτών λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ,  Στασινός Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΤΕΕ και οι οποίες θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως η βελτίωση και αντιμετώπιση των αδυναμιών του νέου ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης στον οποίο θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα, ώστε να γνωρίζει κάποιος με ποιους όρους δόμησης μπορεί να χτίσει, το εθνικό μητρώο υποδομών, στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι δημόσιες υποδομές, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται όπως και το που ανήκουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, Παπαγεωργίου Νικόλαος, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του επισήμανε:

«Το Περιφερειακό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος συστηματικά υπηρετεί το ρόλο του ως υπεύθυνου συμμετόχου στην διαδικασία σχεδιασμού της αναπτυξιακής πολιτικής της Θεσσαλίας. Η σημερινή εκδήλωση είναι αποτέλεσμα συνεχούς και σκληρής δουλειάς των Μόνιμων Επιτροπών του Τμήματος, που λειτουργούν ανελλιπώς και παράγουν σημαντικό έργο ευθυγραμμισμένες με τον ρόλο μας, ως τεχνικού σύμβουλου της πολιτείας.

Η σημερινή εκδήλωση είναι επίσης επίκαιρη γιατί, χρονικά ταυτίζεται με την έναρξη της διαδικασίας σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο της νέας προγραμματικής περιόδου. Συνεπώς αυτά που οι αγαπητοί συνάδελφοί μου θα παρουσιάσουν σήμερα, είναι ένα πρώτο δείγμα της συνεισφοράς μας στην διαδικασία του σχεδιασμού.

Τεχνοκρατικά και χωρίς να προσπαθήσουμε να στρογγυλέψουμε τα πράγματα, οι Μόνιμες Επιτροπές του Τμήματός μας, θα παρουσιάσουν ζητήματα που αφορούν την Θεσσαλία του αύριο.»

Επιπλέον αναφέρθηκε σε χρόνια και καίρια προβλήματα της Θεσσαλίας, όπως η εκτροπή του Αχελώου, η κατάσταση των φραγμάτων Μεσοχώρας και Συκιάς, η αξιοποίηση των νερών του Ενιπέα μέσω ενός φράγματος στην ορεινή περιοχή της Σκοπιάς Φαρσάλων,  η ολοκλήρωση του Ε65,  τα προβλήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Καρδίτσα, η έλλειψη σχεδίων στα παράλια Λάρισας.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του τμήματος, Βασίλειος Τσιώνας ενώ τοποθετήσεις έκαναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Αγοραστός Κωνσταντίνος, ο Γ.Γ. Υποδομών, Καραγιάννης Γεώργιος και ο Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μπακογιάννης Ευθύμιος. Επιπλέον παρέστησαν ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Ντίτορας Νικόλαος και εκπρόσωποι δημάρχων της  περιοχής.

Τις Θεσμικές παρεμβάσεις για αποδοτική περιφερειακή αναπτυξιακή στρατηγική ανέλυσε ο Δρ. Τόλιας Ιωάννης, Συντονιστής Μ.Ε. ΤΕΕ ΚΔΘ ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκών και Διεθνών προγραμμάτων.

Οι Υδατικοί πόροι στη Θεσσαλία ως μοχλός ανάπτυξης υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής ήταν το αντικείμενο της εισήγησης της Δρ. Τσιτσιφλή Σταυρούλας, Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συντονίστριας Μ.Ε. Περιβάλλοντος & Υδάτων ΤΕΕ ΚΔΘ.

Η Θεσσαλία του αύριο: η μετάβαση από το γραμμικό στον κυκλικό τρόπο σκέψης, παρουσιάστηκε από τους Σάκκα Αθ., Κυραμά Γ., Ντούφα Λ., μέλη της Μ.Ε. Περιβάλλοντος & Υδάτων ΤΕΕ ΚΔΘ.

Χωροταξία & Ανάπτυξη: Η περίπτωση της Ο.Χ.Ε. Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλίας αναλύθηκε από τους Νέμα Σοφία, Γιαννιού Άννα Δρ. Μαρκάτου Μαρία, Πάλλα Παναγιώτη, Σάρρου Παναγιώτα, Σιούλα Παναγιώτη, μέλη της Μ.Ε. Χωροταξίας, Πολεδομίας και Αρχιτεκτονικών Θεμάτων ΤΕΕ ΚΔΘ.

Την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στην αγροδιατροφική βιομηχανία της Θεσσαλίας το 2030 εισηγήθηκε ο Πετρωτός Δημήτριος, Συντονιστής Μ.Ε. Καινοτομίας ΤΕΕ ΚΔΘ.

Αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ανάπτυξη των Πόλεων της Θεσσαλίας – Στρατηγικό Πλάνο για την e-Larissa ήταν η εισήγηση του Δρ. Γερογιάννη Βασίλη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συντονιστή Μ.Ε. Τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ΤΕΕ ΚΔΘ.

Τον Σχεδιασμό για το Μέλλον: Δημιουργία μιας ταυτότητας για τη Θεσσαλία αξιοποιώντας την αρχέγονη υπεροχή του θεσσαλικού τοπίου παρουσίασε η Δρ. Μαρκάτου Μαρία, Προϊσταμένη Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Λαρισαίων, Εντεταλμένη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Μ.Ε. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικών Θεμάτων ΤΕΕ ΚΔΘ.

Back to top
elΕλληνικά