Ν.Παπαγεωργίου: Αυξημένα κονδύλια αποζημιώσεων στους σεισμόπληκτους, στήριξη επιστημόνων και «πάγωμα» τιμών αντικειμενικών αξιών για φέτος
Τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας στην τηλεδιάσκεψη φορέων υπό τον Υπουργό Οικονομικών, κ.Χρήστο Σταϊκούρα
«Οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλίας συνδέεται άμεσα με την άμβλυνση των επιπτώσεων από το σεισμό, την άμεση αποκατάσταση ζημιών και φθορών στις περιουσίες των συμπολιτών μας, αλλά και τη διασφάλιση, στο βέλτιστο βαθμό, της ανθεκτικότητας της κτιριακής μας υποδομής», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, κ.Νίκος Παπαγεωργίου στην τηλεδιάσκεψη φορέων υπό τον Υπουργό Οικονομικών, κ.Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο κ.Παπαγεωργίου επανέλαβε την πρόταση του ΤΕΕ ΚΔΘ για αξιοποίηση μέρους των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 670 δισ. ευρώ στην κατεύθυνση και της αντισεισμικής θωράκισης του 60%-70% του κτιριακού αποθέματος της χώρας που έχει κατασκευαστεί πριν το 1995.
Ειδικά για τις πληγείσες, από τον πρόσφατο σεισμό, περιοχές της Θεσσαλίας, ο κ.Παπαγεωργίου έθεσε το θέμα της αύξησης των κονδυλίων για τις αποζημιώσεις στους πολίτες και την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών αποκατάστασης και ενισχύσεων, ιδίως για τις περιπτώσεις των παλαιών, πλινθόκτιστων και λιθόκτιστων κτισμάτων.
«Με την αποζημίωση που έχει οριστεί από την πρόσφατη ΚΥΑ για την αποκατάσταση των κτιρίων, καλούνται οι συνάδελφοί μου μηχανικοί να εκπονήσουν μελέτες αποκατάστασης οι οποίες δεν θα συμβαδίζουν με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές. Καλούνται οι συνάδελφοί μου μηχανικοί, να κάνουν μελέτες βάσει του διαθέσιμου προϋπολογισμού και όχι βάσει των απαιτήσεων για σεισμική θωράκιση των κτιρίων, με βάση τον ΚΑΝΕΠΕ, όπως θα έπρεπε κανονικά, ώστε τα κτίρια να μην είναι τρωτά σε σεισμικά φαινόμενα ίσου ή μεγαλύτερου μεγέθους. Το αποτέλεσμα είναι να καθίστανται όμηροι, τόσο οι μηχανικοί, όσο και οι πολίτες», τόνισε ο κ.Παπαγεωργίου.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας έθεσε, ακόμη, το θέμα της στήριξης των επιστημόνων όλων των κλάδων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών έχουν λάβει μόνον το επίδομα των σεμιναρίων (από το πρώτο lockdown) και 1.000 ευρώ από την προτελευταία επιτρεπτέα προκαταβολή, για το όλο το διάστημα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
«Ο σεισμός της 3ης Μαρτίου σε Τύρναβο και Ελασσόνα ανέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο την ανάγκη ύπαρξης του επιστημονικού δυναμικού. Χωρίς τους επιστήμονες δεν μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές τουρισμού, εστίασης, βιομηχανίας, εμπορίου, επικοινωνιών -κλάδοι που στηρίζονται, με διάφορους τρόπους, μέχρι σήμερα από την Πολιτεία», σημείωσε.
Τέλος, ο κ.Παπαγεωργίου εκτίμησε πως με πολλαπλούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας σε αναστολή ή υπολειτουργία, οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ιδίως προς τα πάνω, θα οδηγήσει σε αύξηση σειράς φορολογικών συντελεστών και φόρων, αύξηση στην οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και ζήτησε το «πάγωμα» των τιμών για φέτος.