ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Κοινή ημερίδα: «Θεσσαλία: Ανασυγκρότηση με Συνεργασία, Τεχνογνωσία, Σχέδιο, Προοπτική»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                          

25 Απριλίου 2024

Πραγματοποιήθηκε προχθές το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της διαβούλευσης και την ανάδειξη του διαλόγου μεταξύ των φορέων της Θεσσαλίας αναφορικά με το σχέδιο αναυγκρότησής της, μέσα από την πραγματοποίηση της κοινής πρωτοβουλίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και του ΟΕΕ Π.Τ. Θεσσαλίας, για τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα: “Θεσσαλία: Ανασυγκρότηση με Συνεργασία – Τεχνογνωσία – Σχέδιο – Προοπτική”.

Στόχος της ημερίδας που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 23 Απριλίου στο Grecotel Larissa Imperialήταν η έναρξη και προώθηση ουσιαστικού διαλόγου και η διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς και η ανάδειξη των τεχνοκρατικών διαστάσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

Αφορμή για την ανάληψη της εν λόγω πρωτοβουλίας αποτέλεσε το γνωστό Master Plan της Ολλανδικής εταιρείας και η ανάγκη που προκύπτει για συμφωνία γύρω από τις προτάσεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, αλλά και η τοποθέτηση των φορέων της περιοχής.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι Πρόεδροι των τριών επιμελητηρίων που συνδιοργάνωσαν την ημερίδα. Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε κ. Δημήτρης Ντογκούλης, σημείωσε «Η πρωτοβουλία των τριών σήμερα παρθηκε για να σχηματιστεί επιτέλους μια ενιαία φωνή για τη Θεσσαλία. Οι μεμονωμένες φωνές  των διαφόρων επιστημόνων και τοπικών  διοικήσεων και οργανισμών ειναι παντα αποδεκτες και τις αφουγκραζόμαστε αλλα πρεπει επιτέλους να ακουστεί η φωνή των Θεσσαλών που θα ειναι μια και ενιαία. Συμφωνουμε όλοι στο μεγαλύτερο ποσοστό των προτάσεων που κατά καιρούς έχουν κατατεθεί και πρέπει πλέον μαζικά, ενωτικά όλοι μαζί να τις μεταφέρουμε ως πρόταση όλων των Θεσσαλών στην κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ κ. Νίκος Παπαγεωργίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Κοινός μας παρονομαστής της πρωτοβουλίας μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της Θεσσαλίας, της οικονομίας, της κοινωνίας και των πολιτών της. Σήμερα, είναι επίσης μία μοναδική συγκυρία. Από την μία έχουμε τους πόρους του ΠΕΠ Θεσσαλίας και του ΕΣΠΑ. Από την άλλη έχουμε τους πόρους για τα έργα αποκατάστασης και ένα Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι υποχρέωση όλων μας να δουλέψουμε για την μέγιστη αξιοποίηση αυτών των πόρων. Όχι μόνο για να μην ξαναζήσουμε ανάλογες καταστάσεις. Όχι μόνο για να θωρακίσουμε την Θεσσαλία. Αλλά για έναν πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό μιας ανθεκτικής Θεσσαλίας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Π.Τ. Θεσσαλίας κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, τόνισε πως «Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε από κοινού μια τέτοια ημερίδα, αλλά είναι και η πρώτη φορά που τόσο μεγάλη έκταση της Θεσσαλίας δοκιμάστηκε από μια τέτοια καταστροφή. Εκτιμούμε ότι η ζημιά θα ανέλθει σε τουλάχιστον 5 δις. Ως οικονομικό επιμελητήριο σκοπός μας είναι να αναδείξουμε πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την οικονομία της Θεσσαλίας και πόσο η πορεία τους επηρεάζει τους άλλους δυο βασικούς τομείς, την μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Να συζητήσουμε με τους υπόλοιπους φορείς για το Master Plan ένα αρκετά αναλυτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο με πολλές προσφερόμενες λύσεις. Λύσεις τις οποίες κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να τις ακολουθήσουμε σε κάποιες περιπτώσεις λεπτομερώς και σε άλλες αφού τροποποιηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των φορέων της Θεσσαλίας  . Προτάσεις οι οποίες θα διαμορφωθούν από την σημερινή ημερίδα αλλά και από επόμενες ημερίδες που πρόκειται να διοργανωθούν στο άμεσο μέλλον.».

Στη συνέχεια, στο κύριο μέρος της ημερίδας, τον λόγο έλαβαν οι ειδικοί. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κώστας Γκούμας, Γεωπόνος, τ. Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, τ. Διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Ν. Λάρισας στην εισήγησή του τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου και ρεαλιστικού σχεδίου, που θα περιλαμβάνει τα απαιτούμενα έργα, υποδομές και δράσεις, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Η κα. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Συντονίστρια Μόνιμης
Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας ανέλυσε το έργο του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πλημμυρών και της ξηρασίας.

Εν συνεχεία, ο κ. Ιωάννης Τόλιας, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Συντονιστής Μόνιμης Επιτροπής ΕΣΠΑ & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, παρουσίασε  τα δεδομένα πίσω από τη νέα RIS3 της Θεσσαλίας.

Οι εισηγήσεις έκλεισαν με την οικονομική προσέγγιση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, τον λόγο πήραν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων, όπως οι Δημήτριος Σοφολόγης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, ο Κώστας Αγοραστός πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας – Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Κων/νος Τζανακούλης Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Ρένα Καραλαριώτου πολ. Μηχ. Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, ο Αθανάσιος Μαρκινός Πρόεδρος ΤΟΕΒ Ταυρωπού, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Νικόλαος Δαρδιώτης, Γεώργιος Κωσταρόπουλος, Αλέκος Μπελέσης, ο Νικόλαος Τέγος Περιφερειακός Σύμβουλος, Αναστάσιος Μπαρμπούτης Πολ. Μηχανικός, ο Κωνσταντίνος Μπλιάτσος Γεωπόνος Μελετητής και ο Ιωάννης Πυργιώτης Γεν. Γραμ. Δήμου Σοφάδων.

Με την ολοκλήρωση της ημερίδας, οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντες και δεσμεύτηκαν για συνέχιση του  διαλόγου και της διαβούλευσης για την εξεύρεση και ανάδειξη των βέλτιστων λύσεων για τον σχεδιασμό της Θεσσαλίας της επόμενης μέρας.

###

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

 

Back to top
elΕλληνικά