ΤΕΕ ΚΔΘ: Επίσκεψη κλιμακίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας – Επί τάπητος αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση
Ζητήματα που αφορούν στην αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση στη Λάρισα και τη Θεσσαλία βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας.
Στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, κ.Τάσος Τσιαπλές και ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Ζήσης Γκαραλιάκος, ενώ από την πλευρά της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-ΚΔΘ μετείχαν ο πρόεδρος, κ.Νίκος Παπαγεωργίου, ο αντιπρόεδρος, κ.Αστέριος Νάρης και τα μέλη κ.Σταυρούλα Τσιτσιφλή και κ.Ιωάννης Παναγιώτου.
Από την πλευρά της ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας, ο κ.Τσιαπλές έκανε λόγο για έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ, Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Ανάκαμψης αναφορικά με συγκεκριμένα μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να μην υπάρξουν νέες καταστροφές, όπως με τον «Ιανό», αλλά και για έλλειψη σχεδιασμού αναφορικά με την αντισεισμική θωράκιση των δημοσίων δομών και υποδομών.
Επεσήμανε, επίσης, πως εξαιρετικά σημαντικό είναι το θέμα της οδικής ασφάλειας, σε όλα τα οδικά δίκτυα. Παρ’ όλα αυτά, άσκησε κριτική για το ότι το 60% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατευθύνεται σε έργα οδοποιϊας και βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Παράλληλα, έθεσαν σειρά ζητημάτων που αφορούν στην αντιπυρική προστασία, την εναπόθεση και ταφή επικίνδυνων απορριμμάτων, την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και τη διάβρωση των ακτών.
Από την πλευρά του ΤΕΕ ΚΔΘ, ο κ.Παπαγεωργίου ανέφερε πως υπάρχει σχεδιασμός σε εθνικό-περιφερειακό-δημοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών φαινομένων. Έθεσε, ωστόσο, το θέμα της σωστής προετοιμασίας μέσω ασκήσεων ετοιμότητας των Δήμων πάνω στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν σχεδιαστεί για περιπτώσεις εκδήλωσης φαινομένων όπως πυρκαγιές, πλημμύρες ή σεισμοί, αναφερόμενος ιδίως στη Λάρισα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικράτησε στο κέντρο της πόλης στις 3 Μαρτίου 2021, ημέρα εκδήλωσης του σεισμού 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Δαμασίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΔΘ στην ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος που θα αφορά στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, δημοσίων και ιδιωτικών, ιδίως των παλαιότερων κατασκευών, πρόταση που έχει καταθέσει το ΤΕΕ και σε κεντρικό επίπεδο, με χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια και την επακόλουθη αύξηση της οδικής ασφάλειας εξαιτίας των έργων που έχουν κατασκευαστεί και δρομολογούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη, κ.Αγοραστό τόνισε ο κ.Παπαγεωργίου.
Οι δύο πλευρές στάθηκαν ιδιαίτερα στα ζητήματα ολοκλήρωσης των έργων φραγμάτων τόσο στον Ενιπέα (Σκοπιά Φαρσάλων) όσο και στο Μουζάκι (Τρικάλων), καθώς και στην ολοκλήρωση των έργων για την ήπια μεταφορά ποσότητας νερού από τον Αχελώο -για την αναγκαιότητα του οποίου συμφωνούν, ώστε να αποφευχθεί η ένταση των φαινομένων ερημοποίησης στη Θεσσαλία.