Η θέση του ΤΕΕ στη σύσκεψη του Δήμου για το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων της πόλης και θέμα την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που συγκάλεσε ο Δήμος Λαρισαίων, την προηγούμενη Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας.

O Πρόεδρος έθεσε υπόψη των ενδιαφερομένων μελέτες για την εξειδίκευση της Θεσσαλίας ανά οικονομικό κλάδο και ανά Περιφερειακή Ενότητα αλλά και την μελέτη στατιστικής επεξεργασίας δεδομένων παραγωγικότητας της Θεσσαλίας, που εκπόνησε μέσω των θεσμικών του οργάνων το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, οι οποίες ήδη απεστάλησαν στον Υπουργό Παιδείας και κοινοποιήθηκαν σε όλους τους φορείς. Επισήμανε πως με απόφαση της Αντιπροσωπείας του το ΤΕΕ ΚΔΘ,  λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη συζήτηση που κατά τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο με θέμα τη συγχώνευση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των προθέσεων του αρμόδιου Υπουργείου που αφορά στη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προτείνει:

  1. Το όποιο σχέδιο συγχώνευσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Θεσσαλίας οφείλει να λάβει υπόψη:

Α) την εξειδίκευση ανά Περιφερειακή Ενότητα, στην Θεσσαλία καθώς η αξιοποίηση αυτής σε συνδυασμό με τις τοπικές οικονομίες κλίμακος, θα συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην οικονομική ανάπτυξή της.

Β) την προσβασιμότητα του εκπαιδευτικού ιδρύματος τόσο μεταξύ των Θεσσαλικών πόλεων όσο και των αστικών κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

  1. Η εξειδίκευση στην Θεσσαλία ανά Περιφερειακή  Ενότητα βάσει Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και απασχόλησης κατά το 2015 (τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από ΕΛ.ΣΤΑΤ.) έχει ως εξής:
    • Οι ΠΕ Λάρισας & Καρδίτσας παρουσιάζουν οικονομική εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα με την ΠΕ Καρδίτσας να είναι ισχυρή και ως προς την απασχόληση στον ίδιο τομέα.
    • Η ΠΕ Μαγνησίας παρουσιάζει οικονομική εξειδίκευση στους τομείς των κατασκευών και “χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης” χωρίς αντίστοιχη όμως εξειδίκευση ως προς την απασχόληση.
    • Η ΠΕ Τρικάλων παρουσιάζει εξειδίκευση τόσο ως προς την ΑΠΑ όσο και ως προς την απασχόληση στον κλάδο «Τέχνες, διασκέδαση, ψυχαγωγία, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών, μη διαφοροποιημένες δραστηριότητες νοικοκυριών που αφορούν την παραγωγή αγαθών».
  2. Το όποιο σχέδιο συγχώνευσης πρέπει να απαντά, πέραν όλων των άλλων, στο πώς το νέο ίδρυμα θα στηρίξει αποτελεσματικά την περιφερειακή ανάπτυξη της Θεσσαλίας, μέσω των παρακάτω κατευθύνσεων:
    • της βελτίωσης της περιφερειακής καινοτομίας μέσω της έρευνας, της διάχυσης γνώσεων και καινοτομιών και της μεταφοράς τεχνολογίας.
    • της προώθησης της επιχειρηματικότητας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων.
    • της συμβολής στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο.
    • της βελτίωσης της κοινωνικής ισότητας και της κοινωνικής συνοχής μέσω της τοπικής ανάπτυξης και της ανάδειξης του χώρου που τα φιλοξενεί.

Συμπερασματικά κατέληξε ο πρόεδρος, Νίκος Παπαγεωργίου, η πρόταση του Υπουργείου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν απαντά στα κριτήρια που τέθηκαν και επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Back to top
elΕλληνικά