Αναβολή έναρξης του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” για την Κεντρική και Δυτική Θεσσαλία ζητά η ΔΕ του ΤΕΕ-ΚΔΘ

Την αναβολή της έναρξης του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” για την Κεντρική και Δυτική Θεσσαλία ζητά η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Κ.Δ. Θεσσαλίας, επικαλούμενη ιδιαίτερους λόγους εξαιτίας της επιδημίας Covid-19, αλλά και τις συνέπειες σε Φάρσαλα-Καρδίτσα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας από την καταιγίδα “Ιανός”, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, η ΔΕ του Τμήματος ζητά τη μετάθεση της έναρξής του για την Κεντρική και Δυτική Θεσσαλία σε χρονικό διάστημα μετά τις ημερομηνίες που έχουν οριστεί για τις Περιφέρειες της Β.Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι το θέμα απασχόλησε εκτενώς τη βραδινή τηλε-συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου 2020 της Δ.Ε. του Τμήματος, στην οποία συμμετείχαν και οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών ΤΕΕ Τρικάλων και Καρδίτσας, κ. Νικόλαος Λιάκος και κ. Αθανάσιος Μπίτης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΕΕ-Κ.Δ. Θεσσαλίας, ενώ, με βάση την ανακοίνωση των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, λαμβάνονται υπόψη οι παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία covid-19 και ορίζονται μεταγενέστερες των αρχικών ημερομηνιών έναρξης του προγράμματος για αυτές τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, δεν λαμβάνονται υπόψη, αντιστοίχως, οι παρενέργειες της πανδημίας στη Θεσσαλία -ειδικά για τη Λάρισα, που οι επιδημιολογικοί δείκτες την φέρνουν σε χειρότερη κατάσταση ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει η ΔΕ του ΤΕΕ-Κ.Δ. Θεσσαλίας, η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις επιδημιολογικά ιδιαίτερα επιβαρυμένες Περιφέρειες, καθώς ήδη από τις 30 Οκτωβρίου του 2020, ταυτόχρονα με τη Θεσσαλονίκη και τη Ροδόπη, είχε περάσει στο επίπεδο “4”, αυξημένου κινδύνου. Ειδικά στη Λάρισα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση (Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020) από τον ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/20201113-enimerosi/), τα κρούσματα που σημειώθηκαν ανήλθαν σε 197 -πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ ακολουθεί και η Μαγνησία, με 103 κρούσματα (16.11.2020). Συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη, η Λάρισα εμφανίζει μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο: με αναγωγή στους 100.000 κατοίκους, η Θεσσαλονίκη εμφανίζει 65,29 κρούσματα και η Λάρισα 69,77!

Επιπλέον, η Διοικούσα Επιτροπή επισημαίνει πως ενώ ο εθνικός στόχος είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, από τη μη αναβολή του προγράμματος προκαλείται πλήθος άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμός πολιτών (μηχανικοί, τεχνικοί, ιδιώτες) τόσο στην οικία του ιδιώτη όσο και στα γραφεία των μηχανικών, σε αντίθεση με ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 – ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020, που ρητά αναφέρει πως η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνον σε επείγουσες περιπτώσεις.

Σε δεύτερο επίπεδο, η διοίκηση του ΤΕΕ-Κ.Δ. Θεσσαλίας κάνει λόγο για προβλήματα που σημειώθηκαν κατά την έναρξη του προηγούμενου προγράμματος “Εξοικονομώ”, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν επίσης η πρώτη που εγκαινίασε τη λειτουργία της πλατφόρμας του συστήματος. Το πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, την πρώτη μέρα, για να δουν τη λειτουργία του συστήματος, επιβάρυνε τη λειτουργία και δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους Θεσσαλούς μηχανικούς που προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα. Επιπρόσθετα, περαιτέρω προβλήματα λειτουργίας της πλατφόρμας, ενώ επισημάνθηκαν έγκαιρα, διορθώθηκαν με καθυστέρηση και αφού είχαν εξαντληθεί οι πόροι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να αδικηθούν οι Θεσσαλοί μηχανικοί.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθούν τα ιδιαίτερα ζητήματα που ανακύπτουν για τις περιοχές της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Φάρσαλα) που επλήγησαν από την καταιγίδα “Ιανός”, τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβλήματα που αφορούν στην αδυναμία πολιτών και μηχανικών να αξιοποιήσουν εγκαίρως τις ημερομηνίες έναρξης του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, καθώς έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής ζημιών από τον “Ιανό”. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη έως τον Μάρτιο του 2021.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Θεσσαλία βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού και παρά το γεγονός ότι περιοχές της Θεσσαλίας επλήγησαν από τον “Ιανό”, η ημερομηνία έναρξης του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” για την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν άλλαξε: παρέμεινε η 9η Δεκεμβρίου 2020.

Για τους λόγους αυτούς, η ΔΕ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας ζητά την αναβολή του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, και μετάθεση της έναρξης του για την Κεντρική και Δυτική Θεσσαλία σε χρονικό διάστημα μετά τις ημερομηνίες που έχουν οριστεί για τις Περιφέρειες της Β.Ελλάδος. Τα αιτήματα και οι επισημάνσεις της ΔΕ του ΤΕΕ-Κ.Δ. Θεσσαλίας αποτυπώνονται σε σχετική επιστολή, που εστάλη στα αρμόδια Υπουργεία, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και στους βουλευτές των θεσσαλικών νομών περιοχής ευθύνης της.

Back to top
elΕλληνικά