Άρθρο Νίκου Παπαγεωργίου στο “Επιχειρείν” | “Θεσσαλία: Η επόμενη μέρα ως ευκαιρία για μια νέα, πιο δομημένη αρχή”

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, δημοσιεύθηκε άρθρο του Προέδρου της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Επιχειρείν” της Larissanet.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάστε ολόκληρο το άρθρο.

“Θεσσαλία: Η επόμενη μέρα ως ευκαιρία για μια νέα, πιο δομημένη αρχή”

Γράφει ο Νίκος Ηλ. Παπαγεωργίου

Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ

Είναι γνωστό ότι η έκταση της καταστροφής που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία είναι βιβλικών διαστάσεων. Η ανασυγκρότηση της περιοχής θα είναι μια δύσκολη εξίσωση η οποία θα απαιτήσει συντονισμό, γρήγορες και έξυπνες ενέργειες και -βεβαίως- σημαντικούς πόρους.

Ωστόσο, η διαδικασία της ανασυγκρότησης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας -πιο δομημένης αυτή τη φορά- αρχής για την περιοχή μας. Η Θεσσαλία διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα που αν αξιοποιηθούν αποτελεσματικά θα δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία όμως, δεν χωρούν ημίμετρα και «μισές δουλειές» ή προχειρότητα. Οι όποιες ενέργειες ανασυγκρότησης, είναι απαραίτητο να απορρέουν από έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψιν τις ειδικές συνθήκες της περιοχής, όπως το γεωμορφολογικό ανάγλυφο, το κλίμα και τις οικονομικές δραστηριότητες. Η αξιολόγηση των ζημιών, η ανάλυση των αιτιών των πλημμυρών, σχέδια για την πρόληψη μελλοντικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα και σχέδια για την αποκατάσταση, θα πρέπει σαφώς να περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο. Με λίγα λόγια, η προσπάθεια ανασυγκρότησης οφείλει να ξεκινήσει από την σοβαρή εμπέδωση της γνώσης και της εμπειρίας που αποκομίσαμε από τις πρόσφατες καταστροφές.

Έμφαση στην πρόληψη

Θα πρέπει να προσεγγίσουμε, για παράδειγμα, γενναία πλέον την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, όπως φράγματα, αναχώματα και υδατοφράγματα. Ταυτόχρονα, η  εστίαση πρέπει να είναι στην αναβάθμιση των υποδομών, όπως οδών, γεφυρών, δικτύων αποχέτευσης και ομβρίων και την αλλαγή της χρήσης του εδάφους, όπως τη μείωση της δόμησης σε περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμυρών.

Χωροταξική αναδιάρθρωση

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουμε την χωροταξία στην Θεσσαλία από την αρχή. Έχει άραγε νόημα να χτίζουμε σπίτια και επιχειρήσεις σε περιοχές που πλημμυρίζουν; Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, κρίνεται πλέον απόλυτα αναγκαίο να δημιουργήσουμε Βιομηχανικά Πάρκα και Βιομηχανικές περιοχές σε θέσεις που είναι ανθεκτικές, ώστε να μην επηρεάζονται οι υποδομές και η λειτουργία τους σε κάθε έντονο ή ακραίο καιρικό φαινόμενο.. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα σχέδιο 5ετίας, επιδοτώντας την μετεγκατάστασή τους.

Την ίδια στιγμή, για τους οικισμούς, θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους -τους άμεσα ενδιαφερόμενους- για τις επιλογές που υπάρχουν τόσο για την αντιπλημμυρική τους προστασία, όσο και για την πιθανή μετεγκατάστασή τους.

Δημιουργία διεθνούς διαμεταφορικού κέντρου

Όλοι γνωρίζουμε ό,τι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας είναι η γεωγραφική της θέση. Η περιοχή βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, η οποία είναι στρατηγικά τοποθετημένη μεταξύ τριών ηπείρων. Αυτό, καθιστά τη Θεσσαλία ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη ενός διεθνούς διαμεταφορικού κέντρου. Μια τέτοια εξέλιξη δύναται να αποφέρει σημαντικά οφέλη, όπως δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και ενίσχυση της εξωστρέφειας τόσο της Θεσσαλίας όσο και της χώρας συνολικά. Αξίζει να σημειώσουμε δε, πως η χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου είναι δυνατή μέσω του Connecting Europe Facility (CEF) Fund. Το CEF Transport είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος υποδομής μεταφορών σε όλη την Ευρώπη. Στο ίδιο πλαίσιο, η Θεσσαλία θα μπορούσε να αναζητήσει και να εξασφαλίσει στρατηγικές συνεργασίες με χώρες – «πύλες» σε άλλες αγορές, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Γερμανία, προκειμένου να υποστηρίξει τον ρόλο της ως διεθνές διαμεταφορικό κέντρο. Πρόκειται για έναν υψηλό στόχο, για την επίτευξη του οποίου πρέπει αφενός να υπάρξει ένα στρατηγικό περιφερειακό σχέδιο, αλλά και αφετέρου να ενεργοποιηθούν τόσο η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση όσο και οι πρεσβείες μας στις αντίστοιχες χώρες.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Η Θεσσαλία είναι βαθιά πληγωμένη, αλλά έχει μια σημαντική ευκαιρία μπροστά της την οποία πρέπει πάση θυσία να αξιοποιήσει. Το μεγάλο ζητούμενο για όλους εμάς τους Θεσσαλούς, είναι να  κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας και να καταφέρουμε να αλλάξουμε την προοπτική και το μέλλον της περιοχής. Με σχεδιασμό, συνεργασία και συντονισμό, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Θεσσαλία και ένα πιο δομημένο μέλλον για όλους μας.

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2023

Larissanet: https://www.larissanet.gr/2023/12/06/nikos-papageorgiou-sto-epicheirein-thessalia-i-epomeni-mera-os-efkairia-gia-mia-nea-pio-domimeni-archi/

Back to top
elΕλληνικά