Ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Έπειτα από σχετικό Ψήφισμα των μελών της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας, κ. Βασίλης Τσιώνας, απέστειλε, την Μ. Δευτέρα, 10 Απριλίου, επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία του μετέφερε το διπλό αίτημα που αφορά:

• Πρώτον, στην άμεση διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος αλλά και την απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη με τη συμμετοχή ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων.
  • Δεύτερον, στην αναβάθμιση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας στον σιδηρόδρομο σύμφωνα με το πρότυπο ISO 30001:2018.

Στην επιστολή του, ο κ. Τσιώνας εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη σύσσωμης της οικογένειας των μηχανικών για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και κάλεσε την Πολιτεία να εστιάσει στο πως -συλλογικά- ως χώρα και ως έθνος, θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε ανάλογη συμφορά.

Με την εν λόγω επιστολή, το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στοχεύει να συμβάλλει παραγωγικά στην επόμενη μέρα του τραγικού συμβάντος, εστιάζοντας σε αποτελεσματικές και ουσιώδεις κινήσεις. Συγχρόνως, θέτει τον κλάδο και τις υπηρεσίες του στη διάθεση της Πολιτείας, οπουδήποτε κριθεί πως μπορεί να προσφέρει με τις γνώσεις και την κατάρτισή των μελών του.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του κ. Προέδρου της Αντιπροσωπείας προς τον κ. Πρωθυπουργό:

ΘΕΜΑ: Αίτημα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας (α) για τη διερεύνηση των αιτιών του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και της άμεσης έρευνας από τη δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών, με τη συμμετοχή ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων, αλλά και (β) για την αναβάθμιση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 30001:2018 σχετικό με την διαχείριση της επικινδυνότητας.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ, εκ μέρους των μελών της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να σας εκφράσω την βαθύτατη θλίψη σύσσωμης της οικογένειας των μηχανικών για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που πήρε από κοντά μας, τόσο άδικα, δεκάδες ψυχές. Μια αποφράδα μέρα, που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη και στις ψυχές όλων μας ως μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας.

Με πικρή γνώση -στον απόηχο του αδιανόητου αυτού συμβάντος που έλαβε χώρα στην περιοχή μας- και με τη σκέψη μας στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας και στις οικογένειές τους, στρέφουμε την εστίαση και την προσοχή, στο πως -συλλογικά- ως χώρα και ως έθνος, θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε ανάλογη συμφορά. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι μηχανικοί, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε με τις γνώσεις και όλες μας τις δυνάμεις.

Σκοπός της επιστολής μας, είναι να σας γνωστοποιήσουμε το Ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του Τμήματος, αναφορικά με το διπλό αίτημά μας:

Α) Να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος και η δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα στην έρευνα και στην απόδοση ευθυνών, με τη συμμετοχή ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων.

Β) Να προχωρήσει η αναβάθμιση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 30001:2018 σχετικό με την διαχείριση της επικινδυνότητας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το τραγικό αυτό δυστύχημα έχει προκαλέσει αναστάτωση και κλίμα οργής και αβεβαιότητας σε χιλιάδες επιβάτες, αλλά και συνολικά στους πολίτες της χώρας. Για τον λόγο αυτό, με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε την τάχιστη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας. Παράλληλα θέτουμε τον κλάδο μας και τις υπηρεσίες μας ως μηχανικοί στη διάθεση της Πολιτείας και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με τις γνώσεις και την κατάρτισή μας οπουδήποτε κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων αποτελεί σαφέστατα προτεραιότητα τόσο δική σας προσωπικά όσο και της Κυβέρνησης, σας βεβαιώνω ότι παραμένουμε στη διάθεσή σας και του επιτελείου σας, προκειμένου να συμβάλλουμε στην επίτευξή τους.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του